Δήλωση Του Πασχάλη Χριστοδούλου*(Με αφορμή το οριστικό κλείσιμο της Μαθητικής Εστίας Σουφλίου και της απόφασης για κλείσιμο της ΔΟΥ)


Περίμενα  να το πράξουν άλλοι, να μιλήσουν, να αντιδράσουν. Αυτοί που έχουν  τη θεσμική ευθύνη σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Δεν ξέρω αν είμαι αφελής ή βαυκαλίζομαι με τη σκέψη ότι οι θεσμικοί εκπρόσωποι της περιφέρειας σε όλα τα επίπεδα οφείλουν να δίνουν πρωτίστως εξετάσεις στην περιφέρεια και όχι στο κέντρο, τους γνωρίζω όμως πολύ καλά εδώ και τριάντα χρόνια για εκφράσω τη βεβαιότητα ότι ο τόπος μας πληρώνει τα επίχειρα της αφωνίας τους.

      Το  αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Μαθητικής  Εστίας του ΕΙΝ στο Σουφλί, που αδιάλειπτα λειτουργεί δεκαετίες τώρα προσφέροντας σημαντική στήριξη σε οικογένειες μαθητών απομακρυσμένων περιοχών, με χαμηλό εισόδημα, τα τελευταία δε χρόνια σε οικογένειες μουσουλμάνων που ήθελαν τα παιδιά τους να σπουδάσουν στην Ελλάδα - δεν ξέρω αν και η Ελλάδα θέλει το ίδιο -  αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα στην περιοχή. Η ταυτόχρονη αναστολή λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, επιτείνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα. Λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των φιλοξενηθέντων μαθητών και εκπαιδευτικών τα χρόνια της λειτουργίας του, τότε μπορεί κανείς να μιλήσει για την αβάσταχτη ελαφρότητα στη λήψη της απόφασης.
      Αν  στο κλείσιμο του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, του ΟΣΕ προστεθούν κι αυτά της  Μαθητικής Εστίας, του Κέντρου  Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, της  ΔΟΥ και σε λίγες εβδομάδες  και του 2ου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τότε είναι βέβαιο ότι οι εναπομείναντες κάτοικοι αυτής της περιοχής τη μόνη σχέση που θα έχουν με την πολιτεία θα είναι η αφαίμαξή τους με την καταβολή φόρων σ’ αυτήν για να καλυφθούν τα ελλείμματά της.  Ο ρόλος δε της πολιτείας, στη νευραλγική θέση που βρίσκεται το Σουφλί, μετατρέπεται αποκλειστικά σ’ αυτόν του μουχασίλη.
      Σε  μια περιοχή που η παρουσία παράνομων μεταναστών δεν αποτελεί το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει, αλλά δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περαιτέρω συρρίκνωσή της, οι θεσμικοί εκπρόσωποι απλά της εκφράζουν τη συμπάθειά τους. Η αναπτυξιακή της τελμάτωση και ο δημογραφικός μαρασμός δεν τους αφορά. Αυτοί άλλωστε χειροκροτούν και πανηγυρίζουν κάθε φορά που λαμβάνονται σκληρά μέτρα που αναπόδραστα οδηγούν τον τόπο μας στα τάρταρα.
      Είναι πιστεύω καιρός να δρέψουν τους καρπούς  αυτής της στάσης τους. Οι δε πολίτες  οφείλουν να δώσουν περιεχόμενο στην έννοια της πόλης και του πολίτη. Αλλιώς κι αυτοί θα είναι συμμέτοχοι στο εν εξελίξει έγκλημα σε βάρος του τόπου.
Σουφλί, Ιούλιος 2011
*Πρώην  Δήμαρχος Σουφλίου, Δημοτικός Σύμβουλος.      

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια