Φρένο στις πρακτικές... των εισπρακτικών εταιρειών!


Αν και απ' το 2009 έχουν τεθεί περιορισμοί, που απαγορεύουν την είσπραξη χρεών απ' τις εισπρακτικές εταιρείες και την ενόχληση των οφειλετών, ακόμη και σήμερα χιλιάδες δανειολήπτες ζουν καθημερινά υπό το καθεστώς του τρόμου.
Στα 35 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι οφειλές από πιστωτικές κάρτες και δάνεια. Με το 20% αυτών των οφειλών να βρίσκονται στο «κόκκινο» (καθυστέρηση πληρωμής άνω των 90 ημερών) και ένα αντίστοιχο ποσοστό να αποπληρώνεται με δυσκολία, οι υπάλληλοι των εισπρακτικών εταιρειών βρίσκονται συνεχώς στα τηλέφωνα.
Επιπλέον κανόνες για τον τρόπο «υπενθύμισης» των ανεξόφλητων
οφειλών δεσμεύεται να βάλει με νομοσχέδιο το υπ. οικονομίας τους επόμενους μήνες. Αυτή τη φορά μάλιστα οι απαγορεύσεις που ισχύουν για τις εισπρακτικές εταιρείες επεκτείνονται στις τράπεζες αλλά και σε άλλους δανειστές όπως αλυσίδες και πολυκαταστήματα.
Με τις νέες ρυθμίσεις:
  • Τίθεται περιορισμός στα τηλεφωνήματα εφ'όσον ο οφειλέτης δηλώσει κατά τη δεύτερη επικοινωνία ότι δεν επιθυμεί περαιτέρω ενημέρωση.
  • Προσδιορίζεται συγκεκριμένο ωράριο για την επικοινωνία με τους οφειλέτες, και μόνο τις εργάσιμες ημέρες.
  • Θα απαγορεύεται να ενοχλούν συγγενείς, γείτονες ή τον εργοδότη του οφειλέτη, να ασκούν πίεση για μεταφορά δανείων ή διακανονισμό, αλλά και να απειλούν με κατάσχεση της περιουσίας του.
  • Γίνεται υποχρεωτική η καταγραφή της συνομιλίας και η διατήρησή της σε αρχείο για τουλάχιστον τρεις μήνες, προκειμένου να ελεγχθεί η τυχόν παραβίαση του νόμου σε περίπτωση καταγγελίας
Οι εισπρακτικές που μετονομάζονται σε «εταιρείες ενημέρωσης» θα καταχωρούνται σε ειδικό μητρώο στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, η οποία με τη νέα νομοσχέδιο θα ασκεί αυστηρότερο έλεγχο για παραβίαση των κανόνων. Για τους παραβάτες προβλέπονται πρόστιμα ύψους έως και 500.000 ευρώ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια