«Έλλειψη συμβεβλημένων οδοντιάτρων»


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΒΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΡΙΝΟΥ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
Με την από 02/04/2014 ερώτησή του, ο Βουλευτής Έβρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Ουζουνίδης Μαρίνος, κατέθεσε στον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, το πρόβλημα της έλλειψης συμβεβλημένων οδοντιάτρων.

Στο Νομό Έβρου δεν υπάρχει κάποιος οδοντίατρος συμβεβλημένος με ασφαλιστικό ταμείο ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες των ασφαλισμένων πολιτών. Πιο συγκεκριμένα, δεν έχει απομείνει κανένας οδοντίατρος ούτε στο πρώην Ι.Κ.Α. Αλεξανδρούπολης αλλά ούτε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Έβρου με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι πολίτες να είναι αναγκασμένοι να επισκέπτονται ιατρεία ιδιωτών οδοντιάτρων και να πληρώνουν δυσβάστακτα ποσά.

Σοβαρό είναι επίσης και το πρόβλημα σχετικά με τις προτεινόμενες συμβάσεις των οδοντιάτρων με το ΠΕΔΥ καθώς οι τελευταίες είναι προδήλως παρελκυστικές και επικίνδυνες τόσο για τα συμφέροντα του κλάδου των οδοντιάτρων όσο και για τη δημόσια υγεία.

Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο της ερώτησης:  

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς κ. Υπουργό Υγείας


Θέμα: «Έλλειψη συμβεβλημένων οδοντιάτρων»


Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι πολίτες του Έβρου, οι οποίοι επιθυμούν να επισκεφθούν κάποιον οδοντίατρο, διότι τουλάχιστον στο Νομό Έβρου δεν υπάρχει κάποιος συμβεβλημένος με ασφαλιστικό ταμείο οδοντίατρος για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τους.
Από το άρθρο 1 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, -πλέον ΠΕΔΥ, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για το καθεστώς που θα ισχύει-, τόσο του αρχικού Κανονισμού (ΦΕΚ Β΄2456/3.11.2011), όσο και του τροποποιημένου (ΦΕΚ Β΄1233/11.4.2012), αναγράφεται ως βασικός σκοπός του η ισότιμη πρόσβαση όλου του πληθυσμού σε ένα ενιαίο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας με σκοπό την πρόληψη, διατήρηση, προαγωγή, βελτίωση, αποκατάσταση και προστασία της υγείας του. Ως τέτοια υπηρεσία υγείας καταγράφεται στο ίδιο άρθρο η οδοντιατρική – στοματολογική περίθαλψη, η οποία εξειδικεύεται στο άρθρο 12. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12, η οδοντιατρική πρόληψη και περίθαλψη παρέχεται και από οδοντιάτρους της ελεύθερης επιλογής των ασφαλισμένων εντός δικτύου συμβεβλημένων οδοντιατρείων και πολυοδοντιατρείων και στις δομές του οργανισμού. Επιπλέον, από την με αριθ. 40/2.4.2012 λεπτομερή εγκύκλιο της Διεύθυνσης Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Υπηρεσιών Υγείας του ΕΟΠΥΥ σχετικά με την οδοντιατρική περίθαλψη δικαιούχων ΕΟΠΥΥ, ότι επιχειρείται μέσω των 880 περίπου οδοντιάτρων του ΙΚΑ –ΕΤΑΜ και των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ να εξυπηρετηθούν περί τα 9 εκατομμύρια ασφαλισμένων (ΙΚΑ –ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ, ΤΥΔΚΥ, ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ). Σήμερα, δυστυχώς, ο αριθμός των οδοντιάτρων του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ είναι σημαντικά μικρότερος.
Συγκεκριμένα, τη δεδομένη στιγμή, δεν υπάρχει κανένας οδοντίατρος στο πρώην ΙΚΑ Αλεξανδρούπολης, διότι κανείς δεν έχει δεχθεί να μείνει με τα δεδομένα όπως έχουν πλέον διαμορφωθεί. Μόνο ένας οδοντίατρος έχει κάνει αίτηση για να παραμείνει στο ΙΚΑ Αλεξανδρούπολης, ο οποίος όμως θα έχει τη διεύθυνση του ΠΕΔΥ Αλεξανδρούπολης και όχι κλινικό έργο (πριν οι οδοντίατροι του ΙΚΑ στην Αλεξανδρούπολη ήταν 6). Αλλά ούτε και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου Έβρου έχει απομείνει κάποιος οδοντίατρος, καθώς με την αποχώρηση και του τελευταίου επικουρικού Οδοντιάτρου, δεν έχει ακόμη πληρωθεί η θέση έπειτα και από την προκήρυξη που εκδόθηκε για την πλήρωσή της. Συνεπεία των ανωτέρω, οι ασφαλισμένοι πολίτες είναι αναγκασμένοι, όταν παρουσιάζεται ανάγκη, να επισκέπτονται ιατρεία ιδιωτών οδοντιάτρων, οι οποίοι όμως δεν είναι συμβεβλημένοι με κάποιο ταμείο, γεγονός που καθιστά το κόστος ακόμη και ενός καθαρισμού δυσβάστακτο. Και αυτό διότι παρόλο που προβλεπόταν η αποζημίωση για την παροχή οδοντιατρικών υπηρεσιών, στην πραγματικότητα αυτό είναι γράμμα κενόν αφού για τους όρους, τον τρόπο, τον έλεγχο, την αξιολόγηση, το οικονομικό ύψος της κάθε παροχής προβλέπεται η έκδοση απόφασης της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, και καμία μέχρι σήμερα τέτοια απόφαση δεν έχει εκδοθεί. Αυτή τη στιγμή, επίσης, οι οδοντίατροι της Αλεξανδρούπολης δέχονται εθελοντικά και με πρωτοβουλία του Οδοντιατρικού Συλλόγου Έβρου στα ιδιωτικά τους ιατρεία , σε συνεργασία με το Κοινωνικό Ιατρείο του Δήμου Αλεξανδρούπολης, ασθενείς οι οποίοι αδυνατούν οικονομικά να έχουν και την στοιχειώδη οδοντιατρική περίθαλψη.
Παρόλη την πρόταση του πρώην ΕΟΠΥΥ, πλέον ΠΕΔΥ, για κατάρτιση συμβάσεων με τους ιδιώτες οδοντιάτρους, οι τελευταίοι διαμαρτύρονται ότι οι προταθείσες συμβάσεις είναι προδήλως παρελκυστικές και επικίνδυνες τόσο για τα συμφέροντα του κλάδου τους όσο παράλληλα και για τη δημόσια υγεία. Οι συμβάσεις αυτές δεν εξασφαλίζουν την απόλυτα ανεμπόδιστη επιλογή του οδοντιάτρου που θα προσφεύγει ο ασθενής για θεραπεία και στοχεύουν να πριμοδοτούν εργασιακά ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών. Επιπλέον, η πρόταση για επιβολή πλαφόν και τιμών οδοντιατρικών πράξεων θα οδηγήσουν σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών θέτοντας σε κίνδυνο την στοματική υγεία των ασθενών αλλά και την δημόσια υγεία.
Αλλά και εάν γίνουν δεκτές οι συμβάσεις αυτές, η κάλυψη του ασφαλισμένου είναι ανεπαρκής. Επί παραδείγματι, η πρόβλεψη περιπτωσιολογίου, πχ. εάν διαπιστωθεί μια ρίζα καλύπτεται η απονεύρωση, ενώ εάν διαπιστωθούν δυο δεν καλύπτεται ο ασφαλισμένος, θέτει υπό αμφισβήτηση την ολοκληρωμένη ασφάλιση και παροχή οδοντιατρικών υπηρεσιών στους πολίτες. Επιπλέον, η παλαιότερη ύπαρξη δελτίου εξέτασης μαθητή για παιδιά Α’ Δημοτικού και Α’ Γυμνασίου, η οποία αποτελούσε ένα μέτρο πρόληψης για παιδιά τα οποία μπορεί ουδέποτε να επισκεφθούν οδοντίατρο μετέπειτα στη ζωή τους, καταργείται, γεγονός που είναι απαράδεκτο και αδιαφορεί όχι μόνο για την αποτελεσματική κάλυψη των οδοντιατρικών υπηρεσιών σε μικρά παιδιά, αλλά αδιαφορεί και για τη διαμόρφωση συνείδησης σε αυτά τα παιδιά σχετικά με την οδοντική υγεία.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
  1. Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της έλλειψης συμβεβλημένων με ασφαλιστικά ταμεία οδοντιάτρων στο Νομό Έβρου;
  2. Προτίθεστε να συνομιλήσετε δημόσια με όλους τους οδοντιατρικούς συλλόγους της χώρας για ουσιαστικό διάλογο, σχετικά με τις προτεινόμενες συμβάσεις των οδοντιάτρων με τον ΕΟΠΥΥ;


Αθήνα , 02/04/2014

Ο ερωτών Βουλευτής

Μαρίνος Ουζουνίδης


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια