ΕΕ: Εγκρίθηκε η παροχή της 5ης δόσης προς την Ελλάδα - Τι δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος


Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα το Σάββατο μετά από τηλεδιάσκεψη, τονίζοντας ότι τα 12 δισ. ευρώ θα πληρωθούν μέχρι τις 15 Ιουλίου, μετά και την έγκριση από το ΔΝΤ., που συνεδριάζει στις 8 Ιουλίου.
"Οι υπουργοί Οικονομικών ενέκριναν την εκταμίευση της 5ης δόσης από το δάνειο της Ελλάδας μέχρι τις 15 Ιουλίου" είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ σε δήλωση του μετά την τηλεδιάσκεψη.

Το συνολικό ύψος της 5ης δόσης είναι δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων 8,7 δισ. θα προέλθουν από τις χώρες της ευρωζώνης και 3,3 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ. Το Ταμείο, για τη συζήτηση που γίνεται για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα, ζητά αυστηρά την εγγύηση της ευρωζώνης για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας μέχρι και το 2012.
Αξιωματούχος της Ε.Ε. δήλωσε σύμφωνα με το Dow Jones Newswires ότι δεν αναμένει εκπλήξεις σε ό,τι αφορά την εκταμίευση του ποσού της δόσης που αναλογεί στο ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι στο μεταξύ θα υπάρχει "σημαντική εξωτερική επίβλεψη της οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας".
Σε ό,τι αφορά το νέο "πακέτο" στήριξης της Ελλάδας, σημειώθηκε ότι θα πρέπει να σχεδιαστεί ώστε να αποφευχθεί η υπαγωγή της Ελλάδας σε καθεστώς "επιλεκτικής χρεοκοπίας", ενώ για το σχέδιο "ανακύκλωσης" ελληνικού χρέους, οι λεπτομέρειες της συμμετοχής των ιδιωτών θα συζητηθούν "τις επόμενες εβδομάδες".
Το νέο πακέτο , το οποίο αναμένεται να είναι περίπου στα επίπεδα του πρώτου (110 δις. ευρώ) , θα περιστραφεί γύρω από δομικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις από την Αθήνα , οι οποίες αναμένεται να αποφέρουν 30 δις. ευρώ από την πώληση δημόσιων ακινήτων σαν μέρος του πακέτου, αναφέρει το Reuters.
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το Eurogroup, σε σημερινή συνεδρίασή του με τηλεδιάσκεψη, αποφάσισε:
1. Την εκταμίευση της πέμπτης δόσης μέχρι τις 15 Ιουλίου. Η αντίστοιχη απόφαση του ΔΣ του ΔΝΤ αναμένεται, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική, στις 8 Ιουλίου.
2. Την διαμόρφωση του νέου προγράμματος έγκαιρα, πριν τα μέσα Σεπτεμβρίου, ώστε να είναι δυνατή η εκταμίευση της επόμενης δόσης, με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα.
Οι σημερινές αποφάσεις του Eurogroup κατέστησαν εφικτές, μετά την ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής και του Εφαρμοστικού Νόμου.
Η εξέλιξη αυτή ενίσχυσε την διεθνή αξιοπιστία της χώρας. Αυτό που τώρα είναι κρίσιμο είναι η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων της Βουλής, ώστε να μπορέσουμε σταδιακά να βγούμε από την κρίση προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε χαρακτήρισε "σημαντικό βήμα για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης" την απόφαση για εκταμίευση της 5ης δόσης προς την Ελλάδα και τόνισε την ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχουν αποφασιστεί. Κατέστησε δε σαφές ότι για το νέο "πακέτο" στήριξης της Ελλάδας είναι απαραίτητη η υποστήριξη από τον ιδωτικό τομέα και ότι συνεχίζονται "με εντατικούς ρυθμούς" οι σχετικές διαβουλεύσεις, ενώ εκτίμησε ότι το "πακέτο" αυτό θα μπορούσε να έχει οριστικοποιηθεί μέχρι το φθινόπωρο.
Τι αναφέρει το ανακοινωθέν
Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν την εκταμίευση της 5ης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα έως τις 15 Ιουλίου, αναφέρεται στη δήλωση του Εurogroup, που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης σημερινής τηλεδιάσκεψης των 17 υπουργών οικονομικών της ζώνης του ευρώ.

Στη σχετική ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι η υλοποίηση της απόφασης θα πραγματοποιηθεί, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, μετά την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ (σ.σ. που είναι προγραμματισμένη για τις 8 Ιουλίου) και λαμβάνοντας υπόψη την ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στην οποία προέβησαν η Επιτροπή και το ΔΝΤ.

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως σε ότι αφορά το νέο πακέτο στήριξης, οι ακριβείς παράμετροι, το εύρος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα καθώς και η πρόσθετη χρηματοδότηση από δημόσιες πηγές θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να διασφαλιστεί η υλοποίηση του αναγκαίου προγράμματος.

Στην ανακοίνωση τονίζεται  ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνηςεξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που σημείωσαν οι ελληνικές αρχές στην εφαρμογή των πολιτικών που συμφωνήθηκαν με την Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Οπως επισημαίνεται, οι υπουργοί σημείωσαν με ικανοποίηση την υιοθέτηση των καθοριστικών νόμων για τη δημοσιονομική στρατηγική και τις αποκρατικοποιήσεις από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Οι υπουργοί υιοθέτησαν την "έκθεση συμμόρφωσης" της Επιτροπής και την υπογραφή του επικαιροποιημένου Μνημονίου, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ακόμη τονίζεται ότι οι ελληνικές αρχές παρείχαν ισχυρές δεσμεύσεις για προσήλωση στη συμφωνημένη πορεία σχετικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή και την ατζέντα αναπτυξιακών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι καθοριστικά συστατικά της στρατηγικής της ευρωζώνης για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι υπουργοί οικονομικών κάλεσαν όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να υποστηρίξουν τους βασικούς στόχους του προγράμματος και τα καθοριστικά μέτρα πολιτικής, ώστε να διασφαλιστεί η αυστηρή και ταχεία εφαρμογή τους.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης Ιουνίου, τονίζεται ότι οι διαβουλεύσεις με τους πιστωτές της Ελλάδας βρίσκονται σε εξέλιξη ώστε να καθοριστούν οι παράμετροι της εθελοντικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα με στόχο την επίτευξη σημαντικής μείωσης των ετήσιων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας και την παράλληλη αποφυγή μιας επιλεκτικής χρεοκοπίας.

Στην ανακοίνωση του Eurogroup επισημαίνεται ακόμη ότι οι υπουργοί έλαβαν υπόψη τη δήλωση που εξέδωσε το Ινστιτούτο Διεθνούς Οικονομίας, εκ μέρους των μελών του, όπως επίσης και τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν παράγοντες των αγορών σε ορισμένα κράτη μέλη. Οι ακριβείς παράμετροι και το εύρος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα καθώς και η πρόσθετη χρηματοδότηση από δημόσιες πηγές θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες ώστε να διασφαλιστεί η υλοποίηση του αναγκαίου προγράμματος.

Αυτή η χρηματοδοτική στρατηγική έχει ως στόχο να αποτελέσει τη βάση για την προώθηση ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την υποστήριξη των προσπαθειών προσαρμογής της Ελλάδας, αναφέρει η ανακοίνωση του Eurogroup.

Οι υπουργοί της ευρωζώνης συμφώνησαν ακόμη ότι οι βασικές παράμετροι του πολυετούς προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας θα έχει ως άξονα τη συνεχή ισχυρή δέσμευση για την εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικής σταθεροποίησης, όπως επίσης και φιλόδοξων και συγκεκριμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και προγραμμάτων ιδιωτικοποιήσεων. Τα προγράμματα αυτά θα λάβουν ευρεία τεχνική βοήθεια από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη, καταλήγει ηανακοίνωση του Eurogroup. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια