O Παύλος Ψωμιάδης, οι Ολλανδοί και η Fitch

Tο 1992, η Aspis είχε μετόχους κατά 40% την Ολλανδική  AEGON, η οποία ναι μεν δέχτηκε να συμμετέχει ως Μέτοχος Μειοψηφίας, όμως είχε επιβάλει Όρους στενής «Εποπτείας και Ελέγχου» του είδους του Μάνατζμεντ που ασκούσε ο Παύλος Ψωμιάδης.  
Όταν λοιπόν η AEGON απέρριπτε τη μία μετά την άλλη τις προτάσεις του για «Αναπτυξιακές Επενδύσεις», της δικής του… επινόησης, και επειδή όλες ήταν πρόχειρα γραμμένες, χωρίς ίχνος Οικονομοτεχνικής Μελέτης, η δυσφορία του μετατράπηκε σε «Στόχο Ζωής» να απαλλαγεί από τους Ολλανδούς! Δεν μπόρεσε ποτέ να προσαρμοστεί στο συντηρητικό και προσεκτικό Μάνατζμεντ που του πρότειναν οι συνεταίροι του. 
Αυτό μάλλον ήταν και το λάθος της Καριέρας του! Τα πράγματα σήμερα θα ήταν εντελώς διαφορετικά, πιθανόν ο Όμιλος να ήταν ίσως και ο μεγαλύτερος και πιο εύρωστος Ασφαλιστικός Όμιλος στην Ελλάδα, όμως, δυστυχώς, μια ανταγωνιστική μανία του Παύλου Ψωμιάδη να… ξεπεράσει το πρώην αφεντικό του, τον… Δημήτρη Κοντομηνά, του φόρτωσε μια βαθιά Ανταγωνιστική Ψύχωση, η οποία τελικά τον κατέστρεψε
ανεπανόρθωτα!
Όταν επομένως οι Ολλανδοί της AEGON δεν… αγόραζαν τις ριψοκίνδυνες προτάσεις του, αποφάσισε να τους ξεφορτωθεί πάση θυσία, εξαγοράζοντας το 40% των μετοχών τους, που αποτιμήθηκε από αυτούς στα 2,5 δισ. δραχμές.
Δέχτηκε χωρίς περιστροφές να τους πληρώσει τα 2,5 δισ. δραχμές που ζητούσαν, άσχετα αν αρχικά είχαν Επενδύσει πολύ λιγότερα. Ένα υπέρογκο ποσό για την εποχή εκείνη (7,5 εκατ. ευρώ περίπου)!
Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο Παύλος Ψωμίαδης βρισκόταν στην Ολλανδία για την εξαγορά των συνεταίρων του, υπόγραψε το συμφωνητικό και δεσμεύτηκε να καταβάλει τα 2,5 δισ. ευρώ… χωρίς να τα διαθέτει…
Βασίστηκε σε ένα σύμβουλο που τον συμβούλευσε ότι θα μπορούσε να κάνει αύξηση κεφαλαίου… τυπώνοντας Μετοχές της Εταιρείας του, εφόσον η νομοθεσία το επιτρέπει! Υπενθυμίζουμε ότι η Χρηματιστηριακή Αγορά τότε ήταν ανύπαρκτη!
Λίγα χρόνια πριν ο Δ. Κοντομηνάς λάνσαρε το πρώτο Αμοιβαίο Κεφάλαιο της Αγοράς που δεν ήταν Τραπεζικό και συγκέντρωσε πάνω από 60 εκατ. δραχμές σε λίγους μήνες. Ήταν το τέλος του 1989! Μέχρι τότε δεν υπήρχε νομοθετική ρύθμιση που να υποχρεώνει τις ΑΕΔΑΚ να διατηρούν τα Κεφάλαιά τους σε Θεματοφύλακα Τράπεζα, ούτε υπήρχαν άλλες ρυθμίσεις, που δημιουργήθηκαν έπειτα από πολλά χρόνια!
Οι Οικονομικές Υπηρεσίες τότε της Interamerican δεν πίστευαν στα μάτια τους το χρήμα που κουβαλούσαν οι Ασφαλιστές, ακόμα και σε χάρτινες σακούλες! Οι Έλληνες μέχρι τότε δε γνώριζαν την ύπαρξη του εύκολου κέρδους του χρηματιστηρίου, γνώριζαν μόνο τις καταθέσεις στην Τράπεζα, τις καταθέσεις Διαχείρισης Διαθεσίμων και τις Επενδύσεις σε Ακίνητα. Διψούσαν για το εύκολο χρήμα του χρηματιστηρίου. Η Interamerican τότε απολάμβανε μία από τις καλύτερες φίρμες της Αγοράς. Όπου και αν έστρεφες το βλέμμα σου, έβλεπες πινακίδες με τη φίρμα της. 
Οι Ασφαλιστές επομένως δε χρειάζονταν να πείσουν τους πελάτες τους για την πρωτοφανή ευκαιρία να διπλασιάσουν και να τριπλασιάσουν τα χρήματά τους και χωρίς πολλές περιστροφές άνοιγαν το πουγκί τους και εμπιστεύονταν τις οικονομίες τους στους Ασφαλιστές της!
Αυτά σκεφτόταν προφανώς και ο Παύλος Ψωμιάδης όταν υπέγραφε τη δέσμευσή του να καταβάλει τα 2,5 δισ. δρχ στην AEGON, χωρίς να διαθέτει ούτε το 5% του ποσού που δεσμεύτηκε να τους καταβάλει σε ένα χρόνο!
Μόλις γύρισε από την Ολλανδία, τύπωσε Μετοχές της Εταιρείας του, τις τιμολόγησε 5.000 δρχ. τη μία και έπεισε τους Ασφαλιστές του ότι με την πορεία της Εταιρείας και τα Κέρδη που έπονται η αξία της Μετοχής θα έφτανε τις… 15.000 δρχ. σε λιγότερο από ένα χρόνο! Ο Παύλος Ψωμιάδης είναι ένας Εξαιρετικός Πωλητής που μπορεί να πείσει όποιον θέλει για ό,τι θέλει!
Εντυπωσιασμένοι οι Ασφαλιστές του τότε, ξεχύθηκαν στην Αγορά στους πελάτες τους, όπως ακριβώς έκαναν οι συνάδελφοί τους στην Interamerican 3 περίπου χρόνια πριν με τα Αμοιβαία Κεφάλαιά της, και σε λιγότερο από ένα χρόνο συγκέντρωσαν πάνω από… 7 δισ.  δραχμές!
Ήταν τόσο ενθουσιασμένοι με τον αρχηγό τους, που πολλοί επένδυσαν και δικά τους χρήματα για να τα… τριπλασιάσουν σε ένα χρόνο!
Πού να τα συνειδητοποιήσει αυτά ο οποιοσδήποτε Έλληνας επιχειρηματίας και να εκμεταλλευτεί ένα λαό, φορτωμένο με εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά για να του πουλήσει… Επενδύσεις αυτού του είδους! Υπενθυμίζουμε ότι τότε οι Έλληνες αγόραζαν τα διαμερίσματα με μετρητά και μετρούσαν με τις ώρες στα γραφεία των συμβολαιογράφων… τα χιλιάρικα, δεδομένου ότι ήταν το μεγαλύτερο χαρτονόμισμα της εποχής!
Δεν υπήρχαν τότε Στεγαστικά Δάνεια στην Ελλάδα!
Έτσι, ο Παύλος Ψωμιάδης, όχι μόνο πλήρωσε τα 2,5 δισ. δρχ. στην AEGON και ξαναπήρε τον απόλυτο έλεγχο της Ασπίς, αλλά του περίσσεψαν και… 5 δισ. δραχμές! Τεράστιο Κεφάλαιο για την εποχή εκείνη!
Φυσικό ήταν τότε, αφού γεύτηκε τη γλύκα των εύκολων Κεφαλαίων αυτού του μεγέθους, να αρχίσει να κάνει και άλλες σκέψεις, μιας και το κράτος ήταν… ανύπαρκτο!
Το 2002 ο Π. Ψωμιάδης ίδρυσε την Ασπίς Όμιλος Εταιρειών με ένα ελάχιστο Κεφάλαιο, εξέδωσε αμέσως μετά…ένα Εταιρικό Ομολογιακό Δάνειο της Ασπίς Όμιλος Εταιρειών των 30 εκατ. ευρώ, το οποίο απορρόφησε εξολοκλήρου η Ασπίς ΑΕΓΑ.!  Η Ασπίς ΑΕΓΑ το πλήρωσε με Μετρητά από τα Αποθέματα της Εταιρείας τοποθετώντας το Εταιρικό Ομόλογο της Ασπίς Όμιλος Εταιρειών στη θέση των Μετρητών!
Το Υπουργείο Εμπορείου τότε, που μετονομάστηκε σε Υπουργείο Ανάπτυξης, εξέδιδε Πιστοποιητικά Φερεγγυότητας για τις Εταιρείες του Π. Ψωμιάδη!
Όταν το 2007 ετοιμαζόταν η νέα Εποπτική Αρχή που συζητιόταν για δέκα περίπου χρόνια, ο  Θ. Αναγνωστόπουλος, πρώην Διευθυντής της Αναλογιστικής Υπηρεσίας του Ομίλου Ασπίς, κατήγγειλε γραπτώς ότι οι Εταιρείες Ασπίς είχαν ένα άνοιγμα των 250 εκατ. στα Αποθεματικά τους και το αποδείκνυε με στοιχεία, μιας και ήταν ο κατεξοχήν αρμόδιος Διευθυντής, αλλά το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν έκανε τίποτα! Όταν ρωτήθηκε από ένα δημοσιογράφο του «Επιστημονικού Μάρκετινγκ», γιατί δεν κινεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες Ελέγχου για την εξέταση των γραπτών κατηγοριών του ανώτατου Στελέχους, του είπαν επί λέξει:
Περιμένουμε… να ιδρυθεί η νέα Εποπτική Αρχή που θα λειτουργήσει από την 1/1/2008… για να της… παραδώσουμε τους φακέλους να κάνει… αυτή τους Ελέγχους!
Η ΕΠΕΙΑ έπειτα από μερικούς μήνες, προς το τέλος του 2008, δέσμευσε τους λογαριασμούς των δύο Εταιρειών Ασπίς, χωρίς να τους απαγορεύσει να συνεχίσουν να πουλάνε τα Συμβόλαιά τους, με αποτέλεσμα να δημουργηθούν μερικές χιλιάδες ακόμα θύματα. Η ΕΚΠΟΙΖΩ, που θεωρείται η πιο Αξιόπιστη Οργάνωση Προστασίας Καταναλωτών, ετοιμάζει Ομαδικές Αγωγές Ασφαλισμένων και σύντομα θα έχουμε νεότερα της δραματικής αυτής ιστορίας.
Από  http://www.insurancedaily.gr, το είδα εδώ:http://www.kourdistoportocali.com e-parembasis

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια