Συνέντευξη στην “Βραδυνή της Κυριακής” και τη δημοσιογράφο Ειρήνη Μπέλλα παραχώρησε σήμερα ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης:
Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) επιβεβαίωσε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,4 δισ. ευρώ για το 2013. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι το πλεόνασμα είναι λογιστικό; Πιστεύετε ότι η χώρα γυρίζει σελίδα με την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος;
H κυβέρνηση επαίρεται για ένα πλεόνασμα που επιτεύχθηκε με τις θυσίες των κοινωνικά ασθενέστερων και τη δραματική ύφεση στην οικονομία. Υπόσχεται δε, ότι θα ξημερώσει μια καινούρια ημέρα, συνεχίζοντας την ίδια καταστροφική συνταγή μονομερούς λιτότητας, ιδιωτικοποιήσεων και διάλυσης των δημόσιων αγαθών. Είναι ένα «πλεόνασμα» που δεν είναι διατηρήσιμο, δεν φέρνει ανάπτυξη και, κυρίως, δεν μπορεί να κρύψει το πλεόνασμα φτώχειας, ανεργίας και ανισοτήτων που γεννά η κυβερνητική πολιτική.
Το κύριο ερώτημα ωστόσο είναι το κοινωνικό ερώτημα: Για ποιόν τα δημοσιονομικά πλεονάσματα ή ελλείμματα; Είναι προφανώς διαφορετικό να έχεις δημοσιονομικά πλεονάσματα μέσω φορολογίας των μισθωτών, περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους και διαφορετικό μέσω μιας δίκαιης φορολογίας, περιορισμού της σπατάλης, τερματισμού των «δώρων» προς ισχυρούς και της οικονομικής ανάπτυξης. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μία αναπτυξιακή πολιτική που θα προωθήσει τη ριζική αναδιανομή εισοδημάτων και δικαιωμάτων σε όφελος των εργαζομένων και των ασθενέστερων κοινωνικά στρωμάτων.
Συμφωνείτε με την απόσυρση της υποψηφιότητας της εκπροσώπου των Ρομά Σουλεϊμάν Σαμπιχά, παρ’ όλο που είχε εγκριθεί από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, για να αντικατασταθεί με τον υποψήφιο της μουσουλμανικής μειονότητας, κ. Μεστάν Οσμάν Ουμίζ;
Έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί που διορθώθηκαν με κάποιο, μικρό ελπίζω, κόστος. Τα παθήματα ας γίνουν μαθήματα. Προχωράμε μπροστά. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι το μειονοτικό στη Θράκη δεν προσφέρεται για μικροκομματική αντιπαράθεση. Είναι ολισθηρό και εθνικά επιζήμιο. Απαιτείται επιτέλους ευρεία πολιτική συνεννόηση και, κυρίως, σοβαρότητα.
Είστε από τους πιο προβεβλημένους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αποφασίσετε να δώσετε τη μάχη των Ευρωεκλογών;
Ήταν μια συλλογική απόφαση. Αποδέχτηκα την πρόκληση να είμαι στην πρώτη γραμμή της μάχης. Υπήρξα ευρωβουλευτής για μια θητεία (2004-2009). Είναι κάτι που ξέρω καλά και νιώθω ότι μπορώ να εκπροσωπήσω επάξια τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ελλάδα. Γιατί χρειαζόμαστε μια ισχυρή ομάδα και ως Ευρωπαϊκή Αριστερά -όπου τα προγνωστικά λένε ότι θα διπλασιάσουμε τις δυνάμεις μας- και ως χώρα. Ολοένα και περισσότερα πράγματα για το μέλλον της χώρας μας αποφασίζονται εκεί. Το γεγονός ότι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία δέκα χρόνια, μόνοι τους, έκαναν αρκετά πράγματα και παρουσίασαν πλούσιο «φύλλο αγώνα», είναι ένα συλλογικό πλεονέκτημα για το κόμμα μας.
Επιπρόσθετα, υπάρχει και ο πολιτικός-εκλογικός στόχος για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που υιοθετήθηκε η σταυροδοσία και ολόκληρη η Ελλάδα είναι πλέον μια περιφέρεια. Το να συγκροτεί ένα κόμμα ένα ισχυρό ευρωψηφοδέλτιο, με λαϊκή απήχηση, που να μπορεί να εκπροσωπήσει επάξια το πρόγραμμά του και τις ιδέες του, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με δημοκρατικότατες διαδικασίες, επέλεξε μια σαφή πολιτική για την Ελλάδα και την Ευρώπη και συγκροτήσαμε ένα πολύ δυνατό ευρωψηφοδέλτιο. Έχω την αισιοδοξία ότι πάμε για μια μεγάλη νίκη στις 25 Μαΐου, που θα επιταχύνει και τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις
Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα αυτών των ευρωεκλογών;
Οι ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2014 θα είναι ίσως οι πιο κρίσιμες εκλογές, τόσο για τη θέση της Ελλάδας στη Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και για το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης και της ευρωπαϊκής ιδέας. Το ζητούμενο είναι ο τερματισμός της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας, για τον οποίο απαιτούνται νομοθετικές αλλαγές, ριζικές μεταρρυθμίσεις αλλά και «κούρεμα» του χρέους, με παράλληλη εξασφάλιση χρηματοδότησης με ρήτρα ανάπτυξης.
Ποιο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θεωρείται ότι θα είναι σημαντική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ;
Και με μια ψήφο πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ είναι νίκη, αν όμως καταφέρουμε το άθροισμα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από 41-42% να πέσει κάτω από το 30% ή και κάτω από το 25%, θα είναι πολιτικός σεισμός, η κυβέρνηση αυτή δεν θα μπορέσει να σταθεί. Αν επίσης πετύχουμε -στόχος όχι εύκολος, ούτε εξασφαλισμένος αλλά εφικτός- το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ να είναι πάνω από το άθροισμά τους, θα επιταχυνθούν θετικές πολιτικές εξελίξεις.
Ποιο είναι το επίμαχο σημείο στο οποίο θα επικεντρωθείτε, αν εκλεγείτε, για να δώσετε τη μάχη στις Βρυξέλλες;
Το θέμα του χρέους του ευρωπαϊκού Νότου, η έκρηξη των ανισοτήτων, η υψηλή ανεργία και τα αδιέξοδα των πολιτικών λιτότητας είναι πρώτο στην ατζέντα της ευρωπαϊκής Αριστεράς, γιατί η κρίση δεν αφορά μόνο τις χώρες στις οποίες εκδηλώνονται τα μεγάλα δημοσιονομικά αδιέξοδα, αφορά όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Το πολιτικό μας σχέδιο περιλαμβάνει κάποιους άμεσους στόχους, όπως την κατάργηση του σύμφωνου σταθερότητας, και την αντικατάστασή του από ένα σύμφωνο αλληλεγγύης, απασχόλησης και αειφορίας, η διασφάλιση πίστωσης με χαμηλό επιτόκιο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα κράτη-μέλη, η έκδοση ευρωομολόγων, η φορολόγηση κερδοσκοπικών συναλλαγών, η ίδρυση ευρωπαϊκών δημόσιων οργανισμών αξιολόγησης των οικονομιών και, βέβαια, η συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της ανεργίας και τη δραστική μείωση της φτώχιας.
Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν έντονες οι φωνές που ζητούν προετοιμασία για μια πιθανή έξοδο από το ευρώ. Συμφωνείτε με αυτό; Ποια είναι η άποψή σας για ένα δημοψήφισμα με αυτό το δίλημμα;
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει μια πολύ σαφή απόφαση στο Ιδρυτικό του Συνέδριο, η οποία μας δεσμεύει όλους. Επιλέγουμε λύση εντός ευρώ, ακύρωση του Μνημονίου, επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Διαφορετικές απόψεις υπάρχουν, είναι απολύτως σεβαστές, αλλά μας δεσμεύει όλους η απόφαση της πλειοψηφίας. Ένα πράγμα θέλω να υπογραμμίσω αυτή την ώρα: Όλοι μαζί με απόλυτη συσπείρωση, με διακριτή την αποφασισμένη μας πολιτική, χωρίς καμία εσωστρέφεια, με στόχο μια μεγάλη νίκη.
Ποια είναι η άποψη σας για το «Ποτάμι» και την «Ελιά»;
Το «Ποτάμι» στήθηκε για να «κλέψει» από παντού, σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Θεοδωράκη. Γι’ αυτό, το νερό του είναι σκόπιμα θολό, απολιτικό και «δήθεν». Η ορμή και η αντοχή του θα κριθεί στο χρόνο και πιστεύω ότι, σχετικά σύντομα, θα αποδειχθεί εποχιακή. Το επιχείρημα του αρχηγού «ψηφίστε με και θα σας πω τι θα κάνω μετά τις εκλογές», δεν μπορεί να πάει μακριά. Αν ο κ. Θεοδωράκης πιστεύει ότι θα σώσει την Ελλάδα κρυπτόμενος, με τη βοήθεια ορισμένων ισχυρών ΜΜΕ και «σερφάροντας» στο κύμα της αντιπολιτικής, σύντομα θα διαπιστώσει ότι αυτό το σακίδιο δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά.
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου