Συνάρτηση υποψηφίων ο ανασχηματισμός

«ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ» ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΧΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
Της ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ


Σταματήστε κάθε συζήτηση περί ανασχηματισμού. Την εντολή αυτή έδωσε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από την Πάρο, όπου βρίσκεται αυτή τη στιγμή, προς τα μέλη της κυβέρνηση

Η επιθυμία του πρωθυπουργού, μάλλον ανέφικτη, έχει ως στόχο να σταματήσουν τα σενάρια, ώστε τα μέλη της κυβέρνησής του να συνεχίσουν απερίσπαστα τον προγραμματισμό στα υπουργεία τους, δίχως να ενσπείρεται η ανησυχία για τυχόν απώλεια του υπουργικού τους θώκου.
Ο Γ. Παπανδρέου θα βρίσκεται στην Αθήνα από τη Δευτέρα 16 Αυγούστου. Η πρώτη του επαφή θα είναι με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανάχιου, ο οποίος πραγματοποιεί από αυτή την ημερομηνία επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Δεν έχει ακόμη καθοριστεί αν θα υπάρξουν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και την Τρίτη ή την Τετάρτη, καθώς η ατζέντα του Γ. Παπανδρέου γι' αυτή την εβδομάδα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή.

Διαβουλεύσεις
Θεωρείται ωστόσο πιθανό ότι από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας ή τις αρχές της μεθεπόμενης θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τις κοινωνικές ομάδες, ενόψει της ανόδου του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης στις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά και των γενεθλίων του ΠΑΣΟΚ στις 3 του ίδιου μήνα.
Την ημερομηνία αυτή, ο Γ. Παπανδρέου θα παρουσιάσει το πολιτικό και το κοινωνικό «πακέτο» του Κινήματος, ενώ το αναπτυξιακό πακέτο θα παρουσιαστεί στη ΔΕΘ. Καλά πληροφορημένες πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου και το ΠΑΣΟΚ λένε πως στις 3 του Σεπτέμβρη θα ανακοινώσει και τα ονόματα των υποψήφιων περιφερειαρχών που θα στηρίξει το κυβερνών κόμμα στις 13 εκλογικές περιφέρειες της χώρας.
Οι ίδιες πηγές έλεγαν στην «Ε» ότι δεν έχει ακόμη γίνει, ή τουλάχιστον ο πρωθυπουργός δεν έχει αποκαλύψει σε κανέναν, αν η τελική επιλογή είναι το κυβερνών κόμμα να προσδώσει πολιτικό χαρακτήρα ή όχι στις εκλογές της 14ης Νοεμβρίου.
Οι ίδιοι διατείνονται ότι ο πολιτικός αυτός χαρακτήρας δεν θα έχει την έννοια της καταμέτρησης δυνάμεων, ένα χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας και μετά την επιβολή των επώδυνων μέτρων. Θα έχει απλώς την έννοια της ενδυνάμωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε τριτοβάθμιο επίπεδο και της στήριξης της επιλογής του «Καλλικράτη», με την ανάληψη της ευθύνης από πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής.
Αλλες εκτιμήσεις πάντως κάνουν λόγο για «βολική» για το ΠΑΣΟΚ επιλογή προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς αν η αναμέτρηση αναχθεί σε πολιτικό επίπεδο, υπό την έννοια της καταμέτρησης απωλειών, η κυβέρνηση θα χάσει τον όποιο αέρα έχει αυτή τη στιγμή.
Επιλογές
Φυσικό επόμενο, κατά τους τελευταίους, είναι ο χρόνος του ανασχηματισμού να συναρτάται και από τις επιλογές προσώπων ως υποψήφιων περιφερειαρχών.
Αν δηλαδή ισχύσουν οι πληροφορίες περί ανακοίνωσης στις 3 του Σεπτέμβρη αυτών που το ΠΑΣΟΚ θα χρίσει υποψήφιους περιφερειάρχες, ο χρόνος του ανασχηματισμού τοποθετείται αμέσως μετά. Η δε έκτασή του εξαρτάται κυρίως από το πόσα κυβερνητικά στελέχη θα μετακινηθούν προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Διότι, αν για παράδειγμα, λένε, πρόκειται απλώς για τρεις υφυπουργούς, δεν μιλάμε για ανασχηματισμό, αλλά απλώς για αντικαταστάσεις ισάριθμων προσώπων. Αν όμως πέντε μέλη του υπουργικού συμβουλίου «μετακινηθούν», δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε σαρωτικό ανασχηματισμό, θέλοντας να δώσει και φρέσκο αέρα στην κυβέρνησή του.
Συνομιλητές του Γ. Παπανδρέου, πάντως, που τον έχουν δει αυτές τις ημέρες και στην Πάρο, διαβεβαιώνουν ότι επί του παρόντος ο πρωθυπουργός δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του ούτε καν προς τους πιο στενούς του συνεργάτες. Η μοναδική εντολή που έχει δώσει είναι να σταματήσουν, όσο είναι δυνατόν, οι όποιες συζητήσεις, που μπορεί και να σημαίνει ότι δεν έχει ο ίδιος καταλήξει ως προς τις προθέσεις του.
Και σημαίνει ακόμη ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο θα είναι αποφασιστικό και πάντως, στα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ στις 3 του Σεπτέμβρη, οι αποφάσεις θα μετουσιωθούν σε ανακοινώσεις διά χειλέων Γ. Παπανδρέου. *
enet

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. καμαρωστε ρεεεε.... εναν τυπο που κυβερνα την χωρα μας.............βρε ουυυυυυυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου