«Να βγούμε ισχυρότεροι από την κρίση», άρθρο της Μαρίας Δαμανάκη


  • Την περασμένη Τετάρτη η Κομισιόν ενέκρινε την πρότασή της για το πλαίσιο του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε) για την περίοδο 2014-2020. Αποτελεί την ευκαιρία μας που έχουμε για να βοηθήσουμε την Ευρώπη να βγει ισχυρότερη από την κρίση.
  • Πεποίθησή μας είναι οτι θα ξεπεράσουμε τα σημερινά προβλήματα μόνο αν μείνουμε ενωμένοι και επενδύσουμε στο μέλλον μας. Αυτός είναι ο στόχος όταν προτείνουμε μεγάλης κλίμακας αναπτυξιακές επενδύσεις σε όλη την Ευρώπη μέσω του «Ταμείου επενδύσεων για μεγάλες υποδομές (Ενέργεια, Μεταφορές, Τηλεπικοινωνίες)» που τιτλοφορείται «Connecting Europe Facility». Επίσης, όταν σχεδιάζουμε ένα φιλόδοξο πλαίσιο για την Έρευνα και την Καινοτομία.
  • Για να βοηθήσουμε τις χώρες της Ε.Ε. να ενισχύσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση – προσφέροντας ουσιαστικά στους πολίτες της Ε.Ε. - χρειαζόμαστε επενδύσεις.
  • Όχι έναν προϋπολογισμό λιτότητας.
  • Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες στο επίπεδο της οικονομικής ανάπτυξης που εξακολουθούν να υπάρχουν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Παρόλο που τα ποσά που δεσμεύονται για την περιφερειακή πολιτική και την πολιτική συνοχής δεν είναι αυξημένα σε σχέση με τα σημερινά, η θέσπιση των Περιφερειών Μετάβασης μας επιτρέπει καλύτερη κατανομή των πόρων και εξασφαλίζει οικονομική υποστήριξη για την απόδοση συγκεκριμένων αποτελεσμάτων.
  • Και το πιο σημαντικό: επιτυγχάνεται με τον τρόπο αυτό μια πιο δίκαιη ανακατανομή των πόρων, χάρη στο γεγονός ότι χρηματοδοτείται κατά ένα μέρος μέσω ενός Φόρου Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών.
  • Ο φόρος αυτός θα διευκολύνει τη δημοσιονομική εξυγίανση των Κρατών Μελών με έναν πιο φιλικό, προς την κοινωνική συνοχή, τρόπο.Χρέος μας είναι να ενθαρρύνουμε την καινοτομία και να χρησιμοποιήσουμε τη χρηματοδότηση για να ενισχυθεί ο αντίκτυπος των πολιτικών μας: για την Κοινή Αλιευτική Πολιτική, η πρόταση για τον προϋπολογισμό είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, καθώς έρχεται μόλις δύο εβδομάδες πριν από την έγκριση της μεταρρύθμισης.
  • Έχοντας πλέον μια καλή χρηματοδότηση για την επόμενη επταετία μπορούμε να καταστήσουμε τις προτάσεις και τους πολιτικούς μας στόχους πιο εφικτούς. 
  • Και αντίστροφα: η μεταρρύθμιση στοχεύει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της χρηματοδότησης της Ε.Ε., στον τερματισμό μη παραγωγικών και επιβλαβών επιδοτήσεων, στην υποστήριξη της ανάπτυξης της υδατοκαλλιέργειας και την πρόοδο της ευρωπαϊκής ναυτιλιακής οικονομίας.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Άντε Βολεμένη, έχεις γυρίσει όλα τα κόμματα και δε ντρέπεσαι, γελάει ο κόσμος μαζίσου δραχμανάκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου