“ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΙ” ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ, Στο Δήμο Θερμαϊκού


του Τατιανού Μάγγου
Μήλο της έριδας έγινε η προεδρία της ΔΕΥΑΘ – της ύδρευσης δηλαδή – στο Δήμο Θερμαϊκού. Η συνεδρίαση εντός της ομάδας Αλεξανδρή δεν κατέληξε πουθενά επειδή δημιουργήθηκαν μεγάλες αντιδράσεις για την επιλογή του δημάρχου ο οποίος φαίνεται ότι θέλει να στηρίξει την υποψηφιότητα του Κώστα Τροκάνα για τη θέση αυτή.
Ο κ. Τροκάνας έχει προεδρεύσει στην ύδρευση (ΔΕΥΑΘ) το 2007 και το 2008. Η θητεία του δε θεωρήθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένη μια και δεν έβαλε μπροστά τις υποδομές που χρειάζονται για επάρκεια και ποιότητα νερού. Την ίδια πολιτική ακολούθησε και το επόμενο συμβούλιο με πρόεδρο την κ.
Δημάκη – Καζουλίδου με αποτέλεσμα το προηγούμενο καλοκαίρι (2010) να παρατηρηθούν τεράστια προβλήματα στην ποιότητα του νερού, σε σημείο του να μοιράζουν εμφιαλωμένα νερά ο συνδυασμός “ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ” και κατόπιν ο ίδιος ο δήμος Θερμαϊκού ο οποίος βέβαια με τον τρόπο αυτό ομολόγησε και την αποτυχία του στην διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Φτάνουμε τώρα στο σήμερα. Νέος διεκδικητής της ΔΕΥΑΘ εμφανίζεται ο Χρήστος Βογιατζής από την Επανομή, δάσκαλος στο επάγγελμα και δημοτικός σύμβουλος με την ομάδα Αλεξανδρή. Η υποψηφιότητά του υποστηρίζεται από μερικούς συμβούλους της ίδιας ομάδας και οι πιθανότητές του είναι μικρότερες.
Δημιουργείται όμως μια δυσάρεστη κατάσταση στην ομάδα του δημάρχου που οπωσδήποτε θα ήθελε συναίνεση και υπακοή.
Μέχρι τώρα δε φαίνεται να υπάρχει λύση. Ίσως βρεθεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τετάρτη 13-7-2011, όπου θα συζητηθούν τα προεδριλίκια όλων των επιχειρήσεων.
Ξεχνούν όμως οι δημοτικοί σύμβουλοι (που πιέζουν για μια θέση στον ήλιο) καθώς και ο δήμαρχος Γ. Αλεξανδρής την κακή οικονομική κατάσταση του δήμου.
Ξεχνούν ότι οι πρόεδροι και οι αντιπρόεδροι των επιχειρήσεων και των ΝΠΔΔ θα κοστίζουν περίπου 10.000 ευρώ το μήνα στο δήμο.
Ξεχνούν ότι μέχρι τώρα η μόνιμη δικαιολογία των αντιδημάρχων είναι ότι δε γίνεται κάτι (οτιδήποτε) επειδή δεν υπάρχουν λεφτά!
Ξεχνούν ότι με τα λεφτά αυτά μπορείς να δώσεις δουλειά σε 10 εργάτες καθαριότητας, ή σε οδηγούς απορριματοφόρων ή τέλος πάντων να βάλει ο δήμος πετρέλαιο στα οχήματα.
Η πρόταση αυτή είναι ασυνήθιστη και δύσκολη στην εφαρμογή (κυρίως λόγω πιέσεων και ισορροπιών), αποτελεί όμως μια λύση ανάγκης για το δήμο Θερμαϊκού που είναι στο πορτοκαλί και κινδυνεύει να πάει στο κόκκινο.
Αυτό βέβαια ισχύει και για όλους τους προβληματικούς δήμους.
Τι όμως μπορεί να γίνει;
Δεν πρέπει να υπάρχουν πρόεδροι και αντιπρόεδροι;
Μα και βέβαια πρέπει.
Μόνο που αυτοί μπορεί να είναι οι αντιδήμαρχοι του δήμου.
Πιο συγκεκριμένα ας βάλουμε ένα παράδειγμα.
Στη ΔΕΥΑΘ (ύδρευση) μπορεί να γίνει πρόεδρος ο κ. Βογιατζής Κώστας (αντιδήμαρχος) και αντιπρόεδρος ο κ. Βογιατζής Ιωάννης (επίσης αντιδήμαρχος). Οι δυο αντιδήμαρχοι θα παίρνουν το μισθό τους για τη θέση που ήδη κατέχουν, όμως δεν δικαιούνται να πληρώνονται από την ύδρευση ούτε καν για τα συμβούλια. Αμέσως – αμέσως οικονομία 3.000 ευρώ το μήνα. Το ίδιο και για τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα του δήμου (τη ΔΗΚΕΘ, ένα ΝΠΔΔ, την Τουριστική).
Αν υποθέσουμε – λέμε αν – ότι οι αντιδήμαρχοι πειστούν να υπηρετήσουν το συμφέρον του δήμου και ότι οι φιλόδοξοι δημοτικοί σύμβουλοι κάνουν το ίδιο τότε ο δήμαρχος Γ. Αλεξανδρής θα έχει πετύχει κάτι το σημαντικό. Θα τα καταφέρει άραγε;
Αν όμως αποκτήσουμε προέδρους και αντιπροέδρους πέρα από τους αντιδημάρχους, η δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν λεφτά θα ακούγεται ως ανέκδοτο.
Ήδη οι επιχορηγήσεις του δήμου Θερμαϊκού σε αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία κοντεύει τις 100.000 ευρώ.
Αυτό μας δείχνει ότι παρόλο που περνάμε δύσκολους καιρούς, εκεί στο δήμο δεν έχουν καταλάβει τίποτα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια