Ήχησαν και πάλι οι καμπάνες στην ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά στην τραπεζούντα

«Κήρυκας Ειρήνης» ο πατριάρχης Βαρθολομαίος

Χιλιάδες προσκυνητές απο την Ελλάδα και όλο τον κόσμο έφθασαν στην Ιερά Μονή Σουμελά, στην Τραπεζούντα του Πόντου, που άνοιξε τις πύλες της για τη λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου, για πρώτη φορά ύστερα από 87 ολόκληρα χρόνια, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη. Ο κ.Βαρθολομαίος δήλωσε συγκλονισμένος και έκανε λόγο για ιστορική στιγμή, επισημαίνοντας ότι πήγε από την Μητέρα Εκκλησία για να ξαναζωντανέψει τις μνήμες των προγόνων μας, να συνδέσει το σήμερα με το χθες. Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας των τουρκικών αρχών.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Sabah, δήλωσε ότι πηγαίνει στην Τραπεζούντα ως "κήρυκας ειρήνης",, έγινε δεκτός με χειροκροτήματα και την επευφημία "Άξιος, Άξιος".
Χαιρέτισε πιστούς, ευλόγησε μικρά παιδιά, προσκύνησε αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμελά και το ιερό Ευαγγέλιο και εισήλθε στο καθολικό της μονής, όπου φόρεσε την αρχιερατική στολή.
Στη συνέχεια μαζί με το μητροπολίτη Δράμας Παύλο και τον επίσκοπο Τύχωνα εξήλθε στο προαύλιο της μονής, όπου και τελείται η Θεία Λειτουργία, παρουσία περίπου 600 πιστοί.
Οι υπόλοιποι χιλιάδες των πιστών που έχουν κατακλύσει τους χώρους έξω από τον περίβολο της μονής παρακολουθούν τη Θεία Λειτουργία από γιγαντοοθόνες, και αμέσως μετά τυο τέλος της Θείας Λειτουργίας θα εισέλθουν κατά ομάδες στη μονή για να προσκυνήσουν.
Οι τουρκικές αρχές έχουν λάβει αυστηρά μέτρα ασφάλειας και πάνω από το χώρο όπου τελείται η λειτουργία υπερίπταται ελικόπτερο.
Ο κ. Βαρθολομαίος είναι ο πρώτος Οικουμενικός Πατριάρχης στα 1.600 χρόνια λειτουργίας του Μοναστηριού που τελεί την πανηγυρική λειτουργία την ημέρα της εορτής της Παναγίας.
Να σημειωθεί ότι με απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, που κοινοποιήθηκε επισήμως δια σχετικού εγγράφου της προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, παρέχεται άδεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να τελείται από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο Θεία Λειτουργία, μία φορά τον χρόνο, ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έφθασε χθες στις 7.30 το απόγευμα, ώρα Ελλάδος, στην Τραπεζούντα, αεροπορικώς από την Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια παρακάθησε σε ιφτάρ, στο δείπνο για τη λήξη της ημερήσιας νηστείας κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού, το οποίο παρέθεσαν ο μουφτής και ο Νομάρχης της Τραπεζούντας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια