Γ. Παπανδρέου: Η συντηρητική Ευρώπη άργησε να αντιληφθεί την αλήθεια μας…


«Σε μια Ευρώπη με καθολική κυριαρχία των συντηρητικών δυνάμεων, οι θέσεις μας δυστυχώς, δεν ακούστηκαν εγκαίρως», τόνισε στον απόηχο των αποφάσεων τουEurogroup, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός. Χαρακτήρισε τις  αποφάσεις που ήδη έχει λάβει η Ε.Ε «ιστορικές»,… «αλλά   ταυτόχρονα, ανεπαρκείς και καθυστερημένες σε σχέση με τις όλο και πιο απρόβλεπτες και φοβικές αντιδράσεις των αγορών, όπως και των συστημικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη».
Ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας για τις εξελίξεις στο πρόβλημα του χρέους της χώρας, «που είναι πια, σαφώς μια κρίση χρέους της Ευρωζώνης», υποστήριξε ότι οι εξελίξεις δικαιώνουν την πολιτική του καθώς «υποστηρίξαμε ότι η κρίση που έπληξε την Ελλάδα οφείλεται μεν σε σοβαρά δικά μας
σφάλματα και χρόνιες αδυναμίες, αλλά ήταν και είναι παράλληλα μια κρίση που αφορά το ίδιο το ευρώ». Προσέθεσε ότι «εξαιτίας της προηγούμενης αναξιοπιστίας της χώρας μας, πολλοί θεωρούσαν στην αρχή πως αυτή η επιχειρηματολογία μας ήταν ένα είδος άλλοθι, μια υπεκφυγή, για να αποφύγουμε τις δικές μας ευθύνες. Όλοι αντιλαμβάνονται πια ότι δεν είναι έτσι». Επανέλαβε ότι χρειάζεται συνολική και ευρωπαϊκή λύση με την επιλογή των ευρωομόλογων για την εξασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας, «την ανάγκη διαφάνειας και εξυγίανσης αλλά και συμμετοχής του τραπεζικού, του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην επίλυση της κρίσης» και με «μια σωστή, υπεύθυνη διαχείριση των δημοσιονομικών μας, για να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων - χρειάζεται παράλληλα και ένα ευρύτατο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης».
Ο πρωθυπουργός κατέληξε τονίζοντας ότι «σε αυτή την μάχη απαιτείται εκ μέρους μας συνεχής εγρήγορση και συνέπεια στην τήρηση των δεσμεύσεών μας. Διότι σε αντίθεση με αυτό που ορισμένοι ισχυρίζονται, είναι ακριβώς η συνέπειά μας που μας δίνει το διαβατήριο για να διαπραγματευόμαστε και να ακούγονται πια όλο και περισσότερο οι απόψεις μας. Σε διαφορετική περίπτωση, αν συνεχίζαμε την αναξιοπιστία του παρελθόντος, θα μας είχαν όλοι εγκαταλείψει προ πολλού».
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για  την τριτοβάθμια εκπαίδευση που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Παπανδρέου το χαρακτήρισε «μεταρρύθμιση ιστορικών διαστάσεων», «βαθιά προοδευτική και δημοκρατική αλλαγή», αλλά «ξεβολεύει όλους αυτούς που είχαν συνηθίσει στα πράγματα ως είχαν μέχρι σήμερα, και για το λόγο αυτό οι αντιδράσεις είναι αναπόφευκτες».
Κάλεσε όλους τους συντελεστές του διαλόγου «να στηρίξουν αυτές τις αλλαγές που ξέρουν ότι είναι αναγκαίες  και όχι να ταυτίζονται με τις δυνάμεις της αδράνειας, της συντήρησης και της στασιμότητας».
 Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την «Εκδίκαση Πράξεων Διαφθοράς Πολιτικών και Κρατικών Αξιωματούχων», ο κ. Παπανδρέου, άσκησε εκ νέου κριτική στη «δικαιοσύνη, που  πρέπει με τη σειρά της να κάνει το καθήκον της», αλλά «τα μέχρι τώρα αποτελέσματα υπολείπονται των προσδοκιών μας, αλλά και των προσδοκιών και της απαίτησης της Ελληνικής κοινωνίας».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια