Τι μας περιμένει από την “επιλεκτική χρεοκοπία”


Η πολυδιαφημισμένη «επιλεκτική χρεοκοπία» στην οποία αναφέρθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος έστω και… στα αγγλικά, φαίνεται να προκρίνεται ως η λύση άμεσης απόδοσης από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της κρίσης χρέους σε ολόκληρη την ευρωζώνη.
Από τη στιγμή που ακούστηκε ως εκδοχή, ξεκίνησε και ο χορός της παραπληροφόρησης, των υπερβολών, της διατύπωσης γνώμης από εκείνους που γνωρίζουν αλλά και… όλους τους άλλους.

Στην πραγματικότητα, η «επιλεκτική χρεοκοπία» δεν συνιστά χρεοκοπία. Αν μάλιστα δεν μιλούσαμε για την ελληνική κοινωνία, που σπεύδει να αδειάσει τα ράφια των super markets, μπροστά στο ενδεχόμενο… πολέμου με την Τουρκία, ή να αποσύρει καταθέσεις… 1.000 ευρώ από τις τράπεζες, θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα συνιστούσε λύτρωση για το ελληνικό πρόβλημα.
Για να συμβεί όμως αυτό, και προσπερνώντας τον ψυχολογικό παράγοντα μιας κοινωνίας σε παράκρουση, θα πρέπει να δρομολογηθούν δυο συγκεκριμένες παράμετροι: Να εγγυηθούν η ΕΚΤ ή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τα ελληνικά ομόλογα, ακόμη και αν αυτά θα χαρακτηρίζονται πλέον «μολυσμένα». Και να μην κρατήσει η κατάσταση της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Στην πρώτη παράμετρο, το πιθανότερο είναι ότι η Ευρώπη δεν θα θελήσει να παίξει άλλο με τη φωτιά.Θα εγγυηθεί τους ελληνικούς τίτλους, και μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ουσιαστικά θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την έξοδό μας από την κρίση. Με το πρόσθετο πλεονέκτημα του «κουρεμένου» χρέους, που θα προκαλέσει ανακούφιση σε Ελλάδα, Ευρώπη, τράπεζες και ιδιώτες.
Στη δεύτερη παράμετρο, τα πάντα θα εξαρτηθούν από τους Οίκους Αξιολόγησης. Αν εκείνοι, μερικούς μήνες μετά την κήρυξη της Ελλάδας σε φάση «επιλεκτικής χρεοκοπίας», και με το χρέος μικρότερο λόγω του «κουρέματος» προχωρήσουν σε αναθεώρηση της εκτίμησής τους για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, και αναβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητά μας, θα έχει συντελεστεί το 75% των «πρέπει» για να αφήσουμε πίσω μας την κρίση.
Η αποτελεσματικότητα της μεθοδολογίας βέβαια, στηρίζεται σε δυο κυρίως δεδομένα: Στο να μην… μας κυβερνούν παιδάκια, όπως παραδέχεται σήμερα η Monde. Και να καταλάβουν οι Έλληνες ότιτο μόνο που δεν κινδυνεύει είναι οι καταθέσεις τους. Γιατί, αν προκληθεί πανικός… τελειώσαμε.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια