Με χρήματα της Ε.Ε έρχεται το φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη

Ανοίγει ο δρόμος για την τροφοδοσία νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων με φυσικό αέριο στις περιοχές Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το αίτημα της κυβέρνησης για χρηματοδοτική ενίσχυση του κόστους κατασκευής των δικτύων.
Πρόκειται για επενδύσεις συνολικού ύψους 198,71 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία οι

επιδοτήσεις (εθνικοί και Κοινοτικοί πόροι) θα φθάσουν τα 42,67 εκατομμύρια ευρώ. Όπως επισημαίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, δίκτυα διανομής αερίου θα κατασκευαστούν σε πόλεις, όπως Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Σέρρες, Ξάνθη, Δράμα, Καβάλα, Κιλκίς, Κατερίνη, Λαμία, Θήβα, Λειβαδιά και Χαλκίδα.
Οι επενδύσεις στα δίκτυα θα δημιουργήσουν πάνω από 1.500 νέες θέσεις εργασίας, ενώ η χρήση του φυσικού αερίου θα συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Εκτιμάται ότι η μείωση των εκπομπών CO2 στα επόμενα 30 χρόνια και για τις τρεις νέες Εταιρείες Παροχής Αερίου (Ε.Π.Α.) θα ανέλθει σε 13 εκατομμύρια τόνους.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ, στο αμέσως επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητηθεί σε δεύτερη ανάγνωση το νομοσχέδιο με το οποίο, μεταξύ άλλων, ιδρύονται οι τρεις Ε.Π.Α. στις αντίστοιχες περιφέρειες (Στερεά, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία - Θράκη). Μετά την ψήφισή του από τη Βουλή, θα προκηρυχθούν από τη ΔΕΠΑ οι διαγωνισμοί για την κατασκευή των δικτύων.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο προβλέπει την πώληση του 55 % των μετοχών της ΔΕΠΑ έως το τέλος του χρόνου (το Δημόσιο ελέγχει τώρα το 65 % και τα ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35 %).
Με το ίδιο νομοσχέδιο θα ιδρυθούν ακόμη δύο Εταιρείες Παροχής Αερίου, για την Πελοπόννησο και για τη Δυτική Μακεδονία - Ήπειρο. Στην Πελοπόννησο, το δίκτυο φυσικού αερίου επεκτείνεται, προκειμένου να τροφοδοτηθεί κατ' αρχήν η νέα μονάδα φυσικού αερίου της Δ.Ε.Η. στη Μεγαλόπολη, ενώ η υλοποίηση της Ε.Π.Α. Δυτικής Μακεδονίας - Ηπείρου σχετίζεται με την κατασκευή του ελληνο-ιταλικού αγωγού, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω Ελλάδας, στην Ιταλία.
Ήδη λειτουργούν τρεις Εταιρείες Παροχής Αερίου, σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, με ιδιωτική συμμετοχή (49 %) και μάνατζμεντ, που διανέμουν το αέριο στις αντίστοιχες περιοχές.
http://faros24.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια