Πέλετς Κομοτηνής, για απεξάρτηση από το πετρέλαιο

Μονάδα παραγωγής ενεργειακής ύλης από υπολείμματα καλλιεργειών ετοιμάζει η Ε.Α.Σ. Ροδόπης στις εγκαταστάσεις της.
Θα προσφέρει ενίσχυση αγροτικού εισοδήματος και ελάφρυνση κόστους θέρμανσης για τα νοικοκυριά.
Ρεπορτάζ
Μελαχροινή Μαρτίδου

Ενέργεια από  τα υπολείμματα καλλιεργειών που μέχρι τώρα καταστρεφόταν στα χωράφια, φιλοδοξεί να παράξει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Α.Σ.) Ροδόπης και έχει ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση σχετικής επένδυσης. Η αξιοποίηση των υπολειμμάτων των καλλιεργειών γίνεται κατά κόρον στην Ευρώπη, προκειμένου να υπάρξει απεξάρτηση από το πετρέλαιο και η ιδέα αυτή τώρα βρίσκει πρόσφορο έδαφος και στην Ελλάδα, με το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού να αυξάνεται συνεχώς. Άλλωστε, θεωρείται

ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, ενώ σε δύο χρόνια από σήμερα, θα μπει απαγορευτικό από την Ε.Ε. στην άτακτη εναπόθεση και την αλόγιστη καταστροφή των υπολειμμάτων και οι αγροτικές επιδοτήσεις θα επηρεάζονται από την τήρηση ή μη των κανονισμών. Ένα υλικό που θα προσφέρει και εισόδημα στον αγρότη, αλλά και θα αποτελεί πρώτη ύλη στους καυστήρες που όλοι θα επιλέξουμε ως εναλλακτική πρόταση μια και το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι φωτιά, αποτελεί το μέλλον μιας επένδυσης που μόνο θετικό πρόσημο θα έχει.

Απάντηση στην επικείμενη αύξηση του κόστους πετρελαίου θέρμανσης

«Επειδή όλα τα υπολείμματα των καλλιεργειών έχουν ενεργειακή χρήση, εμείς αυτό το οποίο κοιτάζουμε και έχουμε συγκεκριμένη μελέτη και είμαστε πολύ κοντά στην υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος, είναι να μαζεύουμε όλα τα υπολείμματα των καλλιεργειών, προσφέροντας ένα εισόδημα στον αγρότη και αυτά, είτε υπό μορφή πέλετς, είτε υπό μορφή τούβλου, να μπορούν να γίνουν ενεργειακά και να χρησιμοποιηθούν για οικιακή χρήση», περιγράφει ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Ροδόπης Νίκος Σκοπιανός, και διευκρινίζει: «Βρισκόμαστε στα σκαριά και στην μελέτη ενός νέου επενδυτικού προγράμματος. Θεωρούμε ότι η ενέργεια είναι αυτή που θα παίξει καταλυτικό ρόλο στα επόμενα χρόνια, ιδιαίτερα μετά από την απόφαση της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με αυτόν του πετρελαίου κίνησης. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι ιδιαίτερα για τη βόρεια Ελλάδα και για την περιοχή μας, αυτό θα είναι ένα δυσβάσταχτο κόστος. Κατά συνέπεια, ψάχνουμε, πως θα είναι δυνατόν να απεξαρτηθούμε από αυτό το μεγάλο κόστος, το οποίο ειδικότερα για την οικιακή χρήση είναι πάρα πολύ μεγάλο».

 

Συμφέρουσα προοπτική για τα νοικοκυριά

Σύμφωνα με τον κ. Σκοπιανό, η οικιακή εκμετάλλευση της ενέργειας των υπολειμμάτων των καλλιεργειών είναι αξιοσημείωτα συμφέρουσα, παρ’ ότι απαιτείται ένα σεβαστό ποσό για την τροποποίηση των θερμαντικών εγκαταστάσεων: «Προϋποθέτει μεν μια αλλαγή καυστήρα για κάθε οικογένεια η οποία κυμαίνεται κοντά στα 1000 ευρώ, αλλά η εξοικονόμηση που γίνεται από το πετρέλαιο θέρμανσης, είναι τουλάχιστον πάνω από 50% σε σχέση με τη σημερινή τιμή των πέλετς».

Ενίσχυση αγροτικού εισοδήματος

Συνάμα, τόσο λόγω της επικείμενης απαγόρευσης εκ μέρους της Ε.Ε. της αλόγιστης καταστροφής των υπολειμμάτων, όσο και επειδή οι επιδοτήσεις θα εξαρτώνται από την ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων και συνεπακόλουθα θα δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες να συμπληρώνουν το εισόδημά τους, υπάρχει η πεποίθηση ότι η προσπάθεια θα πρέπει να καρποφορήσει: «Θα προσφέρεται ένα εισόδημα στον αγρότη. Δεν ξέρω βέβαια ποιο θα είναι, δεν μπορεί να είναι μεγάλο φυσικά, αλλά πάντως θα εισπράττει κάποιο εισόδημα, κάτι που αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα κίνητρο», επεξηγεί ο κ. Σκοπιανός.

Απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας  των αγροτών

Πάντως, δεν λείπουν τα πρακτικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν, και τα οποία έχουν να κάνουν κυρίως με την αλλαγή των μέχρι σήμερα συνηθειών των γεωργών ως προς την συγκέντρωση των υπολειμμάτων των καλλιεργειών τους. Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ., «το μοναδικό πρόβλημα είναι η συγκέντρωση και μεταφορά των υπολειμμάτων της καλλιέργειας κι όχι η παραγωγή των πέλετς. Αφορά ουσιαστικά αλλαγή αντίληψης και νοοτροπίας. Μέχρι τώρα όλα αυτά τα υπολείμματα καταστρέφονταν. Ξέρετε για παράδειγμα τι συμβαίνει στη Μαρώνεια, όπου όλοι κλαδεύουν τα ελαιόδεντρα και η διαχείριση είναι επιεικώς απαράδεκτη, με την έννοια ότι πετιούνται οπουδήποτε. Η συγκέντρωση όλων αυτών, σε σχέση με τη νοοτροπία και την αντίληψη που έχουν οι αγρότες, είναι ένα πρόβλημα μεγάλο, και ως εκ τούτου θα πρέπει να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Εμείς θέλουμε όλα αυτά να τα συγκεντρώνουμε γιατί είναι ενεργειακά, και στην εποχή αυτή, η οποιαδήποτε αξιοποίηση υπολειμμάτων έχει πολύ μεγάλη σημασία». Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη δυσχέρεια αυξάνεται, λόγω της κατηγοριοποίησης των υπολειμμάτων, καθώς όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ., «κάθε καλλιέργεια έχει διαφορετική ενεργειακή απόδοση.

Το καλαμπόκι λόγου χάρη, έχει μεγάλη ενεργειακή απόδοση από τα στάχια των σιτηρών, το βαμβάκι έχει μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση σε σχέση με τα στάχια και μικρότερη από το καλαμπόκι και πολύ μεγάλη απόδοση έχουν τα ελαιόδεντρα».

Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης επένδυσης και χώροι συγκέντρωσης

«Οι χώροι υπάρχουν, είναι στο εκκοκκιστήριο, είναι μια μικρή επένδυση που δεν είναι πάνω από 500.000 ευρώ σύμφωνα με την μελέτη την οποία έχουμε. Και επειδή είναι μια μικρή ουσιαστικά επένδυση, και μάλιστα επιδοτούμενη κατά 50%, κάνω τις απαραίτητες κινήσεις ώστε αν είναι δυνατόν, Οκτώβριο – Νοέμβριο να είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε στην κατανάλωση αυτού του είδους την δυνατότητα», γνωστοποιεί ο κ. Σκοπιανός. Εν αναμονή της υλοποίησης του όλου σχεδιασμού της ΕΑΣ λοιπόν.


http://www.xronos.gr/detail.php?ID=70322

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια