Ο πολιτικός χρόνος θα πυκνώσει απότομα τις επόμενες ημέρες. Ο Γ. Παπανδρέου αναμένει τις δημοσκοπήσεις της ερχόμενης εβδομάδας, προκειμένου να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του για τα πρόσωπα από τα οποία θα ζητήσει να διεκδικήσουν δήμους και περιφέρειες. Ακολούθως, θα οριστούν οι αντικαταστάτες όσων κυβερνητικών στελεχών εκτεθούν στην εκλογική διαδικασία του Νοεμβρίου και θα αποφασιστεί αν ο ανασχηματισμός θα συνοδευτεί με την ανακοίνωση της νέας δομής του Υπουργικού Συμβουλίου.
Στα θέματα της συγκυρίας ξεχωριστή θέση κατέχουν η 3η του Σεπτέμβρη και η ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τις αρχές του νέου
κοινωνικού κράτους και την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης.Οι εισηγήσεις των «σοφών», που επιστρατεύτηκαν για το μοντέλο διακυβέρνησης και να εισηγηθούν λύσεις, έχουν φτάσει στα χέρια του από την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου και έχουν αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων με συνεργάτες και ανθρώπους που εμπιστεύεται.
«Ο πρωθυπουργός της χώρας νομίζω έχει γίνει σαφές σε όλους -και όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουν και όσοι δεν το έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει τόσο το καλύτερο γι’ αυτούς- ότι είναι ένας άνθρωπος του διαλόγου, της διαβούλευσης και μάλιστα θα έλεγα της διαβούλευσης η οποία δεν έχει όρια», επισήμανε με νόημα μιλώντας στο Mega ο Γ. Ραγκούσης. «Δεν έχει τη λογική των στενών συνεργατών. Θα το διαπιστώνετε διαρκώς στην πορεία. Δεν έχει τη λογική των προνομιακών σχέσεων. Θα κάνει, όπως έκανε ήδη μέχρι τώρα, τις καλύτερες κατά τη γνώμη του επιλογές, τις πιο αξιοκρατικές, για να πετύχει και εκείνος και όλοι μας στη μεγάλη αποστολή που έχουμε αναλάβει», προσέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών.
Κοινωνοί των «αναζητήσεων» του Γ. Παπανδρέου έχουν γίνει ο Χ. Παμπούκης, ο Γ. Ραγκούσης, ο Θ. Πάγκαλος, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο Μ. Χρυσοχοΐδης, ο Π. Γερουλάνος, η Τ. Μπιρμπίλη, ο Κ. Θέος, ο Ν. Αθανασάκης, η Ρ. Βάρτζελη και ακόμη ελάχιστοι υπουργοί, «για τα θέματα που τους αφορούν». Αλλες κουβέντες έγιναν στον Πόρο, άλλες στην Πάρο και άλλες στην Κρήτη.
Οι πιο σημαντικές, όμως, είναι αυτές που λαμβάνουν χώρα αυτές τις ημέρες. Ο πρωθυπουργός βλέπει κόσμο τόσο στο σπίτι του στο Καστρί όσο και στα γραφεία του ΙΣΤΑΜΕ. Η ουσία είναι ότι κανείς δεν έχει εικόνα του παζλ, ούτε αν αυτά που είπε έγιναν αποδεκτά ή όχι από τον πρωθυπουργό. Οι περισσότεροι έμειναν με την εντύπωση ότι οι θέσεις τους έγιναν κατανοητές και σεβαστές, αλλά με τον Γ. Παπανδρέου κανείς δεν πρέπει να νιώθει ασφαλής σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση του ρόλου του. Το σίγουρο είναι ότι με το νέο σχήμα:
- Το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα είναι αδειανό πουκάμισο.
- Τα υπουργεία δεν θα είναι φέουδα των υπουργών.
Η κυβέρνηση θα αποκτήσει υπουργείο Προεδρίας της Κυβερνήσεως και κύκλους πολιτικής με υπουργούς συντονιστές, προκειμένου να επιτευχθεί η συλλογική λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος.
Εκλογικός νόμοςΕίναι πολύ πιθανό οι αλλαγές να συνοδευτούν με την έναρξη του διαλόγου για το νέο εκλογικό σύστημα.
Η βασική αρχιτεκτονική του νέου εκλογικού νόμου έχει να κάνει με την οργάνωση των εκλογικών περιφερειών σε επίπεδο μονοεδρικών και ευρειών περιφερειών.
Σύμφωνα με τον Γ. Ραγκούση, «οι στόχοι είναι: πρώτον να ενισχύσουμε τον ρόλο του βουλευτή, δεύτερον να σταματήσουμε αυτήν την κρίση αντιπροσωπευτικότητας που υπάρχει και αισθάνεται ο ψηφοφόρος πολίτης ότι δεν έχει βουλευτή, τρίτον να πατάξουμε το μαύρο πολιτικό χρήμα και, τέταρτον, να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την αυτονομία του βουλευτή, την αυτονομία, άρα, της πολιτικής».
Η σεζόν 2010-2011 είναι για την κυβέρνηση η πλέον κρίσιμη της τετραετίας της. Από τις επιδόσεις σε αυτό το διάστημα θα κριθεί αν θα μπορέσει η Ελλάδα να γυρίσει στις αγορές και η ίδια να ισχυριστεί πως οι θυσίες έπιασαν τόπο. Αλλιώς οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες.
Στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται διαρκώς κινήσεις και πρωτοβουλίες που θα μπορέσουν να κρατήσουν το ΠΑΣΟΚ και τον Γ. Παπανδρέου σε θέση πολιτικής ηγεμονίας. Ξέρουν, όμως, ότι όλοι οι στόχοι περνούν από την αποτελεσματικότητα. Γι’ αυτό και δεν πρόκειται να κάνουν εκπτώσεις και χάρες, ούτε σε πρόσωπα ούτε σε σχήματα. «Αλλη ευκαιρία δεν θα έχουμε, οι επόμενοι εννιά μήνες θα κρίνουν τα πάντα», παραδέχεται μιλώντας στο «Εθνος» κορυφαίος υπουργός και συνεργάτης του πρωθυπουργού.
Υποψήφιοι για τις περιφέρειες
Τα πρόσωπα - κλειδιά για τις αλλαγές
Τα πρόσωπα - κλειδιά για τις αλλαγές
Κεντρικά πρόσωπα στην όλη προσπάθεια θα είναι ο Θ. Πάγκαλος και ο Γ. Παπακωνσταντίνου που παραμένουν, ο Γ. Ραγκούσης, ο Χρ. Παμπούκης και ο Μ. Χρυσοχοΐδης που αναβαθμίζονται και οι Λ. Κατσέλη και Μ. Ξενογιαννακοπούλου που μετακομίζουν. Ενισχυμένοι από τις αλλαγές αναμένονται να βγουν ο Ανδ. Λοβέρδος και ο Π. Γερουλάνος.
Στο νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να προστεθούν ο Η. Μόσιαλος, η Ε. Παναρίτη, ο Στ. Λαμπρινίδης, ο Κ. Καρτάλης, ο Χρ. Πρωτόπαπας κ.ά. Και για κυβερνητική θέση και για την Περιφέρεια Αττικής ακούγεται ο Κ. Σκανδαλίδης, ενώ η τύχη των Π. Κουκουλόπουλου, Γ. Φλωρίδη και Κ. Μπατζελή θα κριθεί από το εάν ο Γ. Παπανδρέου τούς προτείνει να εκτεθούν ως υποψήφιοι περιφερειάρχες. Οι κρούσεις του Γ. Παπανδρέου προς όλους, είτε για την τοπική αυτοδιοίκηση είτε για την κυβέρνηση, θα είναι «take it or leave it» (σ.σ.: το παίρνεις ή το αφήνεις).
Εκτιμάται ότι πολύ λίγα είναι τα στελέχη που μπορούν να πουν όχι ευθέως στον πρωθυπουργό. Ακόμη και οι συνεργάτες του, όμως, να το κάνουν, οι «συνέπειες» θα είναι οι ίδιες. «Περιθώρια διαπραγμάτευσης δεν υπάρχουν, όσοι δεν δεχτούν τις προκλήσεις που θα τεθούν ενώπιόν τους θα μείνουν εκτός νυμφώνος», διαμηνύουν στελέχη από το περιβάλλον του Γ. Παπανδρέου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ ethnos
1 Σχόλια
Ο άνθρωπος είναι για κλωτσιές
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαζό παιδί χαρά γεμάτο όσο κι αν το blog σας στηρίζει το τούβλο
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου