Σε τροχιά εκλογών μπαίνει μετά το Πάσχα ολόκληρη η χώρα με τους υποψήφιους για τις αυτοδιοικητικές να καταστρώνουν τα σχέδιά τους για να πείσουν τους Ελληνες ψηφοφόρους να τους προτιμήσουν. Ωστόσο, η... επιλογή των δημοτικών συμβούλων, όπως όλα δείχνουν, δεν θα είναι καθόλου εύκολη, καθώς αυτοί αυξάνονται με αριθμητική πρόοδο.
Ο πραγματικός αριθμός των υποψηφίων για τα δημοτικά συμβούλια αναμένεται να ξεπεράσει τις 75.000 χάρη σε μια «έξυπνη» τροπολογία που πέρασε το υπουργείο Εσωτερικών και αντί να μειώνει τα συμβούλια των καλλικρατικών δήμων, παροτρύνει τους συνδυασμούς να κατεβάσουν ψηφοδέλτια με τους διπλάσιους υποψήφιους από τις συνολικές έδρες κάθε δήμου.
Οπως αναφέρει η «Καθημερινή», οι επείγουσες αυτές ρυθμίσεις, που πέρασαν την περασμένη εβδομάδα, αναμένεται να δημιουργήσουν παρενέργειες, καθώς, αρκετοί συνδυασμοί ήδη δυσκολεύονται να βρουν υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους για να μπορέσουν να αντιπαρατεθούν στους πιο «ισχυρούς» αντιπάλους τους.
Για παράδειγμα στο Δήμο Αθηναίων όπου εκλέγονται 49 δημοτικοί σύμβουλοι (29 από τον νικητή και 20 από την αντιπολίτευση), ο κάθε συνδυασμός μπορεί να κατεβάσει ακόμη και 98 ονόματα στο ψηφοδέλτιο.
Για παράδειγμα στο Δήμο Αθηναίων όπου εκλέγονται 49 δημοτικοί σύμβουλοι (29 από τον νικητή και 20 από την αντιπολίτευση), ο κάθε συνδυασμός μπορεί να κατεβάσει ακόμη και 98 ονόματα στο ψηφοδέλτιο.
Ακόμη πιο διαφωτιστικό είναι το παράδειγμα που δίνει η εφημερίδα για τον δήμο Στυλίδας που αιρθμεί 13.000 κατοίκους. Αν ένας πρωτοδοκιμαζόμενος υποψήφιος δήμαρχος (όπως π.χ. ο κ. Πανουργιάς που αποφάσισε να αντιπαρατεθεί στον Απόστολο Γκλέτσο) επιθυμεί να διαμορφώσει ένα πλήρες ψηφοδέλτιο, πρέπει να αναζητήσει 110 υποψηφίους. Και δεν επιτρέπεται να βρει όποιους κι όποιους. Το 1/3 απ' όσους, τέλος πάντων, πείσει να εκτεθούν στη λαϊκή ψήφο θα πρέπει απαραιτήτως να είναι γυναίκες για να μην ακυρωθεί το ψηφοδέλτιό του. Συγκεκριμένα, αφού βρει 26 άτομα στη Στυλίδα, 16 στον Αχινό και 12 στην Πελασγία (πρώην δήμοι που συγχωνεύθηκαν), μετά πρέπει να περιοδεύσει στα χωριά Αυλάκι, Αγ. Μαρίνα, Λογγίτσι, Νεράιδα, Ανυδρο, Παλιοκερασιά, Σπαρτιά, Καραβόμυλο, Ράχες, Αχλάδι, Βαθύκοιλο και Γλύφα για να ανακαλύψει και εκεί από 2 ώς 4 υποψηφίους του (για τα κοινοτικά συμβούλια). Και σε όσα χωριά είναι άνω των 300 κατοίκων πρέπει να βρει και μερικές γυναίκες!
Υπάρχει ωστόσο και μία ακόμη «λεπτομέρεια» την οποία ελάχιστοι ανέδειξαν το 2010, διότι απλούστατα εξυπηρετούσε όλο το κομματικό σύστημα. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι ακόμη και με τον «Καλλικράτη», αν ένας πολίτης ενδιαφερθεί να διεκδικήσει τον δήμο του, πρέπει απαραιτήτως να στελεχώσει ψηφοδέλτιο καλύπτοντας το 100% των θέσεων που αναλογούν στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης του και επιπλέον να εντοπίσει υποψηφίους και στις πρώην κοινότητες που τον πλαισιώνουν.
Πηγή: .iefimerida.gr
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου