«Πέρασε» η απαγόρευση των πλειστηριασμών κύριας ή μοναδικής κατοικίας έως το τέλος του 2011

Θετικά  αποτελέσματα από  την παρέμβαση  Αυγενάκη 

Παρατείνεται  τελικώς για έξι μήνες ακόμα  η ισχύς της απαγόρευσης πλειστηριασμών κύριας ή μοναδικής κατοικίας  που έληγε στις 30 Ιουνίου, με διάταξη  που περιελήφθη στον εφαρμοστικό  νόμο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015. Η  εν λόγω διάταξη
ικανοποιεί πλήρως το αίτημα του Βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρη Αυγενάκη, που είχε καταθέσει στους Υπουργούς Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση στα μέσα Ιουνίου, αλλά και πλήθος ενώσεων καταναλωτών.  
Ειδικότερα, στο άρθρο 46 του νέου νόμου προβλέπονται τα εξής: «Αναστέλλονται για την  περίοδο από την 1η Ιουλίου 2011 έως την 31η Δεκεμβρίου 2011 οι πλειστηριασμοί, οι οποίοι επισπεύδονται για την  ικανοποίηση χρηματικών απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν το ποσόν των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ από πιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες παροχής πιστώσεων και από τους εκδοχείς των απαιτήσεων αυτών». Η διάταξη προστατεύει όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα (καταναλωτές, επιχειρήσεις κ.ά.).

Περαιτέρω, παρατείνεται για έξι μήνες, δηλαδή μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2011, η απαγόρευση πλειστηριασμού της κύριας ή μοναδικής κατοικίας. Πρόκειται για παράταση της απαγόρευσης που εμπεριέχεται στο νόμο 3869/2010 για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων (για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά). Απαγορεύεται επομένως μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους ο πλειστηριασμός της κατοικίας ακόμη και όταν η απαίτηση του πιστωτικού ιδρύματος υπερβαίνει το ποσόν των 200.000 ευρώ ή και όταν ο πλειστηριασμός γίνεται από οποιονδήποτε τρίτο.
 
Σημειώνεται ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση δίδεται  η δυνατότητα στους δανειολήπτες, που δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν  στις υποχρεώσεις τους και αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσχέρειες λόγω της οικονομικής κρίσης να ανακάμψουν, να αναδιοργανώσουν την κάλυψη των αναγκών τους και να επιδιώξουν την καλύτερη δυνατή διευθέτηση των οφειλών τους. Με τη διάταξη προστατεύεται η κατοικία, η αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τα όρια που ορίζονται στο άρθρο 9 παρ. 2 του ν. 3869/2010, δηλαδή δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο απόκτησης πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά 50%. Με το νέο νόμο διευκρινίζεται πλέον ρητά ότι η απαγόρευση καταλαμβάνει την κύρια ή μοναδική κατοικία κάθε φυσικού προσώπου, ανεξαρτήτως δηλαδή αν στερείται ή όχι πτωχευτικής ικανότητας. Συνεπώς, προστατεύεται η κατοικία όλων των φυσικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένων και των εμπόρων.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια