Ολα τα σενάρια για ανασχηματισμό

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ από το έθνος


Στους γρίφους και στα ερωτηματικά, που πήραν μαζί στις αποσκευές των διακοπών τους οι υπουργοί, θα απαντήσει με σαφή τρόπο ο πρωθυπουργός τις προσεχείς ημέρες.

ενάρια επί σεναρίων περί ανασχηματισμού, υπουργοί σε «ανοιχτή γραμμή» με συναδέλφους τους από κάποια παραλία του Αιγαίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να επιχειρεί να αλλάξει «ατζέντα» στην επικαιρότητα και από την «Πάρο» να μη βγαίνει... καπνός. Η εκ των πραγμάτων αναπλήρωση όσων εκ του υπουργικού συμβουλίου αναχωρήσουν για τις αυτοδιοικητικές εκλογές περιέπλεξε την κατάσταση και όταν διαδόθηκε η φήμη ότι βρίσκεται ενδεχομένως και υπουργός ανάμεσά τους, τότε σήμανε... συναγερμός στο κυβερνών κόμμα.

Η Αννα Διαμαντοπούλου είναι μεταξύ των υπουργών που διαφωνούν με έναν ριζικό ανασχηματισμό άμεσα.
Η Αννα Διαμαντοπούλου είναι μεταξύ των υπουργών που διαφωνούν με έναν ριζικό ανασχηματισμό άμεσα.
ΠαρενέργειεςΕίναι σαφές ότι στο Μέγαρο Μαξίμου συζήτησαν επί μακρόν και εξέτασαν όλα τα δυνατά σενάρια σχετικά με αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Μάλιστα, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, προκειμένου να εκφράσουν τεκμηριωμένη άποψη, μελέτησαν προσεκτικά τα όσα συνέβησαν και το «κλίμα» που δημιουργήθηκε μετά τους ανασχηματισμούς Καραμανλή. Ανακάτεψαν ουκ ολίγες φορές τα σενάρια, προσπάθησαν να περιγράψουν τα υπέρ και τα κατά ενός «μίνι» ή ευρύτερου ανασχηματισμού και -υποστηρίζουν- έλαβαν σοβαρά υπ' όψιν τους ότι η υπουργοί, αν δεν δουν «φως», δεν πρόκειται να βρεθούν ξανά, ψυχή τε και σώματι, στα υπουργικά τους γραφεία. «Αν γίνουν μόνο οι αντικαταστάσεις όσων ?φεύγουν?, θα συνεχιστούν οι ψίθυροι και οι προφητείες για το πότε και το εύρος του προ των πυλών ανασχηματισμού», τονίζει κορυφαίος υπουργός, που πιστεύει συν τοις άλλοις ότι είναι αναγκαίες οι αλλαγές, για να επιταχυνθούν οι ρυθμοί σε κρίσιμους τομείς, με την ενίσχυση των ηγεσιών στα υπουργεία. Αντιθέτως στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού επιμένει ότι από τον Σεπτέμβρη και μέχρι το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση πρέπει να διανύσει μεγάλη απόσταση μεταρρυθμίσεων και να λάβει πρωτοβουλίες, κάτι που προϋποθέτει σκληρή δουλειά από τους υπουργούς που έχουν ήδη την ευθύνη. Πληροφορίες επισημαίνουν ότι ο κ. Παπανδρέου επιστρέφοντας στο Μέγαρο Μαξίμου (και μετά την ιδιαίτερης σημασίας επίσημη επίσκεψη Νετανιάχου) θα επιχειρήσει να... σβήσει τα πολλά σενάρια. Η «αποκάλυψη» του σχεδίου του ενδέχεται να γίνει κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, πιθανότατα την προσεχή Πέμπτη, ώστε να είναι όλοι παρόντες (να έχουν επιστρέψει από τις διακοπές τους).
Το «λάιτ» σενάριοΠαραπέμπει μόνο σε αναπληρώσεις μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Εάν τελικώς λάβουν μέρος από την πρώτη γραμμή στην εκλογική μάχη.
Σε αυτή την περίπτωση σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομέναθα αντικατασταθεί η Φώφη Γεννηματά η οποία θα είναι υποψήφια για το Δήμο Αθηναίων και ο υφυπουργός Οικονομικών Στ. Αρναουτάκης ο οποίος θα διεκδικήσει την περιφέρεια Κρήτης.
Συμπεριλαμβάνει όμως και κάποιες «διορθώσεις ή ενισχύσεις» σε υπουργεία, όχι όμως «σαρωτικού» χαρακτήρα αλλαγές.
Το «σκληρό» σενάριο
Ανατροπές με ορίζοντα ΔΕΘ
Το σενάριο των ριζικών αλλαγών, ώστε η κυβέρνηση να φτάσει στη ΔΕΘ με ανανεωμένη εικόνα, αφορά τις «μετακινήσεις» υπουργών, τις αντικαταστάσεις άλλων και οπωσδήποτε την πρόβλεψη για ταχύτερα αποτελέσματα σε κρίσιμους τομείς, όπως η ανάπτυξη. Οι κ. Ραγκούσης, Ρέππας και άλλοι υπουργοί, αν και έχουν «λίστα» θεμάτων να προωθήσουν, ακούγεται ότι σε έναν σαρωτικό ανασχηματισμό ενδεχομένως αναλάβουν άλλους κορυφαίους ρόλους. Η κυρία Κατσέλη κατέθεσε τον αναπτυξιακό νόμο, αλλά συνάδελφοί της την κατηγορούν για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ, η Τίνα Μπιρμπίλη λέγεται ότι μπορεί να κατέλθει στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ ο κ. Χρυσοχοΐδης να μετακινηθεί σε υπουργείο του αναπτυξιακού κύκλου. Η αναπλήρωση υφυπουργών (που αποχωρούν) και η ενίσχυση υπουργείων με τον ορισμό ενός ακόμη υφυπουργείου είναι πάντα στις σκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου. Οπως και το ενδεχόμενο να συνεδριάζει εφεξής η Κυβερνητική Επιτροπή (ως Ομάδα διαχείρισης κρίσεων), στην οποία θα συμμετέχουν κορυφαίοι υπουργοί.
Ο τρίτος δρόμος
Αλλαγές μόνο μετά από την τρίτη δόση του δανείου
Εάν επικρατήσει το σενάριο των διορθωτικών αλλαγών όλα θα έχουν τελειώσει σίγουρα μέχρι τις 3 του Σεπτέμβρη, οπότε και θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός (το αργότερο) τους υποψήφιους περιφερειάρχες. Στην περίπτωση των διαρθρωτικών αλλαγώνκυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου θα υλοποιήσει τα σχέδιά του μέσα στον Οκτώβρη πριν από τις εκλογές.
Υπουργοί, πάντως, υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός δεν σκέφτεται τώρα σημαντικές αλλαγές σε επίπεδο προσώπων στο Υπουργικό Συμβούλιο -αλλά τονίζουν ότι μπορεί να υπάρξουν μικρές καραμπόλες αν επιλεγεί για την Περιφέρεια Αττικής υπουργός.
Οι ίδιες πηγές προτείνουν να μπει στο... ψυγείο το σενάριο του ανασχηματισμού και να επανεξεταστεί μετά τις εκλογές και την ψήφιση του προϋπολογισμού. «Μετά την τρίτη δόση του δανείου», εισηγείται συγκεκριμένα εις εκ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι κατά ενός ριζικού ανασχηματισμού άμεσα έχουν ταχθεί δημοσίως υπουργοί, όπως η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Δημήτρης Ρέππας, ενώ αυτού του «κλίματος» είναι ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, και ο Χρήστος Παπουτσής.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια