Πρό(σ)κληση για ουσιαστική συναίνεση

Του Μάξιμου  Χαρακόπουλου

Τα δομικά στοιχεία στα οποία στηρίχθηκε η  ιστορική μας πορεία των τελευταίων 37 ετών, η λεγόμενη Μεταπολίτευση, έχουν υποστεί βαθιά διάβρωση. Το οικονομικό μοντέλο που επιλέχθηκε, κυρίως μετά το 1981, κατέρρευσε παταγωδώς. Το κράτος αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του απέναντι στους πολίτες. Οι θεσμοί αντιμετωπίζονται από μεγάλο τμήμα της κοινωνίας με δυσπιστία ή ακόμη και με απαξίωση. Η κοινωνική συνοχή απειλείται από μια λανθασμένη και άδικη οικονομική πολιτική.
Το εκρηκτικό  αυτό μείγμα απαιτεί πολιτική λύση. Η νέα μεταπολίτευση είναι  αίτημα επιβίωσης του ελληνικού  κράτους. Οι εκδηλώσεις αγανάκτησης  εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας  τους περασμένους μήνες αποδεικνύουν ότι αυτό το αίτημα είναι ήδη ώριμο στην κοινωνία.

Απομένει  στις πολιτικές δυνάμεις να αποδείξουν ότι είναι και αυτές ώριμες να αντιληφθούν τις ανάγκες των καιρών. Διότι αν δεν το πράξουν, οι εξελίξεις θα τις ξεπεράσουν. Και το πιθανότερο είναι αυτό να συμβεί με τρόπο που δεν θα είναι ο καλύτερος για τον τόπο.
Η ΝΔ, αντιλαμβανόμενη  την ιστορική αναγκαιότητα για μεγάλες  και βαθιές τομές στη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος έθεσε σε δημόσια διαβούλευση και συζήτηση τις προτάσεις της για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, για τη νέα αρχιτεκτονική της ελληνικής πολιτείας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς.
Επιδίωξη  των προτάσεων είναι με ριζοσπαστικές  τομές να ισχυροποιηθεί η Δημοκρατία μας και να επανέλθει η χαμένη εμπιστοσύνη του πολίτη προς τους θεσμούς.  
Σε αυτή τη λογική κινούνται οι προτάσεις, μεταξύ άλλων, για την κατάργηση του νόμου για την ποινική ευθύνη των υπουργών, την αναθεώρηση της διάταξης για την ασυλία των βουλευτών, ώστε να περιορισθεί αποκλειστικά στα όρια της άσκησης των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων και βεβαίως εγγυήσεις απόλυτης διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων και τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων.
Σε αυτή τη δέσμη των αλλαγών προστίθενται ασφαλώς οι προτάσεις για σταθερό εκλογικό σύστημα, τον αριθμό των βουλευτών και τον αριθμό των βουλευτών επικρατείας. Βασικός πυρήνας όλων των αλλαγών που θα προκύψουν από τη δημόσια συζήτηση και θα αποφασισθούν πρέπει να είναι η υπέρβαση του αναχρονιστικού πελατειακού συστήματος, που για δεκαετίες καταπόνησε το δημόσιο βίο. 
Θα πρέπει, όμως, αυτή τη φορά επιτέλους το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να σταθεί απέναντι στη συνταγματική αναθεώρηση με αίσθημα υψηλής ευθύνης. Είμαστε υποχρεωμένοι να μην επιτρέψουμε η διαδικασία αυτή να εκφυλιστεί σε παιχνίδι εντυπώσεων, και τελικά να αποδειχθεί στη διάρκεια του χρόνου μια παρωδία, όπως συνέβη με την προηγούμενη αναθεώρηση που περιορίστηκε μόνο στην άρση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου των βουλευτών και με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ δεν αναθεωρήθηκε ούτε καν το άρθρο 16, για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
Αντιθέτως, οφείλουμε  στη συνταγματική αναθεώρηση να δούμε  όχι μόνον την δυνατότητα αλλαγών  στο πολιτικό μας σύστημα αλλά και την ευκαιρία παροχής εργαλείων  για την οικοδόμηση ενός υγιούς οικονομικού  περιβάλλοντος.
Και οι προτάσεις της ΝΔ που στοχεύουν σε αυτό ακριβώς το σκοπό περιλαμβάνουν τη σύνδεση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με την οικονομική ανάπτυξη και την εξασφάλιση ανάλογης ωφέλειας για το κοινωνικό σύνολο, την υποχρέωση σύνταξης μελέτης σκοπιμότητας για τα μεγάλα δημόσια έργα και τις προμήθειες του Δημοσίου.
Τα παραπάνω θα συνιστούσαν ένα πραγματικό πλαίσιο συναίνεσης, μακριά από κινήσεις εντυπωσιασμού στις οποίες αρέσκεται η κυβέρνηση.  
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια