ΜΗΤΡΟΠΟΛIΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΝΘΙΜΟΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ Ή ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΟΡΚΟΣ

ΤΟΥ ΜΑΝΔΑΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ. e-mail: panosmandalos@yahoo.gr.
Μεγάλος ντόρος ξέσπασε για τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης κ. Άνθιμου, σχετικά με την θέση του υπέρ του πολιτικού όρκου.
Αλλά ο μητροπολίτης μίλησε απλά με το μυαλό που επικοινώνησε με το στόμα πριν μιλήσει και το χέρι στην καρδιά. Και δυστυχώς, λίγοι σήμερα στις μέρες μας, το καταφέρνουν.
Αυτή την στιγμή στην Ελληνική πολιτική σκηνή και κατά την διάρκεια των ορκωμοσιών έχουμε την θρησκευτική ορκωμοσία. Πολλοί βγάζουνε πύρινους λόγους υπέρ. Και όμως τι σχέση έχει μια επαγγελματική εξάρτηση με την θρησκεία; Πως μπορείς να ορκίζεσαι σε Θεούς και Ευαγγέλια όταν η αποστολή σου είναι ακριβώς να παραπλανάς τον κόσμο με ψέματα; Μετά ας δούμε τα πράγματα όπως έχουν. Αν υπήρχε βραβείο υποκρισίας σίγουρα θα το έπαιρναν οι πολιτικοί. Δεν τους πιάνει στο ψέμα κανένας. Πως γίνεται να ορκίζεσαι στο Ευαγγέλιο, όταν έχεις χρησιμοποιήσει δόλια μέσα. Και φυσικά όχι ότι οι Άγιοι πατέρες μας είναι εκτός της λίστας. Αλλά θα θέλαμε να τονίζουμε και κάτι.
Αν αναλογιστούμε ότι με θρησκευτικό όρκο ορκίζονται και άλλες θρησκείες που έχουν βουλευτές και ίσως πολλές φορές προβάλλεται και η θρησκεία ως προπαγάνδα, η καθιέρωση του πολιτικού όρκου είναι το επιδιωκόμενο και φυσικά το συμφερότερο από όλες τις άλλες, που δεν διαφοροποιεί την θρησκεία, αφού είναι κοινός για όλους τους Έλληνες πολίτες.
Μετά σύμφωνα με τα λεγόμενα και του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως και κατά την προσωπική μου γνώμη η θρησκευτικότητα ενός ανθρώπου δεν καταδεικνύεται από την προβολή στις κάμερες της ευλάβειας που μας διακατέχει, αλλά από τις πράξεις μας στην ζωή.
Είναι οδυνηρό να βλέπεις καταχραστές δημοσίου χρήματος, δολοφόνους συνειδήσεων και καπηλευτές ιδεών να ορκίζονται σε κάτι που δεν πιστεύουν  και μάλιστα σε Θείες δομές. Εγώ προσωπικά δεν είμαι φανατικός των θρησκειών, αλλά σέβομαι την ανάγκη και την πίστη του διπλανού για αυτό που πιστεύει και θα διαφωνήσω ίσως συμφωνώντας ότι έχει το δικαίωμα να το πιστεύει αρκεί στον διάλογο να μην είναι επιθετικός και αυτός με την διαφορετική γνώμη.
Ο όρκος πρέπει να είναι ενιαίος και αυτός μόνο προς την δημοκρατία που είναι ο μόνος θεσμός που θεμελιώνει και το δικαίωμα της ανεξιθρησκείας και φυσικά την αποτροπή της νόθευσης των λεπτών ισορροπιών για πολλές περιοχές της Ελλάδας μας.
Και ιδιαίτερα στην περιοχή της Θράκης. Στην Θράκη οι μουσουλμάνοι πολιτικοί που εκλέγονται αφού υπάρχει θρησκευτικός όρκος ορκίζονται από τον μουσουλμάνο ιερωμένο αντίστοιχο του δικού μας. Πολλές φορές αυτή η διαφοροποίηση έρχεται να καπηλευτεί σαν διαφήμιση της διαφορετικότητας και ανάδειξης εξτρεμιστικών στοιχείων. Οι λαοί συμβιώνουν αρμονικά αν δεν υπάρχουν οι τορπιλιστές της ειρήνης. Και αυτούς πρέπει να φοβόμαστε γιατί είναι υπαρκτοί σε όλες της θρησκείες αφού βλέψη τους είναι μόνο η καπήλευση της Θρησκείας και η αρπαγή της εξουσίας. Αν υπήρχε βέβαια πολιτικός όρκος για όλους κανείς δεν θα είχε την πολυτέλεια αυτή και η ισότητα μεταξύ Ελλήνων, είτε μουσουλμάνων είτε Χριστιανών, δεν θα ήτανε στις επιβουλευτικές βλέψεις κανενός.
Αλλά από την άλλη πόσες φορές επίορκοι, ή και κατηγορούμενοι ορκίζονται να πουν την αλήθεια στο Ευαγγέλιο. Πως ένας κατηγορούμενος μπορεί να ορκίζεται ότι δεν θα πει ψέματα, όταν διακυβεύεται η προσωπική του ελευθερία και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και η τελική του ελευθερία.
Αν πάρουμε τα πράγματα όπως είναι, ακόμα και η Χριστιανική θεωρία προβλέπει ότι απαγορεύεται αυστηρά ο όρκος στο Ευαγγέλιο, των πιστών. Ο όρκος θεσπίστηκε, μετά την Ελληνική επανάσταση του 1821, για την συσπείρωση των τότε Χριστιανών, για μερικά χρόνια, λόγω της ανάγκης εξόδου από την Οθωμανική νοοτροπία. Στο τέλος ουδέν μονιμότερο του προσωρινού, έμεινε μέχρι τις μέρες μας. Η θρησκεία βεβαίως είναι προσωπικό ζήτημα του καθενός. Ό καθένας μπορεί να πιστεύει με τον κάθε τρόπο, αφού δεν αντιβαίνει στις συνθήκες ομαλούς συμβίωσης με τους υπολοίπους. Άρα ακόμα και ο ίδιος ο Χριστός είχε πει. Να φοβάσαι αυτούς με τις μεγάλες προσευχές και τα μεγάλα γένια, υπονοώντας τους τότε αρχιερείς που μετά τον σταύρωσαν. Άρα ότι πιστεύεις είτε είσαι Χριστιανός Ορθόδοξος, είτε Χριστιανός Καθολικός, είτε Μουσουλμάνος, είτε Μασόνος, είτε οτιδήποτε άλλο, στην βουλή και ιδίως στα υπουργικά συμβούλια πρέπει να σέβεσαι τους νόμους και την δημοκρατία και φυσικά την σημαία που κυματίζει. Γνωστός πολιτευτής είχε πει για την σημαία. Έλα μωρέ τι έγινε και αν έκαψαν την σημαία ένα πανί είναι. Ήταν ο πρώην υπουργός ναυτιλίας ο κύριος Βαρβιτσιώτης. Αυτός που δεν σεβάστηκε ούτε την σημαία, ούτε τον σταυρό επάνω σε αυτήν, ορκίστηκε στην κυβέρνηση την προηγούμενη με το χέρι στο Ευαγγέλιο, αλλά που είχε την καρδιά; Επίσης ενώ είχε ορκιστεί να υπερασπίζεται την Ελληνική επικράτεια, όταν εμβολίστηκε ένα Ελληνικό αλιευτικό αυτός ευθαρσώς αντί να πάρει την Ελληνική πλευρά, …ανακοίνωσε χωρίς να συμβουλευτεί  τα ραντάρ, «να προσέχουν οι Έλληνες ψαράδες να μην ψαρεύουν σε Τουρκικά ύδατα». Που είναι ο όρκος; Μήπως μιλάμε για εσχάτη προδοσία; Κινδύνεψαν Έλληνες πολίτες Ελληνική περιουσία και φυσικά Ελληνικό δίκαιο.
Είναι σαν να μπαίνει ο κλέφτης στο σπίτι σου το βράδυ να καλείς την αστυνομία και αυτή να σου απαντούν. «ε, να μην κοιμόσουν μωρέ τι θες να κάνω τώρα, να πρόσεχες». Και φυσικά σαν σήμερα τα Ίμια, όπου Έλληνες πολιτικοί αντί να υπερασπιστούν τα Ελληνικά χώματα, άφησαν τους νεκρούς να έχουν πέσει άδοξα και να ζητούν, συγνώμη και ευχαριστώ, που πουλήσανε τα νησιά δημιουργήσανε γκρίζες ζώνες αμφισβήτησης στα δικά μας χωράφια όπως λέμε και  φυσικά μόνοι μας φτιάξαμε τις γκρίζες ζώνες. Άρα το να ορκίζεσαι και ιδίως στα Θεία, μάλλον αποτελεί βλασφημία και όχι αρετή και λάθος του όλου ζητήματος.

Υ.Γ. Μερικές μέρες πριν, ένας άλλος ιεράρχης ο σεβασμιότατος της Αργολίδας τάχθηκε και αυτός υπέρ του πολιτικού όρκου. Άρα δεν είναι θέμα αριστεράς ή δεξιάς, αλλά μυαλού και επίγνωσης της απλής θεωρίας της θρησκείας που πρεσβεύουν και όχι σκοτεινών καπηλευτικών θρησκευτικών αληθειών που πολλοί προσβλέπουν και προσδοκούν. Όπως πχ εκ της δεξιάς του πατρός, ποτέ δεν ειπώθηκε από τον Χριστό, ότι η Δεξιά μας πλευρά είναι καλύτερη από την αριστερή. Στον Σταυρό σύμφωνα κατά τις γραφές είπε θα είσαι δίπλα μου κοντά στον Πατέρα μου. Είναι μια άλλη νοθεία θρησκευτική που καπηλεύτηκε από μερικούς για πολικούς λόγους. Γιατί αν είσαι απατεώνας, ληστής, κλεπταποδόχος, δολοφόνος ψυχών, συνειδήσεων και σωμάτων, είτε είσαι δεξιός, είτε αριστερός, .στην κόλαση θα πας, αν υπάρχει γιατί στην Χριστιανική θεωρία, υπάρχει μόνο αγάπη, την οποία κανείς δεν βλέπει, αλλά μόνο ρατσισμό και μισαλλοδοξία για την εξουσία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια