Ξεπλένουν σκάνδαλα με φωτογραφικές τροπολογίες

Αγανακτισμένοι οι δικαστές ξεσηκώθηκαν και καταγγέλλουν τις παρανομίες
Άστραψαν και βρόντηξαν oι δικαστές στη διάρκεια της χθεσινής πανδικαστικής συγκέντρωσης, καταγγέλλοντας την κυβερνητική κοροϊδία, αλλά και την «προσπάθεια απαξίωσης και υποβάθμισης του θεσμού της Δικαιοσύνης και του θεσμικού ρόλου των δικαστικών λειτουργών», μετά από φωτογραφικές τροπολογίες με τις οποίες ξεπλένονται γιγαντιαία σκάνδαλα.
Οι δικαστές διαβεβαίωσαν με κατηγορηματικό τρόπο, ότι δεν πήραν δεκάρα τσακιστή από τα αναδρομικά των μισθών τους, αφού το οικονομικό επιτελείο αρνείται να εφαρμόσει τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις. Εξάλλου, το ίδιο ακριβώς κάνει και με άλλες κατηγορίες εργαζομένων που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια.
Αναφερόμενοι στο σκάνδαλο με τις φωτογραφικές τροπολογίες, οι δικαστές έφεραν ως παράδειγμα την υπόθεση με το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου. Η Βουλή με τροπολογία αθώωσε όλους τους εμπλεκόμενους για το μεγάλο φαγοπότι, ακυρώνοντας στην πράξη την Δικαιοσύνη που ερευνούσε αυτό το μεγάλο σκάνδαλο. Το ίδιο έχει γίνει και με άλλες τροπολογίες που αθωώνουν δημάρχους, διοικητές ΔΕΚΟ και οργανισμών, με αποτέλεσμα η Δικαιοσύνη να απονέμεται αλά καρτ και μόνο σε διαφόρους φουκαράδες που δεν έχουν πρόσβαση στο πολιτικό σύστημα για να ξεπλυθούν με φωτογραφικές τροπολογίες, να τους επιβάλλονται αυστηρές ποινές, σύμφωνα με το νόμο ή να οδηγούνται στις φυλακές. Οι δικαστές μίλησαν για τον κίνδυνο να παραγραφούν χιλιάδες υποθέσεις και να αποφυλακιστούν οι κατηγορούμενοι για βαριά, αδικήματα, όπως το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ναρκωτικών ή σωματεμπορίας, αφού οι υποθέσεις στοιβάζονται και οι δικαστές δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν τον τεράστιο όγκο δουλειάς.
Σφοδρή επίθεση δικαστών κατά της κυβέρνησης
Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης για μη συμμόρφωσή της στις δικαστικές αποφάσεις και για παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης εξαπέλυσαν οι δικαστές και εισαγγελείς κατά τη διάρκεια της πανδικαστικής τους συγκέντρωσης.
Οι Έλληνες δικαστές για μια ακόμη φορά όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην απαξίωση του θεσμού της δικαιοσύνης και τις αυθαίρετες πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση.
Μια κυβέρνηση, που, όπως τόνισαν, λειτουργεί στα πλαίσια ενός απολυταρχικού κράτους με τρόπο αυθαίρετο και παράνομο, βάζοντας τους δημοσιονομικούς της στόχους και τις απαιτήσεις της τρόικας πάνω από την διάκριση των εξουσιών.
Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Βασιλική Θάνου, άστραψε και βρόντηξε καταγγέλλοντας το υπουργείο Οικονομικών για μη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων ενώ έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για την ίδια τη δημοκρατία εξαιτίας της αλαζονικής συμπεριφοράς των κυβερνώντων.
«Συνιστά κίνδυνο για τους πολίτες, κίνδυνο για την έννομη τάξη και το Κράτος Δικαίου, κίνδυνο για τη Δημοκρατία. Με την μη εφαρμογή τους η κυβέρνηση θέτει εκτός λειτουργίας τον θεσμό της Δικαιοσύνης μετατρέπει τον εαυτό της σε κυβέρνηση κράτους απολυταρχικού και δείχνει σαφώς στον πολίτη και εάν έχει δικαστική απόφαση που τον δικαιώνει εντούτοις το κράτος κατά τρόπο αυθαίρετο και παράνομο αρνείται την εφαρμογή της» ανέφερε η κ. Θάνου χρησιμοποιώντας ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα.
Η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου ήταν κατηγορηματική τονίζοντας πως «Η κυβέρνηση υποχρεούται, με βάση τις συνταγματικές αρχές και τις αρχές του κράτους δικαίου,  να εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις. Επιβάλλεται να εφαρμόσει άμεσα στο σύνολό της τις δικαστικές αποφάσεις».
Η κ. Θάνου διεμήνυσε πως όλοι οι δικαστές είναι στο πλευρό των Ελλήνων πολιτών, ακριβώς επειδή και οι ίδιοι είναι κομμάτι του λαού και έχουν υποστεί τις ίδιες ή και χειρότερες μειώσεις μισθών. «Εμείς οι δικαστές εκδίδουμε αποφάσεις στη διαδικασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και μειώνονται οι δόσεις στις τράπεζες. Εμείς οι δικαστές με αποφάσεις μας από τον α’ βαθμό έως τον Άρειο Πάγο κηρύξαμε αντισυνταγματικό το «χαράτσι» της ΔΕΗ. Εμείς οι δικαστές αναστέλλουμε τις αποφάσεις της Διοίκησης για απολύσεις των συμβασιούχων. Εμείς οι δικαστές κηρύξαμε αντισυνταγματικές τις μειώσεις των μισθών των στρατιωτικών και των σωμάτων ασφαλείας» ανέφερε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Δριμύ κατηγορώ
Οι δικαστές εξαπέλυσαν δριμύ κατηγορώ για τις τροπολογίες που περνούν στη Βουλή εν μια νυκτί επιμελώς κρυμμένες μέσα σε πολυνομοσχέδια άσχετου περιεχομένου και για την απόπειρα συγκάλυψης σκανδάλων που έχουν ζημιώσει ανεπανόρθωτα την ελληνική οικονομία και έφεραν το λαό στη δραματική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. «Ένα εξίσου μεγάλο ζήτημα που αποτελεί εμπόδιο για τη δικαιοσύνη είναι οι συνεχείς τροποποιήσεις των νόμων, η πολυνομία, οι αιφνιδιαστικές, αποσπασματικές και συχνά φωτογραφικές τροπολογίες σε άσχετα με το θέμα τους νομοσχέδια χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση των δικαστικών ενώσεων» είπε η κ. Θάνου.
Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη-βόμβα στην οποία προέβη η αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνέδριου, Δέσποινα Κωνσταντάρα, για το πρόσφατο κουκούλωμα με βουλευτική τροπολογία του σκανδάλου με τη μαύρη τρύπα από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της Αθήνας.
Ελλείμματα
«Πρόσφατα το Ελεγκτικό Συνέδριο, μετά από πάρα πολύ κόπο και με μηδαμινά τεχνικά μέσα, κατέληξε σε ένα πόρισμα σχετικά με ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός που διοργάνωσε η χώρα μας, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου. Σύμφωνα με αυτό το πόρισμα, έχουν εντοπιστεί ελλείμματα κατά υπολόγων που είχαν αναλάβει τη διαχείριση της διοργάνωσης. Με κατάπληξη, πικρία και απογοήτευση διαπιστώσαμε ότι στις 7 Οκτωβρίου 2014 ψηφίστηκε τροπολογία με την οποία νομιμοποιήθηκαν αυτές οι δαπάνες. Όλα αυτά την ώρα που το Ελεγκτικό Συνέδριο βρισκόταν σε διαδικασία αναζήτησης των ελλειμμάτων από τους υπόλογους» αποκάλυψε η κ. Κωνσταντάρα.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι τοποθετήσεις όλων των προέδρων των δικαστικών ενώσεων, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την παραπληροφόρηση από πλευράς κυβέρνησης περί αναδρομικής επιστροφής των μισθών τους σε προ μνημονίων επίπεδα, αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ πίσω.
«Ενώ περιμέναμε από τον Ιούνιο την έκδοση ΚΥΑ που θα καθόριζε τον τρόπο και τον χρόνο καταβολής τους, ενώ οι αρμόδιοι παράγοντες διαβεβαίωναν τα προεδρεία των ενώσεων για επικείμενη υλοποίηση της ρύθμισης, με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στις αρχές Οκτωβρίου, διαπιστώσαμε ότι ουδεμία καταβολή θα γίνει μέσα στο έτος και ότι τα ποσά που προϋπολογίστηκαν είναι καταφανώς μειωμένα σε σχέση με τα οφειλόμενα» υπογράμμισε η  αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ. Ανδρονίκη Θεοτοκάτου. Οι δικαστικοί λειτουργοί άρθρωσαν κραυγή απόγνωσης για την απαξίωση του θεσμού και τα τεράστια προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο τους. Παράλληλα, αναφέρθηκαν στις τεράστιες οργανικές ελλείψεις, τις κενές θέσεις υπαλλήλων που αγγίζουν τις 2.800 και τις απαράδεκτες υλικοτεχνικές υποδομές με τα απαρχαιωμένα και ακατάλληλα κτίρια.
Όλα αυτά, όπως τόνισαν, έχουν σαν αποτέλεσμα την εγκληματική καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης με κίνδυνο να παραγραφούν σοβαρότατα αδικήματα ή να αφεθούν ελεύθεροι προφυλακισμένοι κακοποιοί.
«Η κατάσταση στα διοικητικά δικαστήρια παραμένει οριακή. Οι υποθέσεις που προσδιορίζονται προς εκδίκαση στοιβάζονται και οι συνάδελφοι αγωνιούν να εκδικαστούν πριν την επέλευση παραγραφής ή άλλης σοβαρής δικονομικής συνέπειας όπως η συμπλήρωση του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης σε σοβαρές ποινικές υποθέσεις». Επίσης, αναφέρθηκαν στις 368.000 υποθέσεις που εκκρεμοδικούν, εκ των οποίων οι 85.420 είναι φορολογικής φύσεως, ενώ κατήγγειλαν την απόπειρα αποθάρρυνσης των Ελλήνων πολιτών από τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους απέναντι σε όλες αυτές τις αδικίες που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια με τα μνημόνια και τη σκληρή λιτότητα.
Ο υπαινιγμός
«Πριν από λίγο καιρό ο υπουργός Οικονομικών ήρθε να διευκρινίσει ότι η δικαιοσύνη δεν ασκεί δημοσιονομική πολιτική και ότι οι δικαστικές αποφάσεις έχουν δημοσιονομικές συνέπειες. Ο υπαινιγμός είναι σαφής. Η διάκριση των εξουσιών είναι δευτερεύουσας σημασίας μπροστά στους δημοσιονομικούς στόχους. Το αναπόφευκτο συμπέρασμα είναι ότι η δικαιοσύνη πρέπει να πάψει να ασκεί το συνταγματικό της ρόλο και οι Έλληνες πρέπει να πάψουν να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη όταν θίγονται τα οικονομικά έννομα συμφέροντά τους» δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, πρόεδρος Εφετών, Ειρήνη Γιανναδάκη. Τέλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Βασίλης Αλεξανδρής, πρότεινε να νομοθετηθεί κοινό όργανο δικαστών και δικηγόρων, το οποίο θα προωθεί τα προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης.
Παρά τις συστηματικές προσπάθειες απαξίωσης του κλάδου τους, οι δικαστές δεσμεύθηκαν να σταθούν όρθιοι για να προστατεύσουν το συμφέρον του ελληνικού λαού.
Στο πλευρό των δικαστών τάχθηκε σύσσωμος ο νομικός κόσμος ενώ το παρών στη συγκέντρωση έδωσαν βουλευτές από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια