Bloomberg: Ο Σαμαράς είναι ο πιο ανεύθυνος παράγοντας στην χώρα του...

«Ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει τι σημαίνει να είναι κανείς ο πιο ανεύθυνος παράγοντας στην χώρα του».
Με αυτά τα λόγια το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg επιτίθεται στον Έλληνα πρωθυπουργό, υπενθυμίζοντας ότι «πριν γίνει πρωθυπουργός, ο ίδιος ήταν...
αντίθετος με τη διάσωση που διαπραγματεύτηκε η Ελλάδα το 2010 (και αυτό ήταν αναγκαίο λόγω των τεράστιων χρεών που είχε συσσωρεύσει το κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία, την τελευταία φορά που βρέθηκε στην εξουσία)».

«Και ήταν οι δικοί του εσφαλμένοι υπολογισμοί και ο αυξημένος λαϊκισμός που οδήγησαν τις εξελίξεις στην Αθήνα», προσθέτει το πρακτορείο.

Σε δημοσίευμά του υπό τον τίτλο «το ελληνικό δράμα της ΕΕ χρειάζεται μια τελευταία πράξη», το Bloomberg αναφέρεται στην χθεσινή ψηφοφορία για την εκλογή ΠτΔ, εκτιμώντας ότι μετά τις χθεσινές εξελίξεις «ίσως να μην πάρει την εντολή που θέλει για να διατηρήσει τα μέτρα λιτότητας και να αποφύγει την στάση πληρωμών στα χρέη της χώρας. Αυτό θα ήταν ο λογικός δρόμος, αλλά είναι αρκετά εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί οι Έλληνες δεν θέλουν να τον ακολουθήσουν.»

Το αμερικανικό πρακτορείο αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα μετά από 4 χρόνια σκληρής λιτότητας, και υποστηρίζει την ανάγκη διαγραφής μέρους του χρέους. Δεν παραλείπει δε να στρέψει τα βέλη του και προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτή η κατάσταση στοιχειώνει για άλλη μία φορά τους διεθνείς επενδυτές, διότι η ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα και η Γερμανία ειδικότερα, αρνείται να διαγράψει μέρος του ελληνικού κρατικού χρέους. Ωστόσο, όπως αναγνωρίζουν οι περισσότεροι οικονομολόγοι, η χώρα δεν μπορεί ποτέ να ανακάμψει υπό το βάρος του χρέους, που βρίσκεται τώρα κοντά στο 180% του ΑΕΠ. Και η προοπτική ατελείωτων χρόνων λιτότητας σε αυτή την προσπάθεια, είναι πολιτικό δηλητήριο.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, με την απόφασή του να επισπεύσει την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας, ο Αν. Σαμαράς ουσιαστικά προκαλεί τα μέλη του κοινοβουλίου να απορρίψουν τον υποψήφιό του, Στ. Δήμα, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. «Εκλογές που το κατά της λιτότητας, νεό-μαρξιστικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει. Η Ελλάδα, η Ευρώπη και οι αγορές ομολόγων έχουν βρεθεί σε αυτή την κατάσταση και στο παρελθόν. Ωστόσο κάθε φορά οι συνθήκες είναι και διαφορετικές».

Το Bloomberg επισημαίνει ότι μετά από έξι χρόνια πολιτικών λιτότητας που υπαγορεύτηκαν από τη συμφωνία διάσωσης –και που έχουν συρρικνώσει την παραγωγή και τους πραγματικούς μισθούς κατά το ένα πέμπτο- η χώρα είναι τώρα εξαντλημένη. Η ελληνική οικονομία μπορεί να αναπτύσσεται ξανά, αλλά ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν έχει δουλειά, και περισσότεροι από τo 70% εξ αυτών, είναι μακροχρόνια άνεργοι.

«Ασφαλώς πρόκειται μόνο για αριθμούς και ασφαλώς η Ελλάδα ζούσε πέρα από τις δυνατότητές της. Αλλά τι σημαίνει η λιτότητα για τους απλούς Έλληνες; Πρώτον, δεν έχουν επαρκή υγειονομική φροντίδα. Οι περικοπές στον προϋπολογισμό έχουν μειώσει τις κρατικές δαπάνες στην υγεία κατά το ένα τέταρτο. Οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί 45%. Οι μολύνσεις από HIV έχουν αυξηθεί 10%. Και η ελονοσία έχει επιστρέψει μετά από 40 χρόνια (λόγω της μείωσης των προγραμμάτων ψεκασμού)».

Καθώς τα mainstream πολιτικά κόμματα προσφέρουν περίπου το ίδιο πρόγραμμα λιτότητας, ακόμη και τώρα που η κυβέρνηση έχει πλεόνασμα του προϋπολογισμού, πολλοί Έλληνες έχουν στραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Υπόσχεται να αυξήσει τις δαπάνες, να αντιστρέψει τις περικοπές στον προϋπολογισμό, να προσφέρει δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα και παρόλα αυτά να αποφύγει μια επίσημη στάση πληρωμών ή μια επιστροφή στη δραχμή. Το κόμμα δηλώνει πως θα πείσει τους διεθνείς πιστωτές να αναδιαρθρώσουν το χρέος της Ελλάδας και να χρηματοδοτήσουν το «ξεφάντωμα δαπανών» του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρόκειται για τρέλες, ασφαλώς, με εξαίρεση το ζήτημα της αναδιάρθρωσης, το οποίο είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να κάνουν οι πιστωτές της Ελλάδας. Η χώρα έχει ήδη εξασφαλίσει κάποια ελάφρυνση του χρέους από τους ιδιώτες επενδυτές, εκτός των 240 δισ. ευρώ που έχει λάβει σε δάνεια διάσωσης. Ωστόσο η διάσωση έχει επίσης σώσει τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες που είχαν δανείσει χρήματα στην Ελλάδα. Επομένως η αναδιάρθρωση όχι μόνο θα ήταν κάτι καλό για την ευρωζώνη, αλλά επίσης θα μοίραζε πιο δίκαια τον πόνο», αναφέρει το δημοσίευμα του BloombergView.

Η σωστή συμφωνία για τους Έλληνες πιστωτές τώρα, δεν θα ήταν να πιέσουν για περαιτέρω λιτότητα με αντάλλαγμα περισσότερα χρήματα. Θα ήταν να προχωρήσουν σε διαγραφή του χρέους με αντάλλαγμα τις βαθιές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να μετατραπεί η Ελλάδα σε μια βιώσιμη οικονομία. Ο Αν. Σαμαράς έχει μείνει πίσω σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ανατρέψει αυτές που έχουν ήδη γίνει, για να επιδιώξει μια ανέφικτη αριστερή ουτοπία.

Το άρθρο του BloombergView καταλήγει επισημαίνοντας ότι το ελληνικό δράμα είναι λιγότερο ένας διαγωνισμός μεταξύ υπεύθυνης στάσης και εξτρεμισμού, όπως το έθεσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, από ό,τι είναι η ένδειξη ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει πλέον να πιέζει τους Έλληνες να πληρώσουν τα χρέη τους με περισσότερες περικοπές του προϋπολογισμού. Όποιος και αν είναι στην εξουσία στην Ελλάδα το επόμενο έτος, δεν θα είναι σε θέση να διαχειριστεί μεγαλύτερη λιτότητα.
topontiki.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια