Κατάθεση ερώτησης Αν. Δημοσχάκη και αναφοράς για ΕΝΦΙΑ Κτηνοτρόφων

Ο Βουλευτής Αν. Δημοσχάκης κατέθεσε γραπτή ερώτηση και συνέταξε αναφορά για την κατάθεση εγγράφου πολίτη στην Βουλή των Ελλήνων σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ των κτηνοτρόφων.
Συγκεκριμένα, ερωτάται ο Υπουργός Οικονομικών τι προτίθεται να κάνει με τις αναδρομικές χρεώσεις παλαιοτέρων φόρων ακίνητης περιουσίας σε κτηνοτρόφους και εάν προτίθεται η πολιτεία να συνδράμει τους πληγέντες από τις πλημμύρες και από τις ζωονόσους αγροτοκτηνοτρόφους μέσω φοροελαφρύνσεων ή άλλων διευκολύνσεων (π.χ. προσωρινή αναστολή πληρωμών).
Ακολουθεί η ερώτηση και η αναφορά του πολίτη:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ:  κ. Υπουργό Οικονομικών
ΘΕΜΑ: Υπερβολικές και αναδρομικές χρεώσεις φόρων ακίνητης περιουσίας αγροτοκτηνοτρόφων
Ένα χρόνο πριν, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε ως αιχμή του δόρατός της αντιπολιτευτικής τακτικής του την κατάργηση του, ομολογουμένως σκληρού για τους Έλληνες, φόρου του ΕΝΦΙΑ. Η διατήρησή του, με αποπληρωμή, μάλιστα, σε λιγότερες δόσεις και χωρίς ούτε καν την έκπτωση που είχε υπολογίσει η προηγούμενη Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει πως τους τελευταίους μήνες το μόνο που επιτεύχθηκε σε οικονομικό επίπεδο ήταν η ακύρωση των θυσιών, άδικων, αλλά όπως φάνηκε απαραίτητων, των Ελλήνων πολιτών.
Επιπροσθέτως, παρατηρούνται ακόμα μεγαλύτερες αδικίες και στρεβλώσεις από ότι με την περσινή έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ειδικά σε ότι αφορά τις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Όχι απλά δεν λαμβάνετε υπόψη σας την ιδιάζουσα περίπτωση των γεωργών και κτηνοτρόφων του Έβρου με τις φετινές καταστροφές από τις πλημμύρες και την οζώδη δερματίτιδα, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που ζητούνται καταβολές για τον παλαιό Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., λογίζοντας μάλιστα τα αγροτοκτηνοτροφικά ακίνητα ως αστικά εμπορικά καταστήματα (αναφορά με ανάλογο παράδειγμα κατατίθεται τις επόμενες ημέρες).
Με δεδομένη την οικονομική κατάσταση στην οποία έχουνε περιέλθει οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Νομού Έβρου ειδικά φέτος και λαμβάνοντας υπόψη την κατακόρυφη αύξηση των φοροδοτικών υποχρεώσεών τους, πιστεύουμε πως θα πρέπει να υπάρξει ευαισθησία απέναντι σε υπερβολές και αδικίες.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:
  1. Έχετε υπόψη σας τις περιπτώσεις υπερβολικών χρεώσεων και μάλιστα αναδρομικά παραγωγών για ακίνητα αγροτοκτηνοτροφικού χαρακτήρα? Τι σκοπεύετε να κάνετε για αυτές τις περιπτώσεις?
  2. Για τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες του Έβρου σκοπεύετε να προβείτε σε διευκόλυνση ως προς τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, με δεδομένες τις φετινές καταστροφές? Τι είδους διευκολύνσεις θα μπορούσαν να παρασχεθούν (συμψηφισμός υποχρεώσεων κράτους-παραγωγών, αναστολή πληρωμής ΕΝΦΙΑ κλπ.)?
  3. Έχει υπάρξει κάποια πρόοδος στην προσπάθεια ανεύρεσης ισοδύναμων για τα αγροτικά φορολογικά μέτρα ή έχουν κι αυτά την τύχη όλων των προεκλογικών σας υποσχέσεων?
ΑΝΑΦΟΡΑ
Ο κτηνοτροφικός κόσμος έχει έλθει σε απελπιστική πλέον κατάσταση. Το 2011-12 μου είχε έλθει χαράτσι (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε) για το ποιμνιοστάσιο μου 4 ΕΥΡΩ το τετραγωνικό μέτρο, όσο δηλαδή χρεώνουν τα καταστήματα των Φερών στην πλατεία. Το ποιμνιοστάσιο μου έχει οικοδομική άδεια, άδεια λειτουργίας, και είναι ηλεκτροδοτούμενο. Με υπουργική απόφαση του 2011-12 σταμάτησε να ισχύει το χαράτσι αυτό. Το 2014 είχε έρθει ο ΕΝΦΙΑ πάλι για το ίδιο οικοδόμημα με 0,25 το τετραγωνικό μέτρο. Φέτος το 2015 μετά από ζήτηση φορολογικής ενημερότητας η οποία φυσικά δεν μας χορηγήθηκε ανακαλύψαμε ότι πρέπει να πληρωθούν για το 2013 (Ε.Ε.Τ.Α)τα 4 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο εκείνα δηλαδή που είχαν καταργηθεί με υπουργική απόφαση. Δηλαδή 579 τετραγωνικά Χ 4 ευρώ το τετραγωνικό. Πήγα στην εφορία Αλεξ/πολης να καταθέσω ένσταση αλλά μου είπαν ότι δεν θα δικαιωθώ γιατί χρειάζεται νέα υπουργική απόφαση για το 2013. Σας παρακαλώ όλους σας Κύριοι και Κυρίες κατανοήστε σε πόσο άσχημη θέση μας φέρνετε. Ο κτηνοτροφικός και αγροτικός κόσμος πεθαίνει.
Με τιμή
ΘΕΟΦΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΦΕΡΕΣ ΕΒΡΟΥ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια