Επιτάφιος στη Ν.Δ.

Στη Ν.Δ. έχει ανοίξει δημόσια αντιπαράθεση για το μέλλον του κόμματος, καθώς οι περισσότεροι αναμένουν ήττα (στα όρια της συντριβής) στις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές. Ο Μπαλτάκος υποστηρίζει ανοιχτά την ίδρυση νέου κόμματος της "όλης Δεξιάς", δηλαδή άνοιγμα στον χρυσαυγιτισμό. Ο δήμαρχος Πειραιά Β. Μιχαλολιάκος καλεί τον πρωθυπουργό να διαλύσει τη Ν.Δ. και να ιδρύσει νέο κόμμα, κατά το προηγούμενο του Καραμανλή, ο οποίος το 1974 άφησε την ΕΡΕ και ίδρυσε τη Ν.Δ. Οι μητσοτακικοί "θυμούνται" τη βεντέτα με τον Σαμαρά, οι καραμανλικοί περιφέρουν τη δυσαρέσκειά τους για τις επίσημες εκλογικές επιλογές, σημειώνοντας ότι αποκλείστηκαν οι φιλοευρωπαίοι και επελέγησαν "Γουλιμήδες" στο ευρωψηφοδέλτιο. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, η Ν.Δ. το βράδυ των εκλογών θα μπει σε μακριά νύχτα.
Όταν ένα μεγάλο, ιστορικό κόμμα εξουσίας, που τυχαίνει να είναι σήμερα το βασικό κυβερνητικό κόμμα, περνάει τέτοια ανοιχτή κρίση, θα ήταν επιβεβλημένο τα μέσα ενημέρωσης να παρακολουθούν τα γεγονότα και να ενημερώνουν την κοινή γνώμη. Στο κάτω - κάτω δεν πρόκειται για εσωκομματικά κουτσομπολιά, αλλά για δημόσια αντιπαράθεση, που μπορεί να επισπεύσει την κυβερνητική αποσύνθεση και κατά συνέπεια την πολιτική αποσταθεροποίηση. Κι όμως, τα κατεστημένα μέσα ενημέρωσης επιμένουν να παίζουν την ατζέντα περί φιλανθρωπίας του Σαμαρά, να μοιράζουν και να ξαναμοιράζουν τα ψίχουλα του αντικοινωνικού πλεονάσματος και επανέρχονται, σαν μονότονο προπαγανδιστικό ρεφρέν, στον "εμφύλιο πόλεμο" που σοβεί, λέει, στον ΣΥΡΙΖΑ.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κρύβει τις πολιτικές διαφωνίες που διατυπώνονται και κρίνονται με βάση τις διαδικασίες του. Η αλήθεια είναι ότι δεν διατυπώνονται συχνά την κατάλληλη στιγμή, με ψύχραιμο τρόπο και με πρόθεση σύνθεσης των απόψεων. Αλλά ένα δημοκρατικό κόμμα λειτουργεί δημόσια και όχι συνωμοτικά. Παρά τις διαφορετικές απόψεις, που ανταποκρίνονται στην ιστορική διαμόρφωση του νέου ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται ενωμένο και ανερχόμενο και στις τρεις κάλπες. Αντιθέτως η Ν.Δ. απέτυχε να συγκροτήσει αξιόπιστους συνδυασμούς, ενώ δυνάμεις του χώρου της συχνά σπαράσσονται από τα μετερίζια αντίπαλων ψηφοδελτίων. Το χειρότερο: διαιτητής στην εσωκομματική κρίση μπαίνει η διαπλοκή, η οποία επιχειρεί να δημιουργήσει συνδυασμούς δικομματικής επιρροής, δηλαδή να προσδώσει ενιαίο κομματικό χαρακτήρα στη δικομματική (έστω τυπικά...) κυβέρνηση. Όταν όμως η διαπλοκή παρεμβαίνει για τη χειραγώγηση των εξελίξεων στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, είναι εξηγήσιμο γιατί βυσσοδομεί κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι τοπικές / περιφερειακές εκλογές, την πρώτη Κυριακή, θα σηματοδοτήσουν την ανατροπή συσχετισμών. Όχι στατικά, αλλά δυναμικά. Το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής θα σφραγίσει και το αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής τόσο για τις τοπικές / περιφερειακές όσο, κυρίως, για τις ευρωεκλογές. Και τις δύο Κυριακές ο Σαμαράς θα πιει το πικρό ποτήρι και ο Βενιζέλος, κατά τα φαινόμενα, θα υποχρεωθεί να καταπιεί το κώνειο...
Όσο τα κανάλια ανακαλύπτουν ή υπερπροβάλλουν διαφορές στον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ενισχύεται το πολιτικό - ηθικό κύρος του κόμματος της Αριστεράς. Μια παλιά θυμόσοφη λαϊκή ρήση λέει: "Δείξε μου τον φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι"...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια