Στο ερώτημα πόσο αισιόδοξοι είναι για την πορεία της χώρας, οι οκτώ στους δέκα ερωτώμενους (79,6%) εμφανίζονται απαισιόδοξοι, απαντώντας «λίγο» ή «καθόλου», ενώ δύο στους δέκα (20,01%) απαντά
«πολύ» ή «αρκετά».
Μοιρασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες για το εάν, μετά την τριετία, η χώρα θα βρει το δρόμο της ή θα κινδυνεύσει με πτώχευση. Το 54,9% πιστεύει ότι η Ελλάδα θα βρει το δρόμο της, έναντι 42,8% που πιστεύει το αντίθετο.
Διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη και ως προς το εάν θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα: Το 48,5% θεωρεί ότι σίγουρα/μάλλον θα απαιτηθούν νέα μέτρα και το 84,1% θεωρεί ότι σίγουρα/μάλλον δεν θα απαιτηθούν.
Ιστορικά χαμηλά του δικομματισμού
Αποκαλυπτικά είναι τα δεδομένα της δημοσκόπησης για την πολιτική τίνος κόμματος συμφωνούν οι πολίτες για να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση: Τέσσερις στους δέκα πολίτες (39,5%) απαντά «κανένα». Από εκεί και πέρα, το ΠΑΣΟΚ απαντά το 31%, τη ΝΔ το 13,4%, το ΚΚΕ το 5,5%, το ΛΑΟΣ το 4,5%, το ΣΥΡΙΖΑ το 2% και τη Δημοκρατική Αριστερά το 1%.
Την εικόνα δυσπιστίας των πολιτών αποτυπώνει και η πρόθεση ψήφου, στην οποία καταγράφονται ιστορικά χαμηλά ποσοστά του δικομματισμού στη χώρα μας. Παράλληλα, εξαιρετικά μεγάλο είναι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου και φθάνει το 27,02%.
Συγκεκριμένα, οι πολίτες δηλώνουν ότι εάν οι κάλπες στήνονταν αύριο θα ψήφιζαν (κόμμα - ποσοστό): ΠΑΣΟΚ 28,6%, ΝΔ 21,1%, ΚΚΕ 9%, ΛΑΟΣ 6,8%, ΣΥΡΙΖΑ 2,8%, Οικολόγοι Πράσινοι 2,8%, Δημοκρατική Αριστερά 1,7%.
Ενδεικτική είναι επίσης η απάντηση στο ερώτημα για το ποια κυβέρνηση (ή κυβερνήσεις) ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας: Το 29,5% απάντησε αυθόρμητα «όλες» οι προηγούμενες.
Από εκεί και πέρα, το 22,1% θεωρεί ότι ευθύνεται η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, το 19,2% του Κώστα Σημίτη, το 16,1% του Ανδρέα Παπανδρέου, το 4,2% του Γιώργου Παπανδρέου και το 3% του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Ζητούν συντονιστή στην κυβέρνηση
Σε ερώτηση εάν θεωρούν ότι υπάρχει πρόβλημα συντονισμού στην κυβέρνηση το 69,8% απαντά «σίγουρα/μάλλον» υπάρχει, έναντι 27% που πιστεύει το αντίθετο. Παράλληλα, το 58,6% συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί με το να οριστεί υπουργός-συντονιστής στον επερχόμενο ανασχηματισμό.
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά από την περασμένη Πέμπτη έως σήμερα, Δευτέρα, σε δείγμα 1.600 ατόμων.
Newsroom ΔΟΛ
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου