της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος,medlabnews.gr
Πριν λίγες μέρες αποχαιρέτησα το Ιρμάκι, μία μικρή μαχήτρια που στο τέλος έχασε την μάχη με τον καρκίνο. Για εμένα ο πόνος της απώλειας ενός αγαπημένου ζώου δεν διαφέρει και πολύ από τον πόνο για την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου…
Πριν λίγες μέρες αποχαιρέτησα το Ιρμάκι, μία μικρή μαχήτρια που στο τέλος έχασε την μάχη με τον καρκίνο. Για εμένα ο πόνος της απώλειας ενός αγαπημένου ζώου δεν διαφέρει και πολύ από τον πόνο για την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου…
Η Ίρμα ήξερε να αγαπά και να το δείχνει ακόμα και τις τελευταίες και πιο δύσκολες στιγμές της. Απλά δεν μπορούσε να το εκφράσει με λόγια. Ίσως γι’ αυτό τα μάτια της να ήταν τόσο μεγάλα και εκφραστικά. Μέσα σε αυτά τα μάτια τα έβλεπες όλα, τη χαρά, τον πόνο, τη λύπη, την αγάπη…
Χάνοντας μία αγαπημένη φίλη από καρκίνο, και γνωρίζοντας ότι η ασθένεια αυτή πλέον έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και όσον αφορά τα ζωάκια μας, σκέφτηκα στην μνήμη της Ίρμας να γράψω κάποια πράγματα που ίσως βοηθήσουν στη κατανόηση και την έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας και βοηθήσουν άλλα ζωάκια που θα βρεθούν σε παρόμοια θέση.
Σημάδια ότι κάτι πάει στραβά
Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι ο καρκίνος δεν επηρεάζει μόνο τους ανθρώπους αλλά και τα ζωάκια μας. Στην πραγματικότητα θεωρείται η βασική ασθένεια που προκαλεί τον θάνατο σε ζωάκια άνω των 10 ετών, αλλά μπορεί να προσβάλλει και νεαρά ζώα. Και ακριβώς όπως στους ανθρώπους, όσο πιο γρήγορα ανιχνευθεί τόσο πιο καλά είναι τα ποσοστά επιτυχούς αντιμετώπισης. Ποια είναι όμως τα προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να μας οδηγήσουν άμεσα στον κτηνίατρο?
Το ζωάκι μας δεν μιλάει για να μας πει τι το ενοχλεί, για αυτό και πρέπει να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση για να παρατηρήσουμε οποιοδήποτε σημάδι που μπορεί να μας υποδείξει κάποιο πρόβλημα:
1. Όγκοι και εξογκώματα
Εάν παρατηρήσουμε κάποιο εξόγκωμα κάτω από το δέρμα του σκύλου ή της γάτας μας, δε σημαίνει ότι πρόκειται απαραίτητα για καρκίνο αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι εάν δεν απευθυνθούμε στον κτηνίατρο. Πρέπει να ανησυχήσουμε ακόμα περισσότερο εάν το ογκίδιο φαίνεται να μεγαλώνει.
Ασυνήθιστη οσμή από το στόμα, τα αυτιά ή από οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος του ζώου μας πρέπει να ελέγχεται. Συχνά η ύπαρξη καρκίνου στο στόμα, τη μύτη, ή την περιοχή του πρωκτού, μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστη οσμή.
Η έκκριση αίματος ή πύου, ο εμετός και η διάρροια πρέπει να ελέγχονται από κτηνίατρο. Επιπλέον, εάν παρατηρήσετε πρήξιμο στην κοιλιά του ζώου, μπορεί να πρόκειται για συσσώρευση υγρού, και πρέπει άμεσα να ελεγχθεί.
4. Πληγές που δεν επουλώνονται
Εάν το ζωάκι σας έχει πληγές ή έλκη που δεν επουλώνονται, ίσως είναι ένα σημάδι μόλυνσης, δερματικού νοσήματος ή ακόμα και καρκίνου
Ο καρκίνος περιλαμβάνεται ανάμεσα στις ασθένειες που προκαλούν απώλεια βάρους στα ζωάκια. Εάν παρατηρήσετε ξαφνική απώλεια βάρους στον σκύλο ή στη γάτα σας, χωρίς το ζωάκι να βρίσκεται σε δίαιτα για κάποιο λόγο, και ειδικά εάν εμφανίζει και άλλα σημάδια από αυτά που αναφέρουμε εδώ, αναφέρετε το στον κτηνίατρό σας.
6. Αλλαγή στην όρεξη του ζώου
Αν και η έλλειψη όρεξης δεν υποδεικνύει αυτόματα την ύπαρξη κάποιου όγκου, είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητήσετε με τον κτηνίατρό σας. Επιπλέον ο στοματικός καρκίνος μπορεί να προκαλέσει δυσκολία ή ακόμα και πόνο κατά το μάσημα και την κατάποση.
Ο βήχας ή η δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να οφείλονται σε καρδιακή πάθηση, πνευμονική πάθηση αλλά και σε καρκίνο. Ο καρκίνος μπορεί να κάνει μετάσταση στον πνεύμονα και να προκαλέσει αυτά τα συμπτώματα.
8. Λήθαργος ή κατάθλιψη
Εάν παρατηρήσετε ότι το ζωάκι σας φέρετε διαφορετικά από ότι συνήθως – ίσως κοιμάται περισσότερο, έχει χάσει την όρεξή του για παιχνίδι ή για βόλτα – ίσως πρόκειται για ένα σημάδι ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Ο λήθαργος ή η κατάθλιψη δεν είναι ένα σύμπτωμα που σχετίζεται απαραίτητα με τον καρκίνο, αλλά ειδικά αν συνδυάζεται και με άλλα σημάδια, πρέπει να αναφερθεί στον κτηνίατρο.
Εάν το ζωάκι σας ξεκινήσει άνευ προηγουμένου να λερώνει σε άλλα σημεία εκτός από το συνηθισμένο, εάν ουρεί συχνότερα ή εάν παρατηρήσετε αίμα στα ούρα ή τα περιττώματα του, είναι ένα σημάδι ότι ίσως υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
10. Ενδείξεις πόνου
Εάν το ζωάκι σας κουτσαίνει ή δείχνει να πονάει όταν περπατά, τρέχει ή χοροπηδάει, συνήθως σχετίζεται με προβλήματα στις αρθρώσεις ή στους μυς, αλλά μπορεί επίσης να είναι και ένα σημάδι ύπαρξης καρκίνου (ειδικά στα οστά).
Αίτια εμφάνισης καρκίνου
Η ιατρική επιστήμη δυστυχώς ακόμα δεν έχει κατανοήσει πλήρως τη φύση του καρκίνου, παρά τις εντατικές έρευνες τόσο όσον αφορά τον άνθρωπο αλλά και τα ζώα. Όπως και στους ανθρώπους, η ανάπτυξη καρκίνου στα ζωάκια μας είναι το αποτέλεσμα συνδυασμού γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.
Τα κατοικίδια ζωάκια μας απειλούνται από διάφορους τύπους καρκίνου. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται το λεμφοσάρκωμα, το οστεοσάρκωμα, το αιμαγγειωσάρκωμα, το στοματικό μελάνωμα, οι νεοπλασίες των μαστών και πολλοί άλλοι. Κάθε ένας τύπος καρκίνου εμφανίζεται με πολλούς τρόπους, με ποικίλη συχνότητα και βαθμό σοβαρότητας.
Μερικές ράτσες σκύλων έχουν γενετική προδιάθεση στην ανάπτυξη συγκεκριμένων τύπων καρκίνου. Επίσης η έκθεση στον ήλιο μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη μελανώματος στα ζωάκια μας, όπως και στους ανθρώπους. Ο καρκίνος του μαστού είναι πολύ πιο συχνός στα μη στειρωμένα θηλυκά. Αντίστοιχα ο καρκίνος των όρχεων στα μη στειρωμένα αρσενικά. Δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να αναγνωρίσουμε το πραγματικό «αίτιο του καρκίνου» με βάση την υπάρχουσα ιατρική γνώση.
Πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου
Δυστυχώς πολύ λίγα είναι γνωστά σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου και στα ζωάκια. Όταν τα υποβόσκοντα αίτια ανάπτυξης των διάφορων τύπων καρκίνου εξακριβωθούν πλήρως, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για πιο ρεαλιστική πρόληψη. Ένα μέτρο πρόληψης που μπορεί να παρθεί είναι η στείρωση του ζώου, καθώς μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού ή των όρχεων.
Η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου πάντα βελτιώνει την πρόγνωση. Η πρώτη επιλογή θεραπείας είναι η χειρουργική αφαίρεση, όπου αυτή είναι εφικτή. Σε μη χειρουργήσιμες περιπτώσεις ή σε συνδυασμό με την επέμβαση χρησιμοποιείται η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία.
Με την έγκαιρη διάγνωση, την επιθετική αντιμετώπιση και τη σωστή παρακολούθηση, καθώς και τη διαχείριση του πόνου και τη διατροφική υποστήριξη, πολλά ζωάκια με καρκίνο έχουν την ευκαιρία να ζήσουν περισσότερο.
Και πάνω από όλα, φροντίστε να προσφέρετε στο ζωάκι σας την αγάπη που σας προσφέρει και αυτό… Είναι το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε ως ευχαριστώ προς τον πιο πιστό σας φίλο…
«Ιρμάκι σε ευχαριστώ για όλα όσα μου πρόσφερες και μου έμαθες… Καλό ταξίδι και καλά γαβγίσματα εκεί που είσαι…»
Πηγές: www.petmd.com, www.petwave.com
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου