Η εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, και το γεγονός ότι σενάρια για χρεοκοπία της Αθήνας και έξοδο από τη ζώνη του ευρώ, βλέπουν το φως της δημοσιότητας με… τραγική επιμονή, οφείλεται κατά έναν μεγάλο βαθμό στους πολιτικούς χειρισμούς της Άνγκελα Μέρκελ.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος επέδειξε από το ξεκίνημα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, μια «υπεράνω» διάθεση. Δεν θέλησε να δώσει νωρίς τη λύση που θα απέτρεπε την επιτάχυνση της διάχυσης του προβλήματος, συμφωνώντας με την έκδοση ευρωομολόγων και την αναχρηματοδότηση της Ελλάδας προκειμένου να επαναγοράσει η ίδια άνω του 50% του χρέους της.
Επέτρεψε στους διεθνείς κερδοσκόπους να εκτοξεύσουν την πρόβλεψη απόδοσης κέρδους από τα CDS της χρεοκοπίας, ενώ, ακόμη και μετά τη Συμφωνία των Βρυξελλών της 21ης Ιουλίου, που μπορούσε να αποτελέσει μια ρεαλιστική βάση αντιμετώπισης του προβλήματος, επέδειξε βραδύτητα και ύποπτη κωλυσιεργία στην εφαρμογή των αποφάσεων. Έτσι, η κρίση διευρύνθηκε, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο, και τα κύματα έχουν φτάσει στις ακτές της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Οι ξένοι ηγέτες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Μπαράκ Ομπάμα, όλοι εξαντλούν τα περιθώριαπου υπάρχουν για να ασκήσουν αφόρητη πίεση στο Βερολίνο, ζητώντας άμεσα τις πρωτοβουλίες για τις οποίες αδιαφόρησε… χθες.
Ακόμη και στο εσωτερικό της Γερμανίας, οι Σοσιαλδημοκράτες με τους Πράσινους, που φαίνεται ότι θα αποτελέσουν τον επόμενο συνασπισμό εξουσίας, εκπαραθυρώνοντας την Άνγκελα Μέρκελ από την Καγκελαρία, δεν παραλείπουν να ομνύουν πίστη στην ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης, και να δείχνουν ότι σε αντίθεση με τη σημερινή ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών, εκείνοι διακρίνονται από συνεπή κουλτούρα ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Διαπιστώνοντας ότι έχει περιέλθει η ίδια σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, η Άνγκελα Μέρκελ επιχειρεί πλέον συντονισμένα να αλλάξει το κλίμα. Απ’ τη μια ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αφήνει να εννοηθεί ότι οι όροι της Συμφωνίας των Βρυξελλών της 21ης Ιουλίου, θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν προς το καλύτερο για την Ελλάδα, και από την άλλη η Μέρκελ, μιλώντας σε στελέχη του κόμματός της, εξήγησε για ποιο λόγο η Αθήνα δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη της, και να εγκαταλειφθεί να καταρρεύσει.
«Μια ελληνική χρεοκοπία, θα επέφερε τον κίνδυνο ενός ανεξέλεγκτου ντόμινο», ήταν ο πυρήνας του επιχειρήματος που χρησιμοποίησε σε ομιλία της στο Ντόρτμουντ. Επαναλαμβάνοντας φυσικά ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις (επώδυνες) δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
Πολύ αργά για δάκρυα για την Καγκελάριο. Όχι όμως και για την Ελλάδα. Η Ελλάδα (ακόμη) μπορεί. Η Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται να έχει χάσει οριστικά το τρένο για την παραμονή της στην εξουσία.
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου