Τη σύσταση διακομματικής Επιτροπής για τη λειτουργία των θεσμών και την αποτροπή της βίας ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που παράλληλα απηύθυνε πρόσκληση διαλόγου προς τους πολιτικούς, τους διανοούμενους και τους πολίτες. Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργόςαπέκλεισε εμμέσως τις πρόωρες εκλογές αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Κάνοντας καλά τη δουλειά μας στο διάστημα αυτό, το 2013 οι πολίτες ακόμα και αυτοί που τώρα δεν είναι σε θέση να μας ακούσουν, πιστεύω να αξιολογήσουν τα χρόνια αυτά με ωριμότητα και νηφαλιότητα». Πώς απάντησαν στο «προσκλητήριο» του πρωθυπουργού, τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Παπανδρέου: Εκκολαπτήριο βίας
«Το εκκολαπτήριο της βίας δεν είναι απλά η κρίση» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι οι «βιαιοπραγίες», οι «επιθέσεις» και οι «λοιδορίες», ακόμα και κατά απλών πολιτών, «παροτρύνονται και υποκινούνται από ακραίες πολιτικές ομάδες», αλλά ακόμα και από «πρόσωπα που απεγνωσμένα αναζητούν προσωπικό πολιτικό ρόλο, αλλά και από ορισμένους διαμορφωτές της κοινής γνώμης που σιτίζονται από ΜΜΕ».
Όλοι, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, πρέπει να τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους και υπογράμμισε ότι «μια ευνομούμενη Πολιτεία δεν μπορεί να ανεχθεί «αυθόρμητη» ή οργανωμένη βία. Σημείωσε ότι οι επιθέσεις κατά βουλευτών και του κοινοβουλίου «ακρωτηριάζουν τη δημοκρατία και υπονομεύουν τις ατομικές ελευθερίες. Και αναφερόμενος σε ιστορικά προηγούμενα, τόνισε πως «όποτε καλλιεργήθηκε ο αντικοινοβουλευτισμός και η αμφισβήτηση των δημοκρατικών θεσμών, δεν άργησε και η αντιδημοκρατική εκτροπή».
Ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε «προσκλητήριο διαλόγου και ευθύνης προς όλους» και πρόσθεσε ότι θα προτείνει τη σύσταση διακομματικής επιτροπής. Εκεί θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν πολιτικές και μέτρα «για την προστασία των θεσμών, τη διασφάλιση της ευνομίας, την καλύτερη οργάνωση των δημόσιων συναθροίσεων, τη λειτουργία της Αστυνομίας» κλπ.
Απαντώντας στην πρόσκληση για διακομματική επιτροπή, το ΚΚΕ αναφέρει:
«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι μακριά νυχτωμένοι αν νομίζουν ότι, αξιοποιώντας τις προβοκάτσιες και τις γελοίες «συγκρούσεις» ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορέσουν να καταστείλουν το οργανωμένο ταξικό εργατικό - λαϊκό κίνημα. Νόμος για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα είναι το δίκιο τους και η πάλη για την κατάκτηση των δικαιωμάτων τους που η κυβέρνηση, η πλουτοκρατία και η ΕΕ τσακίζουν».
Ο ΣΥΝ, σχολιάζει:
«Ο πρωθυπουργός σήμερα κινούμενος στην επικίνδυνη και αντιδημοκρατική λογική της ενοχοποίησης των κοινωνικών αγώνων επανέλαβε τη θεωρία των υποκινητών. Η δημοκρατία, όμως, υπονομεύεται από τη στοχοποίηση πολιτικών χώρων, τη γενικευμένη αστυνομοκρατία και τα αντιλαϊκά μέτρα. Όσο για τις αδιέξοδες εκδηλώσεις βίας, η θέση μας είναι σαφής: δεν τις υιοθετούμε και είναι έξω από τις παραδόσεις και την κουλτούρα της Αριστεράς. Η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης την αντιπαράθεση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά, για να καλύψει το έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης της, την αποσυσπείρωση της κομματικής της βάσης και τον πραγματικό της φόβο απέναντι στους ειρηνικούς και μαζικούς κοινωνικούς αγώνες που αποτελούν τον μοναδικό δρόμο για την ανατροπή της».
Εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Γιάννης Τσιρώνης δήλωσε:
«Ο κ. Παπανδρέου μεταθέτει συστηματικά τις ευθύνες του. Καλή η καταδίκη της βίας, ας απολογηθεί όμως πρώτα ο ίδιος, ως ηθικός αυτουργός για την απρόκλητη βία της Αστυνομίας, το χάος και την τεράστια οικονομική ζημία στο κέντρο της Αθήνας. Ας πάψει επίσης να παρακρατά βίαια τον ανθρωπιστικό στολίσκο για την Γάζα.
Για τη δημόσια διοίκηση δεν αρκούν πια οι διαπιστώσεις. Αναρωτιόμαστε πώς εννοεί ο κ. Παπανδρέου την «άμεση» πάταξη της διαφθοράς μετά από 20 μήνες στην εξουσία και από ποιον αναζητά ευθύνες, αν όχι από τον εαυτό του;»
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου