Στη Βουλγαρία προσανατολίστηκαν αρκετοί Έλληνες επιχειρηματίες, που αναζήτησαν στη χώρα καταφύγιο απέναντι στην κρίση, αναφέρει το Bloomberg.
Από τις 2.000 ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία, το 40% έχει εγγραφεί φέτος στα μητρώα των επιμελητηρίων.
Άλλωστε, η βουλγαρική φορολογική νομοθεσία παρέχει «καταφύγιο»στους Έλληνες «πρόσφυγες», ενώ το λειτουργικό κόστος είναι αρκετά πιο μειωμένο.
«Η λειτουργία στη Βουλγαρία κοστίζει πολύ φθηνότερα από ό,τι στην Ελλάδα» επεσήμανε ο επικεφαλής της Intex, Ιωσήφ Κομνινακίδης, που διαθέτει το εργοστάσιο ραφής της Staff Jeans & Co, περίπου 180 χιλιόμετρα από τα ελληνικά σύνορα, σημειώνοντας ότι το φορολογικό καθεστώς στη χώρα είναι «απλό, ξεκάθαρο και πιο προβλέψιμο».
Ωστόσο, δεν είναι η μόνη εταιρεία που προσέφυγε στη γειτονική χώρα. Η Coca Cola 3Ε και τα ΕΛΠΕ, η Fourlis και οι κατασκευαστικέςΕλλάκτωρ και Τέρνα είναι μεταξύ των εταιρειών που πραγματοποίησαν επενδύσεις στη Βουλγαρία. Η Jumbo έχει ανοίξει τέσσερα καταστήματα, ενώ 800 επιχειρήσεις με ελληνικό χρώμα ενεγράφησαν στα μητρώα, την ώρα που η ανεργία σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχει εκτιναχθεί στο 20,2%.
Ο φορολογικός συντελεστής στη Βουλγαρία είναι ο χαμηλότερος στην ΕΕ και περιορίζεται στο 10% για επιχειρήσεις και εισοδήματα. Η χώρα διαθέτει επίσης το τρίτο χαμηλότερο δημόσιο χρέος την Ευρώπη, που ανέρχεται μόλις στο 18%.
Επίσης, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η Βουλγαρία βρίσκεται στην 51η θέση ανάμεσα σε 183 χώρες με ευκολία για τις επιχειρήσεις, ενώ η Ελλάδα υποχώρησε στη θέση 109, «κατρακυλώντας» κατά την περσινή χρονιά κατά 12 θέσεις.
Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι ούτε η Βουλγαρία μπορεί να θεωρηθεί «ασφαλής», καθώς το ένα τρίτο των τραπεζών που δραστηριοποιούνται ανήκουν σε ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους, μεταξύ των οποίων ηAlpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς.
newscode.gr
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου