Κυβέρνηση low profile και… ταλιμπάν στήνει ο Τσίπρας – Όλα τα ονόματα

Με την κυβέρνηση να έχει μπροστά της ασφυκτικές προθεσμίες για την εφαρμογή της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την ορκωμοσία του το βράδυ της Δευτέρας θα πρέπει να συγκροτήσει νέα κυβέρνηση έως και την Τετάρτη το πρωί καθώς το απόγευμα της Τετάρτης θα πρέπει να βρίσκεται στις Βρυξέλλες.
Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι το νέο κυβερνητικό επιτελείο να μπορέσει να ανταποκριθεί στις μεγάλες επείγουσες συνθήκες της καθημερινότητας της κυβέρνησης.
Το νέο κυβερνητικό σχήμα θα λάβει από τον πρωθυπουργό, σαφείς και αυστηρές οδηγίες, για το πως θα πορευθούν από εδώ και πέρα.
Ο πρωθυπουργός μαζί με το πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, θα επιχειρήσουν να επιλέξουν τα κατάλληλα άτομα για τις κατάλληλες θέσεις, με κύριο στόχο τους η κυβέρνηση να μπορεί να ανταποκριθεί στις έκτακτες καταστάσεις.
Παρά το γεγονός πως πολλές πληροφορίες θέλουν το κυβερνητικό σχήμα να είναι παρόμοιο με το προηγούμενο – μετά τον ανασχηματισμό-, παρόλα αυτά βασικό μέλημα είναι να μην συνεχιστεί το φαινόμενο της χαμηλής αποδοτικότητας των υπουργών της κυβέρνησης.
Βασικός στη νέα κυβέρνηση θα «παίξει» ο Γιάννης Δραγασακης, καθώς όπως ειπώθηκε την Δευτέρα από συνεργάτες του σχετικά με την φημολογία ότι θα αναλάβει την Προεδρία της Βουλής, «ούτε τού ζητήθηκε, ούτε το ζήτησε».
Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές απορούσαν από που προέκυψαν τέτοιες πληροφορίες, αφού ο κ. Δραγασάκης αναμένεται να αναλάβει εκ νέου τον συντονισμό του οικονομικού επιτελείου, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να αναλάβει εκ νέου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ έντονη είναι η φημολογία δημιουργίας ενός χαρτοφυλακίου για την «υλοποίηση του Μνημονίου» -το όνομα του Γιώργου Χουλιαράκη, μάλιστα, ακούγεται για τη θέση ενός υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ με αυτό τον ρόλο.
De facto θεωρείται και η επιστροφή του Γιώργου Σταθάκη στο υπουργείο Οικονομίας, του Πάνου Καμμένου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά και του Νίκου Παρασκευόπουλου στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Υπουργοί Επικρατείας θα είναι εκ νέου ο Αλέκος Φλαμπουράρης -με αρμοδιότητα τον συντονισμό της κυβέρνησης- και ο Νίκος Παππάς -με αρμοδιότητα τα ΜΜΕ- ενώ ο Παναγιώτης Νικολούδης αναμένεται να αναλάβει εκ νέου καθήκοντα καταπολέμησης της διαφθοράς.
Επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα αναλάβει εκ νέου ο Νίκος Κοτζιάς, ενώ όλα δείχνουν ότι ο Χριστόφορος Βερναρδάκης θα παραμείνει αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Σίγουροι υπουργοί είναι ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, αν και δεν είναι βέβαιο ότι θα επιστρέψουν στα υπουργεία από τα οποία έφυγαν με την προκήρυξη των εκλογών (Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Υγείας αντίστοιχα).
Δεν παίζει και πολύ δυνατά το όνομα του Γιώργου Κατρούγκαλου, ενώ ο Χρήστος Σπίρτζης αναμένεται να αναλάβει εκ νέου θέση αναπληρωτή υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και ο Νίκος Ξυδάκης καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού.
Ερώτημα παραμένει αν θα είναι στην κυβέρνηση ο Νίκος Βούτσης και ο Θοδωρής Δρίτσας, αφού τα ονόματά τους έχουν ακουστεί για την θέση του Προέδρου της Βουλής.
Σε περίπτωση πάντως που ν ο κ. Βούτσης δεχθεί το ρόλο τπυ προέδρου της Βουλής, θεωρείται βέβαιη η επιστροφή του στο υπουργείο Εσωτερικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητείται θέση προκειμένου να αξιοποιηθεί ο έως πρότινος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νίκος Φίλης, ενώ η Όλγα Γεροβασίλη αναμένεται να παραμείνει κυβερνητική εκπρόσωπος.
Ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής -που είχε προταθεί από τον Αλέξη Τσίπρα- μάλλον θα παραμείνει στο πόστο του, ενώ αλλαγή σκυτάλης μπορεί να έχουμε και στο υπουργείο Παιδείας, αφού όλα δείχνουν ότι ο Αριστείδης Μπαλτάς δε θα επιστρέψει στο Μαρούσι, αλλά θα τον διαδεχθεί ο πανεπιστημιακός Κώστας Γαβρόγλου.
Εντός κυβέρνησης θα είναι και ο Δημήτρης Βίτσας, που δεν αποκλείεται να αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αν δεν επανακάμψει ο Γιάννης Πανούσης.
Πάντως σε κάθε περίπτωση βασική πρόκληση για τον Αλέξη Τσίπρα δεν είναι το ποια πρόσωπα θα σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση αλλά το πόσο αποδοτικοί θα είναι.
Έτσι, ο πρωθυπουργός αναμένεται να υιοθετήσει ένα πιο «low» προφίλ στην κυβέρνηση παρακολουθώντας στενά τους υπουργούς και ελέγχοντάς τους για το κατά πόσον επιτυγχάνουν τους στόχους τους.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας σχεδόν θα «απειλήσει», στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πως όποιο προτιμά τα κανάλια από το υπουργείο του, θα απαλλαγεί των καθηκόντων του.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια