Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών

Ίσως δεν γνωρίζετε αυτόν τον νέο θεσμό που ξεκίνησε πριν από 2 χρόνια.

Τι είναι μία Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών; Είναι ένας τρόπος να ζητήσουν οι πολίτες της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νομοθετικές ρυθμίσεις και να ορίσει νέες οδηγίες ή να αλλάξει παλαιότερες.


Αν και βρίσκεται στα αρχικά του στάδια και έχει ακόμα αρκετά προβλήματα, πιστεύω ότι έχει μέλλον. Χρειάζεται όμως και ένα επίπεδο παιδείας που φαίνεται ότι δεν έχουμε στην χώρα μας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση γενικά.



Πριν από λίγο καιρό, δημιούργησα ένα πρόγραμμα για κινητά με λειτουργικό Android (ναι... όχι iPhone - ακόμα) το οποίο επιτρέπει να παρακολουθεί κάποιος τις πρωτοβουλίες, την πρόοδό τους, να υπογράφει αν θέλει και να τις προωθεί σε κοινωνικά δίκτυα. Επίσης παρέχει και νέα για τις πρωτοβουλίες, καθώς και ενημέρωση για σχετικές εκδηλώσεις.


Αυτό το πρόγραμμα το είδαν από το ECAS, μία μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τις Βρυξέλλες που ασχολείται με θέματα προώθηση πρωτοβουλιών πολιτών και μου ζήτησαν να συνεργαστούμε σε καθαρά εθελοντικό επίπεδο. Φαινόντουσαν ευχάριστοι άνθρωποι όπως και αποδείχτηκε ότι είναι και δέχτηκα να συνεργαστώ και να συνδέσω την εφαρμογή με την ψηφιακή υποδομή τους.


Πήγα λοιπόν πριν από λίγες μέρες στις Βρυξέλλες όπου κανονίσαμε κάποιες λεπτομέρειες και βγάλαμε την πρώτη έκδοση... Ταυτόχρονα μου δόθηκε και η ευκαιρία να ενημερωθώ για τα προβλήματα των ECIs, να έρθω σε επαφή με ανθρώπους διαφόρων πρωτοβουλιών και... να δω μία καλή μου φίλη που μένει και εργάζεται Βρυξέλλες με τον σύζυγο και το παιδί τους.


Κάποια στιγμή θα γράψω και για τις εντυπώσεις μου από την επιτροπή οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων που ασχολείται με τα θέματα των ECI (Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών). Προς το παρόν ένα μόνο σχόλιο: Η πολιτική και η γραφειοκρατία είναι σχεδόν παντού η ίδια, αλλά υπάρχουν και πολλοί που προσπαθούν για κάτι καλύτερο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια