Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM, στην εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλα και της Μαρίας Πολλάλη και αναφερόμενη στη συναίνεση που εκδηλώθηκε κατά την ψήφιση του νόμου για τα ΑΕΙ είπε ότι «αυτό είναι το ζητούμενο να υπάρξει συναίνεση και στα δύσκολα θέματα όπως είναι οι αλλαγές στην οικονομία».
Μιλώντας για το κλίμα που επικράτησε στη Βουλή είπε ότι «δεν έχει νόημα να κάνει κανένας αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Εγώ το χαιρέτησα αυτό που έγινε χθες, θεωρώ πως είναι ένα βήμα προς τα εμπρός. Τώρα για την οικονομία, όλα θα εξαρτηθούν επίσης από το αν θα μπορέσουν τα κόμματα να βάλουν πάνω από το κομματικό, το μικροκομματικό, θα έλεγα, συμφέρον το συμφέρον των Ελλήνων. Αν μπορούν να ξεφύγουν από την εικόνα της κοκορομαχίας «όχι φταις εσύ, όχι φταίω εγώ». Εάν το βάλουν πάνω από τα δικά τους συμφέροντα θα βρούμε και στην οικονομία κοινές πορείες. Γιατί
δεν υπάρχουν ούτε μαγικά ραβδιά ούτε μαγικές λύσεις. Οι λαϊκισμοί του τύπου «επανεκκίνηση της οικονομίας» και «σε ένα χρόνο ή σε 18 μήνες θα έχουμε μηδενίσει το έλλειμμα», δεν είναι σοβαρά πράγματα, δεν τα πιστεύει κανένας σήμερα. Από την άλλη μεριά τα συνεχή λάθη της κυβέρνησης μπορούν να αποφευχθούν μέσα από μια ευρύτερη εθνική συνεννόηση».
Αναφερόμενη στις οικονομικές εξελίξεις είπε ότι «εμείς στην Ελλάδα, το έχω πει κι άλλες φορές, είμαστε μοναδικοί. Καταφέραμε να ενοχοποιήσουμε το μνημόνιο, αντί ενοχοποιήσουμε τη χρεοκοπία». Και συμπλήρωσε: «η κυβέρνηση έκοψε τους μισθούς και τις συντάξεις, προσέθεσε παραπάνω στην ύφεση, «σκότωσε» την αγορά και τον κόσμο με τη φορολογία, που δεν προβλεπόταν μέσα, διότι τη φορολογία αυτή την ψήφισαν πριν από το μνημόνιο και δεν εφήρμοσαν ον περιορισμό του σπάταλου κράτους, η οποία θα ανακούφιζε τις κοινωνικές ομάδες».
Απαντώντας σε ερώτηση για τους χειρισμούς Βενιζέλου τόνισε: «έχω κάνει και δήλωση από την πρώτη μέρα ότι άνοιξε ο ασκός του Αιόλου με αυτή τη συμφωνία. Παρά ταύτα θέλω να ελπίζω ότι οι υπόλοιπες χώρες θα επιμείνουν στα συμφωνηθέντα της 21ης Ιουλίου. Η υλοποίηση, η εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, είναι όρος επιβίωσης για τη χώρα μας. Και πρέπει να μην φειδόμαστε καμίας προσπάθειας να επιτύχουμε την εφαρμογή τους. Δεν έχω αυταπάτες, ξέρω πάρα πολύ καλά πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση σε ορισμένα Κοινοβούλια, παρά ταύτα πρέπει να γίνει προσπάθεια και εκεί εννοώ ότι χρειάζεται εθνική συστράτευση. Εδώ δεν είναι ώρα για εγωισμούς».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της Ντόρας Μπακογιάννη:
Δημοσιογράφος: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο, υπερψηφίστηκε για την ανώτατη εκπαίδευση, αναμφισβήτητα πρόκειται για μια ιστορική περίπτωση συναίνεσης. Ήθελα να σας ρωτήσω αν προβλέπεται ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν κινητοποιήσεις από την πλευρά πανεπιστημιακών, φοιτητών και αν θα δημιουργηθούν τα φαινόμενα αυτά τα τραγικά προηγούμενων χρόνων.
Ντόρα Μπακογιάννη: Θέλω να ελπίζω πως όχι. Κατ' αρχήν το ότι το νομοσχέδιο αυτό ψηφίστηκε από 260 βουλευτές δείχνει ότι υπάρχει μια ευρύτατη συνείδηση, πλέον, στο ελληνικό Κοινοβούλιο ότι η κατάσταση στην ανώτατη Παιδεία δε μπορεί να συνεχιστεί έτσι όπως είναι. Και δεν μπορούσε να συνεχιστεί έτσι όπως είναι διότι, κακά τα ψέματα, ένας από τους βασικούς λόγους που χρεοκοπήσαμε είναι και το σύστημα Παιδείας το οποίο είχαμε. Πάρτε για παράδειγμα τη Φινλανδία. Στη Φινλανδία το 1990 η ύφεση είχε φτάσει περίπου το 4%, η ανεργία το 20 %, οι Φινλανδοί είχαν ουσιαστικά χρεοκοπήσει, αλλά έλαβαν τρεις αποφάσεις. Η πρώτη απόφαση ήταν ότι το πολιτικό τους σύστημα ομονόησε, συνεννοήθηκε και άρχισαν από κοινού να δουλεύουν για τη σωτηρία της Φινλανδίας. Το δεύτερο ότι άλλαξαν το σύστημα της ανώτατης Παιδείας τους και το τρίτο ήταν ότι μείωσαν τον ενιαίο φορολογικό συντελεστή 20% στο φορολογικό τους σύστημα. Πιστεύω ότι είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση. Αυτό πρέπει να κάνουμε και εμείς.
Δημοσιογράφος: Ο κόσμος σήμερα χαιρετίζει ο έλληνας πολίτης με ιδιαίτερη χαρά αυτή την πρώτη συνάντηση και συναίνεση που υπάρχει στο θέμα αυτό. Το ερώτημά μου είναι αν μπορούν να υπάρχουν και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα και κυρίως στο θέμα της οικονομίας τέτοιες συγκλίσεις και συναινέσεις μεταξύ των κομμάτων
Ντόρα Μπακογιάννη: Βεβαίως. Νομίζω ότι αυτό είναι το ζητούμενο. Αυτό είναι το ζητούμενο να υπάρξει συναίνεση και στα δύσκολα θέματα όπως είναι οι αλλαγές στην οικονομία.
Δημοσιογράφος: Υπάρχει το έδαφος όμως με τα δεδομένα τα σημερινά;
Ντόρα Μπακογιάννη: Υπάρχει ένα θέμα: Η ωριμότητα του πολιτικού κόσμου της χώρας. Χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν απών από τη Βουλή. Ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που δεν προσήλθε για ένα θέμα αυτής της σημασίας όπως είναι της Ανώτατης Παιδείας. Οι βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι ήταν μέσα στη Βουλή διαμορφώσανε το κλίμα της συναίνεσης και σας το λέω ευθέως ασχέτως με το τι εμφανίστηκε μετά στον Τύπο, διότι έβλεπαν ότι αυτό που έφερε το ΠΑΣΟΚ, κακά τα ψέματα, ήταν αυτό το οποίο υποστήριζε η ΝΔ στο παρελθόν. Εγώ, και σε ό,τι αφορά τη Δημοκρατική Συμμαχία, καθαρά εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Άρα δεν έχει νόημα να κάνει κανένας αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Εγώ το χαιρέτησα αυτό που έγινε χθες, θεωρώ πως είναι ένα βήμα προς τα εμπρός. Τώρα για την οικονομία, όλα θα εξαρτηθούν επίσης από το αν θα μπορέσουν τα κόμματα να βάλουν πάνω από το κομματικό, το μικροκομματικό, θα έλεγα, συμφέρον το συμφέρον των Ελλήνων. Αν μπορούν να ξεφύγουν από την εικόνα της κοκορομαχίας «όχι φταις εσύ, όχι φταίω εγώ». Εάν το βάλουν πάνω από τα δικά τους συμφέροντα θα βρούμε και στην οικονομία κοινές πορείες. Γιατί δεν υπάρχουν ούτε μαγικά ραβδιά ούτε μαγικές λύσεις. Οι λαϊκισμοί του τύπου «επανεκκίνηση της οικονομίας» και «σε ένα χρόνο ή σε 18 μήνες θα έχουμε μηδενίσει το έλλειμμα», δεν είναι σοβαρά πράγματα, δεν τα πιστεύει κανένας σήμερα. Από την άλλη μεριά τα συνεχή λάθη της κυβέρνησης μπορούν να αποφευχθούν μέσα από μια ευρύτερη εθνική συνεννόηση.
Δημοσιογράφος: Είπατε προηγουμένως ότι ο κ. Σαμαράς ήταν απών, ότι δεν έπαιξε το ρόλο που έπρεπε ως αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ψήφιση του νομοσχεδίου. Αυτά που όπως είπατε βγήκαν στον τύπο περί τηλεφωνήματος μεταξύ Σαμαρά και Παπανδρέου είναι κατά κάποιον τρόπο επικοινωνιακό σε επίπεδο διαρροών για να φανεί ότι ο κ. Σαμαράς έπαιξε τον ηγετικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της συναίνεσης;
Ντόρα Μπακογιάννη: Εγώ ξέρω ότι είχε διαμορφωθεί το πλαίσιο συναίνεσης στη Βουλή. Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου τηλεφώνησε στον κ. Σαμαρά. Πολύ ορθό και ορθώς ο κ. Σαμαράς απεδέχθη την πρόταση του κ. Παπανδρέου. Πάρα πολύ σωστά. Δεν θέλω καθόλου να το μειώσω αυτό. Λέω, όμως, ότι το κλίμα που διαμορφώθηκε ήταν κοινοβουλευτικό και αυτό έχει σημασία για το πολιτικό σύστημα της χώρας. Στη Βουλή των Ελλήνων χθες διαμορφώθηκε συναίνεση. Εάν πάρετε τους λόγους των βουλευτών, εγώ η ίδια τοποθετήθηκα πολύ πριν αυτή την κουβέντα και είπα ότι είναι σαφές ότι συμφωνούμε. Όλοι συμφωνούμε στην κατάργηση του ασύλου, συμφωνούμε στην εκλογή του πρύτανη χωρίς τη συμμετοχή φοιτητών, δεν υπήρχε θέμα δηλαδή να υπάρξει διαφωνία επί της ουσίας. Από εκεί και πέρα ήταν θέμα χειρισμού και γοήτρου. Και ευτυχώς ο χειρισμός για το γόητρο του καθενός ήταν σωστός.
Δημοσιογράφος: Τώρα να έρθουμε στην οικονομία και πάλι. Είναι φανερό ότι οι έλληνες δεν αντέχουν αυτά τα μέτρα και δε ξέρω πόσο μπορούν να αντέξουν ακόμη. Πολλοί έχουνε αρχίσει να μιλάνε στο εξωτερικό για πτώχευση της Ελλάδας, την προσδιορίζουν γύρω στο Δεκέμβρη. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να αλλάξει κάτι από όλα αυτά, δηλαδή αν μπορούμε να πάμε έξω στην τρόικα και να ζητήσουμε ή να απαιτήσουμε ή να προβάλλουμε το τεράστιο θέμα της ύφεσης στην Ελλάδα για να πετύχουμε κάποια άλλα μέτρα, θα έλεγα πιο ελαφριά.
Ντόρα Μπακογιάννη: Η Δημοκρατική Συμμαχία κατέθεσε ένα εναλλακτικό μεσοπρόθεσμο στη Βουλή, το οποίο το δουλέψαμε πάρα πολύ. Το εναλλακτικό μεσοπρόθεσμο της Συμμαχίας δεν ηρνείτο την πραγματικότητα, δηλαδή ότι έχουμε ανάγκη τον μηχανισμό στήριξης με τα δάνεια του για να μπορέσουμε να πληρώσουμε αυτούς τους μισθούς και τις μειωμένες συντάξεις. Από την άλλη μεριά, όμως, εξακολουθεί το κράτος και είναι σπάταλο. Εμείς λοιπόν είχαμε καταθέσει ένα μεσοπρόθεσμο με το οποίο μειώναμε δραστικά τη φορολογία, διότι θεωρούμε ότι μόνο έτσι μπορεί να λειτουργήσει η αγορά και να γλιτώσουμε από πολλά λουκέτα και πολλές θέσεις ανέργων και από την άλλη μεριά μια σοβαρή και ουσιαστική μείωση των δαπανών του κράτους. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι αυτό που σήμερα συμβαίνει από την κυβέρνηση δεν είναι σοβαρό. Ενιαίο μισθολόγιο το οποίο ξεκίνησε με την προοπτική να μειωθούν οι υψηλές αμοιβές και να ανέβουν οι μισθοί των χαμηλών μισθωτών, δηλαδή παραδείγματος χάρη των εκπαιδευτικών, οι οποίοι είναι οι πιο χαμηλοί μισθοί στην Ελλάδα. Το δάσκαλο που δίνεις το παιδί σου να σου το μάθει γράμματα τον πληρώνεις με τον πιο χαμηλό μισθό σε σχέση, δεν έχω τίποτα τους αγαπώ ιδιαίτερα τους κλητήρες του υπουργείου Οικονομικών, αλλά οι κλητήρες του υπουργείου Οικονομικών βγάζουν ακριβώς τα διπλά λεφτά από το δάσκαλο. Λοιπόν, αυτό δε μπορούσε να συνεχιστεί. Αντί αυτού η κυβέρνηση εφευρίσκει την προσωπική διαφορά να κρατήσει δηλαδή τους μισθούς των υψηλά αμειβόμενων και τους μισθούς των χαμηλά εκεί που ήταν. Αυτό δεν είναι λογικό. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Έτσι δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση και δεν είμαστε και σοβαροί στη διαπραγμάτευση με τους ξένους. Διότι βεβαίως πρέπει να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας, αλλά αυτή τη διαπραγμάτευση πρέπει να την κάνεις με μια αξιοπιστία. Δεν μπορείς να την κάνεις αλλάζοντας κάθε μέρα θέση και κυρίως χωρίς να κάνεις πράξη δεσμεύσεις όπως είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές.
Δημοσιογράφος: Το ερώτημα είναι εάν μπορούμε πλέον εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα και εφαρμόζοντας και υποχρεωμένοι όπως είμαστε να εφαρμόσουμε το μεσοπρόθεσμο, αν μπορούμε τώρα να πάμε έξω και να τους πούμε...
Ντόρα Μπακογιάννη: Ο κ. Βενιζέλος έκανε δύο απανωτά λάθη. Το πρώτο του λάθος ήταν η συμφωνία του με τη Φινλανδία που ήταν απίστευτη απειρία. Δηλαδή να το πω σε επίπεδο εμπειρίας, καλό θα είναι να ρωτάει κάποιον που έχει αίσθηση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους πριν παίρνει τέτοιες αποφάσεις. Το δεύτερο είναι ότι σήμερα δεν έχει προχωρήσει την εφαρμογή αυτών των μέτρων που περιμένουν οι εταίροι μας. Και η αξιοπιστία του δηλαδή είναι πάρα πολύ χαμηλά.
Δημοσιογράφος: Οπότε δεν υπάρχει η δυνατότητα και αυτή τη στιγμή να βγούμε έξω και να...
Ντόρα Μπακογιάννη: Κοιτάξτε, πρέπει να υπάρξει. Εμείς πρέπει να πάμε και να κάνουμε μία προσπάθεια. Εγώ τουλάχιστον θα είμαι στο Παρίσι την άλλη Τετάρτη σε μία προσπάθεια, με συναντήσεις, να πείσω ότι υπάρχουν ορισμένα μέτρα που είναι εφικτά και άλλα είναι ανέφικτα.
Δημοσιογράφος: Μιλήσατε για τη συμφωνία με τη Φινλανδία και για την απειρία που επέδειξε ο κ. Βενιζέλος. Πιστεύεται ότι αυτό μαζεύεται τώρα ή άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και για τις υπόλοιπες χώρες και δεν κλείνει πια;
Ντόρα Μπακογιάννη: Έχω κάνει και δήλωση από την πρώτη μέρα ότι άνοιξε ο ασκός του Αιόλου με αυτή τη συμφωνία. Παρά ταύτα θέλω να ελπίζω ότι οι υπόλοιπες χώρες θα επιμείνουν στα συμφωνηθέντα της 21ης Ιουλίου. Η υλοποίηση, η εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, είναι όρος επιβίωσης για τη χώρα μας. Και πρέπει να μην φειδόμαστε καμίας προσπάθειας να επιτύχουμε την εφαρμογή τους. Δεν έχω αυταπάτες, ξέρω πάρα πολύ καλά πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση σε ορισμένα Κοινοβούλια, παρά ταύτα πρέπει να γίνει προσπάθεια και εκεί εννοώ ότι χρειάζεται εθνική συστράτευση. Εδώ δεν είναι ώρα για εγωισμούς. Εδώ δεν είναι ώρα για ανθρώπους οι οποίοι θα το «παίζουν» δικαιωμένοι. Είναι ώρα μάχης. Ας δείξουμε όλοι μαζί, όσες δυνάμεις διαθέτει ο καθένας, να δούμε πως θα περάσει αυτή η συμφωνία από όλα τα Κοινοβούλια και έχουμε καιρό μετά να διαφωνήσουμε και να πει ο ένας στον άλλον πόσο δίκιο είχε.
Δημοσιογράφος: Βλέπουμε ότι αυτό που λέγεται μεσοπρόθεσμο και το μνημόνιο 1 και το μνημόνιο 2 δεν οδηγούν πουθενά. Είναι φανερό ότι έχουμε μπει σε αυτό που λένε σπιράλ του θανάτου, σε μία ύφεση που διαρκώς μεγαλώνει. Υπάρχει μία άλλη λύση στο θέμα αυτό κυρία Μπακογιάννη από την πλευρά σας. Μία άλλη πρόταση ουσιαστική;
Ντόρα Μπακογιάννη: Υπάρχει η σωστή και αποτελεσματική εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Διότι μόνο όταν είσαι αποτελεσματικός έχεις θετικό αποτέλεσμα.
Δημοσιογράφος: Εφαρμογή των συμφωνηθέντων δηλαδή.
Ντόρα Μπακογιάννη: Μα αυτή τη στιγμή δεν τα εφαρμόζουμε. Να σας πω ένα απλό παράδειγμα. Αν οι αποφάσεις για τον ΟΣΕ είχαν ληφθεί ένα χρόνο νωρίτερα, δεν θα χρειαζόταν να πάνε οι θυσίες των μισθωτών και των συνταξιούχων για το 2010 στη μαύρη τρύπα του ΟΣΕ. Αν είχαμε πουλήσει το ποσοστό του ΟΤΕ έξι μήνες νωρίτερα, η Ελλάδα θα είχε εισπράξει περίπου 200 εκατομμύρια παραπάνω, δηλαδή 50% επιπλέον απ' όσα εισπράξαμε τώρα. Η καθυστέρηση ο στρουθοκαμηλισμός, η αναβολή δύσκολων επιλογών, καθιστούν την όποια πολιτική πιο επώδυνη και λιγότερο αποτελεσματική.
Δημοσιογράφος: Άρα λοιπόν για σας είναι η πιστή εφαρμογή. Δεν υπάρχει η σκέψη για προσπάθεια αλλαγής για τον έλληνα πολίτη;
Ντόρα Μπακογιάννη: Αλλαγή θα υπάρξει όταν έχεις επιδείξει τα πρώτα αποτελέσματα. Έχω διαπραγματευτεί πολλές φορές στη ζωή μου. Και νομίζω θα μου επιτρέψετε να πω και επιτυχώς. Αλλιώς δεν θα είχαμε φτάσει στο Βουκουρέστι. Για να μπορέσεις όμως να διαπραγματευτείς επιτυχώς, πρέπει να είσαι αξιόπιστος. Πρέπει αυτά τα οποία λες να μπορεί να ισχύσουν. Όταν αυτά τα οποία λες είναι εκτός τόπου και χρόνου, οδηγείσαι πλέον σε απόλυτο «μπλακάουτ». Η ΝΔ δεν έχει συνομιλητή στην Ευρώπη. Διότι όταν λες ότι υποστηρίζεις μία πολιτική που θα σε ρίξει έξω δέκα δισεκατομμύρια, αριθμητική ξέρουν και οι άλλοι. Και σου λένε πες μας κάτι το οποίο να είναι σοβαρό. Η Δημοκρατική Συμμαχία αντίθετα έχει συνομιλητή, διότι δεν προτείναμε μαγικές λύσεις, προτείναμε πιο ρεαλιστικές λύσεις.
Δημοσιογράφος: Δεν υπάρχει η αξιοπιστία, επομένως, από την πλευρά της Ελλάδας, να πάει έξω και να διεκδικήσει κάτι καλύτερο. Και μη σοβαρή αντιμνημονιακή τακτική μας λέτε.
Ντόρα Μπακογιάννη: Εμείς στην Ελλάδα, το έχω πει κι άλλες φορές, είμαστε μοναδικοί. Καταφέραμε να ενοχοποιήσουμε το μνημόνιο, αντί ενοχοποιήσουμε τη χρεοκοπία. Είμαστε μία κοινωνία, η οποία το οποιοδήποτε φάρμακο, το οποίο σίγουρα είναι πικρό και σίγουρα δεν μπορεί να αποδώσει αν δεν ακολουθήσεις τις οδηγίες, αλλά έχεις μόνο τις παρενέργειες του. Η κυβέρνηση τι έκανε; Η κυβέρνηση έκοψε τους μισθούς και τις συντάξεις, προσέθεσε παραπάνω στην ύφεση, «σκότωσε» την αγορά και τον κόσμο με τη φορολογία, που δεν προβλεπόταν μέσα, διότι τη φορολογία αυτή την ψήφισαν πριν από το μνημόνιο και δεν εφήρμοσαν ον περιορισμό του σπάταλου κράτους, η οποία θα ανακούφιζε τις κοινωνικές ομάδες. Τι να σας πως εγώ τώρα; Ότι φταίει η συμφωνία ή φταίει η αναποτελεσματική πολιτική της κυβέρνησης;
Μιλώντας για το κλίμα που επικράτησε στη Βουλή είπε ότι «δεν έχει νόημα να κάνει κανένας αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Εγώ το χαιρέτησα αυτό που έγινε χθες, θεωρώ πως είναι ένα βήμα προς τα εμπρός. Τώρα για την οικονομία, όλα θα εξαρτηθούν επίσης από το αν θα μπορέσουν τα κόμματα να βάλουν πάνω από το κομματικό, το μικροκομματικό, θα έλεγα, συμφέρον το συμφέρον των Ελλήνων. Αν μπορούν να ξεφύγουν από την εικόνα της κοκορομαχίας «όχι φταις εσύ, όχι φταίω εγώ». Εάν το βάλουν πάνω από τα δικά τους συμφέροντα θα βρούμε και στην οικονομία κοινές πορείες. Γιατί
δεν υπάρχουν ούτε μαγικά ραβδιά ούτε μαγικές λύσεις. Οι λαϊκισμοί του τύπου «επανεκκίνηση της οικονομίας» και «σε ένα χρόνο ή σε 18 μήνες θα έχουμε μηδενίσει το έλλειμμα», δεν είναι σοβαρά πράγματα, δεν τα πιστεύει κανένας σήμερα. Από την άλλη μεριά τα συνεχή λάθη της κυβέρνησης μπορούν να αποφευχθούν μέσα από μια ευρύτερη εθνική συνεννόηση».
Αναφερόμενη στις οικονομικές εξελίξεις είπε ότι «εμείς στην Ελλάδα, το έχω πει κι άλλες φορές, είμαστε μοναδικοί. Καταφέραμε να ενοχοποιήσουμε το μνημόνιο, αντί ενοχοποιήσουμε τη χρεοκοπία». Και συμπλήρωσε: «η κυβέρνηση έκοψε τους μισθούς και τις συντάξεις, προσέθεσε παραπάνω στην ύφεση, «σκότωσε» την αγορά και τον κόσμο με τη φορολογία, που δεν προβλεπόταν μέσα, διότι τη φορολογία αυτή την ψήφισαν πριν από το μνημόνιο και δεν εφήρμοσαν ον περιορισμό του σπάταλου κράτους, η οποία θα ανακούφιζε τις κοινωνικές ομάδες».
Απαντώντας σε ερώτηση για τους χειρισμούς Βενιζέλου τόνισε: «έχω κάνει και δήλωση από την πρώτη μέρα ότι άνοιξε ο ασκός του Αιόλου με αυτή τη συμφωνία. Παρά ταύτα θέλω να ελπίζω ότι οι υπόλοιπες χώρες θα επιμείνουν στα συμφωνηθέντα της 21ης Ιουλίου. Η υλοποίηση, η εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, είναι όρος επιβίωσης για τη χώρα μας. Και πρέπει να μην φειδόμαστε καμίας προσπάθειας να επιτύχουμε την εφαρμογή τους. Δεν έχω αυταπάτες, ξέρω πάρα πολύ καλά πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση σε ορισμένα Κοινοβούλια, παρά ταύτα πρέπει να γίνει προσπάθεια και εκεί εννοώ ότι χρειάζεται εθνική συστράτευση. Εδώ δεν είναι ώρα για εγωισμούς».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της Ντόρας Μπακογιάννη:
Δημοσιογράφος: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο, υπερψηφίστηκε για την ανώτατη εκπαίδευση, αναμφισβήτητα πρόκειται για μια ιστορική περίπτωση συναίνεσης. Ήθελα να σας ρωτήσω αν προβλέπεται ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν κινητοποιήσεις από την πλευρά πανεπιστημιακών, φοιτητών και αν θα δημιουργηθούν τα φαινόμενα αυτά τα τραγικά προηγούμενων χρόνων.
Ντόρα Μπακογιάννη: Θέλω να ελπίζω πως όχι. Κατ' αρχήν το ότι το νομοσχέδιο αυτό ψηφίστηκε από 260 βουλευτές δείχνει ότι υπάρχει μια ευρύτατη συνείδηση, πλέον, στο ελληνικό Κοινοβούλιο ότι η κατάσταση στην ανώτατη Παιδεία δε μπορεί να συνεχιστεί έτσι όπως είναι. Και δεν μπορούσε να συνεχιστεί έτσι όπως είναι διότι, κακά τα ψέματα, ένας από τους βασικούς λόγους που χρεοκοπήσαμε είναι και το σύστημα Παιδείας το οποίο είχαμε. Πάρτε για παράδειγμα τη Φινλανδία. Στη Φινλανδία το 1990 η ύφεση είχε φτάσει περίπου το 4%, η ανεργία το 20 %, οι Φινλανδοί είχαν ουσιαστικά χρεοκοπήσει, αλλά έλαβαν τρεις αποφάσεις. Η πρώτη απόφαση ήταν ότι το πολιτικό τους σύστημα ομονόησε, συνεννοήθηκε και άρχισαν από κοινού να δουλεύουν για τη σωτηρία της Φινλανδίας. Το δεύτερο ότι άλλαξαν το σύστημα της ανώτατης Παιδείας τους και το τρίτο ήταν ότι μείωσαν τον ενιαίο φορολογικό συντελεστή 20% στο φορολογικό τους σύστημα. Πιστεύω ότι είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση. Αυτό πρέπει να κάνουμε και εμείς.
Δημοσιογράφος: Ο κόσμος σήμερα χαιρετίζει ο έλληνας πολίτης με ιδιαίτερη χαρά αυτή την πρώτη συνάντηση και συναίνεση που υπάρχει στο θέμα αυτό. Το ερώτημά μου είναι αν μπορούν να υπάρχουν και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα και κυρίως στο θέμα της οικονομίας τέτοιες συγκλίσεις και συναινέσεις μεταξύ των κομμάτων
Ντόρα Μπακογιάννη: Βεβαίως. Νομίζω ότι αυτό είναι το ζητούμενο. Αυτό είναι το ζητούμενο να υπάρξει συναίνεση και στα δύσκολα θέματα όπως είναι οι αλλαγές στην οικονομία.
Δημοσιογράφος: Υπάρχει το έδαφος όμως με τα δεδομένα τα σημερινά;
Ντόρα Μπακογιάννη: Υπάρχει ένα θέμα: Η ωριμότητα του πολιτικού κόσμου της χώρας. Χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν απών από τη Βουλή. Ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που δεν προσήλθε για ένα θέμα αυτής της σημασίας όπως είναι της Ανώτατης Παιδείας. Οι βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι ήταν μέσα στη Βουλή διαμορφώσανε το κλίμα της συναίνεσης και σας το λέω ευθέως ασχέτως με το τι εμφανίστηκε μετά στον Τύπο, διότι έβλεπαν ότι αυτό που έφερε το ΠΑΣΟΚ, κακά τα ψέματα, ήταν αυτό το οποίο υποστήριζε η ΝΔ στο παρελθόν. Εγώ, και σε ό,τι αφορά τη Δημοκρατική Συμμαχία, καθαρά εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Άρα δεν έχει νόημα να κάνει κανένας αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Εγώ το χαιρέτησα αυτό που έγινε χθες, θεωρώ πως είναι ένα βήμα προς τα εμπρός. Τώρα για την οικονομία, όλα θα εξαρτηθούν επίσης από το αν θα μπορέσουν τα κόμματα να βάλουν πάνω από το κομματικό, το μικροκομματικό, θα έλεγα, συμφέρον το συμφέρον των Ελλήνων. Αν μπορούν να ξεφύγουν από την εικόνα της κοκορομαχίας «όχι φταις εσύ, όχι φταίω εγώ». Εάν το βάλουν πάνω από τα δικά τους συμφέροντα θα βρούμε και στην οικονομία κοινές πορείες. Γιατί δεν υπάρχουν ούτε μαγικά ραβδιά ούτε μαγικές λύσεις. Οι λαϊκισμοί του τύπου «επανεκκίνηση της οικονομίας» και «σε ένα χρόνο ή σε 18 μήνες θα έχουμε μηδενίσει το έλλειμμα», δεν είναι σοβαρά πράγματα, δεν τα πιστεύει κανένας σήμερα. Από την άλλη μεριά τα συνεχή λάθη της κυβέρνησης μπορούν να αποφευχθούν μέσα από μια ευρύτερη εθνική συνεννόηση.
Δημοσιογράφος: Είπατε προηγουμένως ότι ο κ. Σαμαράς ήταν απών, ότι δεν έπαιξε το ρόλο που έπρεπε ως αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ψήφιση του νομοσχεδίου. Αυτά που όπως είπατε βγήκαν στον τύπο περί τηλεφωνήματος μεταξύ Σαμαρά και Παπανδρέου είναι κατά κάποιον τρόπο επικοινωνιακό σε επίπεδο διαρροών για να φανεί ότι ο κ. Σαμαράς έπαιξε τον ηγετικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της συναίνεσης;
Ντόρα Μπακογιάννη: Εγώ ξέρω ότι είχε διαμορφωθεί το πλαίσιο συναίνεσης στη Βουλή. Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου τηλεφώνησε στον κ. Σαμαρά. Πολύ ορθό και ορθώς ο κ. Σαμαράς απεδέχθη την πρόταση του κ. Παπανδρέου. Πάρα πολύ σωστά. Δεν θέλω καθόλου να το μειώσω αυτό. Λέω, όμως, ότι το κλίμα που διαμορφώθηκε ήταν κοινοβουλευτικό και αυτό έχει σημασία για το πολιτικό σύστημα της χώρας. Στη Βουλή των Ελλήνων χθες διαμορφώθηκε συναίνεση. Εάν πάρετε τους λόγους των βουλευτών, εγώ η ίδια τοποθετήθηκα πολύ πριν αυτή την κουβέντα και είπα ότι είναι σαφές ότι συμφωνούμε. Όλοι συμφωνούμε στην κατάργηση του ασύλου, συμφωνούμε στην εκλογή του πρύτανη χωρίς τη συμμετοχή φοιτητών, δεν υπήρχε θέμα δηλαδή να υπάρξει διαφωνία επί της ουσίας. Από εκεί και πέρα ήταν θέμα χειρισμού και γοήτρου. Και ευτυχώς ο χειρισμός για το γόητρο του καθενός ήταν σωστός.
Δημοσιογράφος: Τώρα να έρθουμε στην οικονομία και πάλι. Είναι φανερό ότι οι έλληνες δεν αντέχουν αυτά τα μέτρα και δε ξέρω πόσο μπορούν να αντέξουν ακόμη. Πολλοί έχουνε αρχίσει να μιλάνε στο εξωτερικό για πτώχευση της Ελλάδας, την προσδιορίζουν γύρω στο Δεκέμβρη. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να αλλάξει κάτι από όλα αυτά, δηλαδή αν μπορούμε να πάμε έξω στην τρόικα και να ζητήσουμε ή να απαιτήσουμε ή να προβάλλουμε το τεράστιο θέμα της ύφεσης στην Ελλάδα για να πετύχουμε κάποια άλλα μέτρα, θα έλεγα πιο ελαφριά.
Ντόρα Μπακογιάννη: Η Δημοκρατική Συμμαχία κατέθεσε ένα εναλλακτικό μεσοπρόθεσμο στη Βουλή, το οποίο το δουλέψαμε πάρα πολύ. Το εναλλακτικό μεσοπρόθεσμο της Συμμαχίας δεν ηρνείτο την πραγματικότητα, δηλαδή ότι έχουμε ανάγκη τον μηχανισμό στήριξης με τα δάνεια του για να μπορέσουμε να πληρώσουμε αυτούς τους μισθούς και τις μειωμένες συντάξεις. Από την άλλη μεριά, όμως, εξακολουθεί το κράτος και είναι σπάταλο. Εμείς λοιπόν είχαμε καταθέσει ένα μεσοπρόθεσμο με το οποίο μειώναμε δραστικά τη φορολογία, διότι θεωρούμε ότι μόνο έτσι μπορεί να λειτουργήσει η αγορά και να γλιτώσουμε από πολλά λουκέτα και πολλές θέσεις ανέργων και από την άλλη μεριά μια σοβαρή και ουσιαστική μείωση των δαπανών του κράτους. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι αυτό που σήμερα συμβαίνει από την κυβέρνηση δεν είναι σοβαρό. Ενιαίο μισθολόγιο το οποίο ξεκίνησε με την προοπτική να μειωθούν οι υψηλές αμοιβές και να ανέβουν οι μισθοί των χαμηλών μισθωτών, δηλαδή παραδείγματος χάρη των εκπαιδευτικών, οι οποίοι είναι οι πιο χαμηλοί μισθοί στην Ελλάδα. Το δάσκαλο που δίνεις το παιδί σου να σου το μάθει γράμματα τον πληρώνεις με τον πιο χαμηλό μισθό σε σχέση, δεν έχω τίποτα τους αγαπώ ιδιαίτερα τους κλητήρες του υπουργείου Οικονομικών, αλλά οι κλητήρες του υπουργείου Οικονομικών βγάζουν ακριβώς τα διπλά λεφτά από το δάσκαλο. Λοιπόν, αυτό δε μπορούσε να συνεχιστεί. Αντί αυτού η κυβέρνηση εφευρίσκει την προσωπική διαφορά να κρατήσει δηλαδή τους μισθούς των υψηλά αμειβόμενων και τους μισθούς των χαμηλά εκεί που ήταν. Αυτό δεν είναι λογικό. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Έτσι δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση και δεν είμαστε και σοβαροί στη διαπραγμάτευση με τους ξένους. Διότι βεβαίως πρέπει να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας, αλλά αυτή τη διαπραγμάτευση πρέπει να την κάνεις με μια αξιοπιστία. Δεν μπορείς να την κάνεις αλλάζοντας κάθε μέρα θέση και κυρίως χωρίς να κάνεις πράξη δεσμεύσεις όπως είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές.
Δημοσιογράφος: Το ερώτημα είναι εάν μπορούμε πλέον εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα και εφαρμόζοντας και υποχρεωμένοι όπως είμαστε να εφαρμόσουμε το μεσοπρόθεσμο, αν μπορούμε τώρα να πάμε έξω και να τους πούμε...
Ντόρα Μπακογιάννη: Ο κ. Βενιζέλος έκανε δύο απανωτά λάθη. Το πρώτο του λάθος ήταν η συμφωνία του με τη Φινλανδία που ήταν απίστευτη απειρία. Δηλαδή να το πω σε επίπεδο εμπειρίας, καλό θα είναι να ρωτάει κάποιον που έχει αίσθηση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους πριν παίρνει τέτοιες αποφάσεις. Το δεύτερο είναι ότι σήμερα δεν έχει προχωρήσει την εφαρμογή αυτών των μέτρων που περιμένουν οι εταίροι μας. Και η αξιοπιστία του δηλαδή είναι πάρα πολύ χαμηλά.
Δημοσιογράφος: Οπότε δεν υπάρχει η δυνατότητα και αυτή τη στιγμή να βγούμε έξω και να...
Ντόρα Μπακογιάννη: Κοιτάξτε, πρέπει να υπάρξει. Εμείς πρέπει να πάμε και να κάνουμε μία προσπάθεια. Εγώ τουλάχιστον θα είμαι στο Παρίσι την άλλη Τετάρτη σε μία προσπάθεια, με συναντήσεις, να πείσω ότι υπάρχουν ορισμένα μέτρα που είναι εφικτά και άλλα είναι ανέφικτα.
Δημοσιογράφος: Μιλήσατε για τη συμφωνία με τη Φινλανδία και για την απειρία που επέδειξε ο κ. Βενιζέλος. Πιστεύεται ότι αυτό μαζεύεται τώρα ή άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και για τις υπόλοιπες χώρες και δεν κλείνει πια;
Ντόρα Μπακογιάννη: Έχω κάνει και δήλωση από την πρώτη μέρα ότι άνοιξε ο ασκός του Αιόλου με αυτή τη συμφωνία. Παρά ταύτα θέλω να ελπίζω ότι οι υπόλοιπες χώρες θα επιμείνουν στα συμφωνηθέντα της 21ης Ιουλίου. Η υλοποίηση, η εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, είναι όρος επιβίωσης για τη χώρα μας. Και πρέπει να μην φειδόμαστε καμίας προσπάθειας να επιτύχουμε την εφαρμογή τους. Δεν έχω αυταπάτες, ξέρω πάρα πολύ καλά πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση σε ορισμένα Κοινοβούλια, παρά ταύτα πρέπει να γίνει προσπάθεια και εκεί εννοώ ότι χρειάζεται εθνική συστράτευση. Εδώ δεν είναι ώρα για εγωισμούς. Εδώ δεν είναι ώρα για ανθρώπους οι οποίοι θα το «παίζουν» δικαιωμένοι. Είναι ώρα μάχης. Ας δείξουμε όλοι μαζί, όσες δυνάμεις διαθέτει ο καθένας, να δούμε πως θα περάσει αυτή η συμφωνία από όλα τα Κοινοβούλια και έχουμε καιρό μετά να διαφωνήσουμε και να πει ο ένας στον άλλον πόσο δίκιο είχε.
Δημοσιογράφος: Βλέπουμε ότι αυτό που λέγεται μεσοπρόθεσμο και το μνημόνιο 1 και το μνημόνιο 2 δεν οδηγούν πουθενά. Είναι φανερό ότι έχουμε μπει σε αυτό που λένε σπιράλ του θανάτου, σε μία ύφεση που διαρκώς μεγαλώνει. Υπάρχει μία άλλη λύση στο θέμα αυτό κυρία Μπακογιάννη από την πλευρά σας. Μία άλλη πρόταση ουσιαστική;
Ντόρα Μπακογιάννη: Υπάρχει η σωστή και αποτελεσματική εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Διότι μόνο όταν είσαι αποτελεσματικός έχεις θετικό αποτέλεσμα.
Δημοσιογράφος: Εφαρμογή των συμφωνηθέντων δηλαδή.
Ντόρα Μπακογιάννη: Μα αυτή τη στιγμή δεν τα εφαρμόζουμε. Να σας πω ένα απλό παράδειγμα. Αν οι αποφάσεις για τον ΟΣΕ είχαν ληφθεί ένα χρόνο νωρίτερα, δεν θα χρειαζόταν να πάνε οι θυσίες των μισθωτών και των συνταξιούχων για το 2010 στη μαύρη τρύπα του ΟΣΕ. Αν είχαμε πουλήσει το ποσοστό του ΟΤΕ έξι μήνες νωρίτερα, η Ελλάδα θα είχε εισπράξει περίπου 200 εκατομμύρια παραπάνω, δηλαδή 50% επιπλέον απ' όσα εισπράξαμε τώρα. Η καθυστέρηση ο στρουθοκαμηλισμός, η αναβολή δύσκολων επιλογών, καθιστούν την όποια πολιτική πιο επώδυνη και λιγότερο αποτελεσματική.
Δημοσιογράφος: Άρα λοιπόν για σας είναι η πιστή εφαρμογή. Δεν υπάρχει η σκέψη για προσπάθεια αλλαγής για τον έλληνα πολίτη;
Ντόρα Μπακογιάννη: Αλλαγή θα υπάρξει όταν έχεις επιδείξει τα πρώτα αποτελέσματα. Έχω διαπραγματευτεί πολλές φορές στη ζωή μου. Και νομίζω θα μου επιτρέψετε να πω και επιτυχώς. Αλλιώς δεν θα είχαμε φτάσει στο Βουκουρέστι. Για να μπορέσεις όμως να διαπραγματευτείς επιτυχώς, πρέπει να είσαι αξιόπιστος. Πρέπει αυτά τα οποία λες να μπορεί να ισχύσουν. Όταν αυτά τα οποία λες είναι εκτός τόπου και χρόνου, οδηγείσαι πλέον σε απόλυτο «μπλακάουτ». Η ΝΔ δεν έχει συνομιλητή στην Ευρώπη. Διότι όταν λες ότι υποστηρίζεις μία πολιτική που θα σε ρίξει έξω δέκα δισεκατομμύρια, αριθμητική ξέρουν και οι άλλοι. Και σου λένε πες μας κάτι το οποίο να είναι σοβαρό. Η Δημοκρατική Συμμαχία αντίθετα έχει συνομιλητή, διότι δεν προτείναμε μαγικές λύσεις, προτείναμε πιο ρεαλιστικές λύσεις.
Δημοσιογράφος: Δεν υπάρχει η αξιοπιστία, επομένως, από την πλευρά της Ελλάδας, να πάει έξω και να διεκδικήσει κάτι καλύτερο. Και μη σοβαρή αντιμνημονιακή τακτική μας λέτε.
Ντόρα Μπακογιάννη: Εμείς στην Ελλάδα, το έχω πει κι άλλες φορές, είμαστε μοναδικοί. Καταφέραμε να ενοχοποιήσουμε το μνημόνιο, αντί ενοχοποιήσουμε τη χρεοκοπία. Είμαστε μία κοινωνία, η οποία το οποιοδήποτε φάρμακο, το οποίο σίγουρα είναι πικρό και σίγουρα δεν μπορεί να αποδώσει αν δεν ακολουθήσεις τις οδηγίες, αλλά έχεις μόνο τις παρενέργειες του. Η κυβέρνηση τι έκανε; Η κυβέρνηση έκοψε τους μισθούς και τις συντάξεις, προσέθεσε παραπάνω στην ύφεση, «σκότωσε» την αγορά και τον κόσμο με τη φορολογία, που δεν προβλεπόταν μέσα, διότι τη φορολογία αυτή την ψήφισαν πριν από το μνημόνιο και δεν εφήρμοσαν ον περιορισμό του σπάταλου κράτους, η οποία θα ανακούφιζε τις κοινωνικές ομάδες. Τι να σας πως εγώ τώρα; Ότι φταίει η συμφωνία ή φταίει η αναποτελεσματική πολιτική της κυβέρνησης;
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου