Καρκίνος του Δέρματος: «Μπορείς να το δεις. Μην το αγνοείς!». ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ: 5-9 ΜΑΪΟΥ 2014

ΜΕΛΑΝΩΜΑ - Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΩΖΕΙ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ:  5-9 ΜΑΪΟΥ 2014

Επιμέλεια Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μορ. βιολογος, medlabnews.gr
Το 90% των μελανωμάτων, αν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευτούν.  Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV), οργανώνει από το 2000 και κάθε χρόνο, την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος» σε 30 χώρες της Ευρώπης.



Στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), η συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί την αφετηρία για μία ολόκληρη εβδομάδα αφιερωμένη στην πρόληψη, την «Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος», η οποία θα πραγματοποιηθεί φέτος από 5 έως 9 Μαΐου, με την υποστήριξη των Δερματολογικών Εργαστηρίων της La Roche-Posay και της LEO φαρμακευτική Ελλάς .



Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, δερματολόγοι της ΕΔΑΕ σε όλη τη χώρα δέχονται στα ιατρεία τους και σε νοσοκομειακά ιδρύματα το κοινό και εξετάζουν δωρεάν για πιθανό μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος. Όσοι επιθυμούν να εξεταστούν μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.myskincheck.gr και να αναζητήσουν τη λίστα με τους συμμετέχοντες δερματολόγους για να κλείσουν ραντεβού.

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα, 24 Απριλίου 2014, οι ιατροί Δημήτρης Σωτηριάδης (Καθηγητής Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας), Αλέξανδρος Κατούλης (Επίκουρος Καθηγητής Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής Ευρωμελανώματος Ελλάδος),  Αλέξανδρος Στρατηγός (Καθηγητής Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών) και Διονύσιος Ανανιάδης (Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος) μίλησαν για την εκστρατεία και τόνισαν την σπουδαιότητα της πρόληψης του καρκίνου του δέρματος.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην αναγκαιότητα έγκαιρης διάγνωσης του μελανώματος στους άνδρες άνω των 60 ετών, καθώς σε αυτή την κατηγορία συναντώνται συχνότερα καρκινικές βλάβες κακής πρόγνωσης με αποτέλεσμα την αυξημένη θνησιμότητα από τη νόσο.

Λόγω των περιβαλλοντικών μεταβολών και των αλλαγών στον τρόπο ζωής, τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια στις χώρες της Ευρώπης. Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί πλέον ένα από τα 10 είδη καρκίνων που εμφανίζονται συχνότερα στους Ευρωπαϊκούς πληθυσμούς. Περίπου 130.000 μελανώματα εμφανίζονται παγκοσμίως και περίπου 37.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από μελάνωμα. Η ετήσια αύξηση του αριθμού των νέων περιπτώσεων που διαγιγνώσκονται στην Ευρώπη κυμαίνεται φτάνει μέχρι και 8%.

Κάθε χρόνο στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της Ελληνικής εβδομάδας κατά του καρκίνου του δέρματος η απήχηση του κόσμου αυξάνεται και ολοένα περισσότεροι άνθρωποι εξετάζονται. Πιο συγκεκριμένα το 2013 εξετάστηκαν 7.698 άτομα (ο μεγαλύτερος μέχρι σήμερα αριθμός εξεταζομένων), με το 64,6% να αφορά σε γυναίκες. 328 άτομα ανέφεραν θετικό κληρονομικό ιστορικό για μελάνωμα, ενώ 74 άτομα είχαν ήδη προσβληθεί από μελάνωμα..



ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ…ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ

Η ΕΔΑΕ και με την υποστήριξη των Δερματολογικών Εργαστηρίων της La Roche-Posay και της LEO φαρμακευτική Ελλάς, δημιούργησαν την πρωτοποριακή ιστοσελίδα αυτοεξέτασης www.myskincheck.gr όπου δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να αξιολογεί το δικό του επίπεδο κινδύνου. Για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν έναν από τους δερματολόγους από 5 έως 9 Μαΐου, η ιστοσελίδα www.myskincheck.gr προσφέρει οδηγίες για αυτοεξέταση και χαρτογράφηση των σπίλων (ελιών), με τη μέθοδο ABCDE*. Το μόνο που χρειάζεται κάποιος είναι ένας καθρέφτης χειρός.  Παράλληλα, το www.myskincheck.gr αποτελεί τον απόλυτο δερματολογικό σύμβουλο, αφού προσφέρει χρήσιμες συμβουλές από έμπειρους δερματολόγους, πληροφορίες για το πότε είναι ύποπτη μια ελιά, τρόπους προφύλαξης από τον ήλιο, τρόπους σωστής αντιηλιακής προστασίας, αλήθειες και μύθους γύρω από το μελάνωμα, ενότητα όπου μπορεί το κοινό να στείλει ερωτήσεις / απορίες και δυνατότητα αναζήτησης δερματολόγου (όχι μόνο για την Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος, αλλά για όλο το χρόνο).
*Συνιστώμενη μέθοδος από το “The Skin Cancer Foundation”

5’αρκούν για να σώσουν τη ζωή μας! Μπορείς να το δεις. Μην το αγνοείς!

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος και η Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος οργανώνεται υπό την αιγίδα του Ευρωμελανώματος της ΕΔΑΕ (Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία) και της EADV (European Academy of Dermatology and Veneorology).

Μεγάλος υποστηρικτής της ενέργειας είναι τα Δερματολογικά Εργαστήρια La Roche-Posay. Πρόκειται για μια εταιρεία αφοσιωμένη στη δερματολογία που υποστηρίζει εκστρατείες κατά του μελανώματος, μέσω της Ενημέρωσης της Ιατρικής Κοινότητας, της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης. Μέσω της ιστοσελίδας www.myskincheck.gr και ενημερωτικών εντύπων που εξηγούν τη σημασία της αυτό-εξέτασης καθώς και τις αναγκαίες προφυλάξεις που πρέπει να παίρνει κανείς κατά την έκθεσή του στον ήλιο, η La Roche-Posay εκπαιδεύει και ενημερώνει το ευρύ κοινό για την πρόληψη από τις αρνητικές συνέπειες του ήλιου. Επιπλέον, υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος και την Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος και παρέχει συνεχή ιατρική εκπαίδευση για τους δερματολόγους, με εκπαιδευτικά σεμινάρια δερματοσκόπησης και με ροή πληροφόρησης από την ιστοσελίδα για τη δερματοσκόπηση (www.dermatoscopie.org).


Η LEO Pharma είναι παγκόσμια ηγέτιδα ερευνητική φαρμακευτική εταιρεία που εξειδικεύεται στη δερματολογία και στη θεραπεία σοβαρών, για τη ζωή των ασθενών, νόσων. Ιδρύθηκε το 1908 και σήμερα τα προϊόντα της κυκλοφορούν σε περισσότερες από 100 χώρες παγκοσμίως απασχολώντας περισσότερους από 4800 εργαζόμενους. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται αδιάλειπτα για περισσότερα  από 50 χρόνια. Η LEO Pharma ανήκει και διοικείται εξ’ ολοκλήρου από το Ίδρυμα LEO, είναι τελείως ανεξάρτητη από εξωτερικά κεφάλαια και όλα τα κέρδη επαναεπενδύονται προς όφελος των ασθενών.


Read more: http://medlabgr.blogspot.com/2014/04/5-9-2014.html#ixzz2zqrvHCK9

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια