Στην "Ισοτιμία" και τον δημοσιογράφο Β. Μούρτη μίλησε ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Καρχιμάκης
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα μια μεγάλη ένταση στις σχέσεις ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς έχετε κατηγορηθεί ότι με δηλώσεις σας πυροδοτείτε την κατάσταση. Γιατί πρέπει να συμβαίνουν όλα αυτά;
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Εγώ, τώρα μίλησα κύριε Μούρτη, ενώ τα επεισόδια και οι τραμπουκισμοί χρονολογούνται εδώ και μήνες. Με αντισυγκεντρώσεις, ύβρεις και προπηλακισμούς, αρχής γενομένης από την περίπτωση των Αγίων Αναργύρων, όπου ο ίδιος ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, ομολόγησε δημόσια ότι απέναντι από την
Τοπική του ΠΑΣΟΚ, όπου μιλούσε ο Υπουργός Υγείας, στέκονταν και διαδήλωναν άτομα από τον ΣΥΡΙΖΑ και την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά.
Δε νομίζω να περίμενε εμένα η κατάσταση για να πυροδοτηθεί! Σχετικά, με το γιατί πρέπει να συμβαίνουν όλα αυτά, μάλλον σε λάθος πρόσωπο απευθύνετε αυτή την ερώτηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί να δούμε ακόμα και συμπλοκές μεταξύ των αποκαλούμενων αγανακτισμένων και δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ;
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Δεν καταλαβαίνω. Τι εννοείτε λέγοντας «δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ»; Το ΠΑΣΟΚ είναι το κυβερνόν κόμμα και όχι μία οργάνωση που δρα με δυνάμεις καταστολής ή έναν ιδιότυπο στρατό. Αυτά τα κάνουν άλλοι. Και σε καμία περίπτωση, δεν δικαιολογείται κανείς να τα βάλει με τους πολίτες οι οποίοι έχουν στενοχωρηθεί και όχι άδικα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει τρόπος εξομάλυνσης της κατάστασης, ώστε να μη φθάσουμε να έχουμε και θύματα; Ή τη λύση θα δώσουν τα δικαστήρια;
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Ακούστε. Εμείς, ως το μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό κόμμα, είμαστε αυτοί που πρώτοι δίνουμε το έμπρακτο παράδειγμα της ηρεμίας και της διαφωνίας μέσα σε πλαίσια πολιτικού πολιτισμού. Πραγματοποιούμε εδώ και μήνες ένα πραγματικό άνοιγμα στην κοινωνία, με συγκεντρώσεις ανοιχτού διαλόγου μεταξύ υπουργών, στελεχών και του απλού κόσμου, χωρίς να επιδεικνύουμε την παραμικρή διάθεση να απαντήσουμε στις βίαιες και αλλεπάλληλες προκλήσεις που ξεκινά ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντί μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως διαμορφώνεται η σχέση ΠΑΣΟΚ-κυβέρνησης; Μοιάζει ετεροβαρής υπέρ της κυβέρνησης, η οποία δεν εφαρμόζει το προεκλογικό πρόγραμμα.
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Έχω πει κατ’ επανάληψη, κύριε Μούρτη, αλλά είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε και σεις πολύ καλά ότι ήταν αδύνατον σύμφωνα με τα όσα παραλάβαμε να επιμέναμε απαρέγκλιτα και εμμονικά στον προγραμματικό μας λόγο.
Το πρόγραμμά μας, ήταν βασισμένο επάνω στα στοιχεία που το επίσημο κράτος παρουσίαζε και μόνο αυτά έπρεπε να λάβουμε, γιατί οτιδήποτε άλλο δεν θα ‘ταν υπεύθυνο από μέρους μας. Και δεν μιλάμε για μια απόκλιση έστω και δυο τριών μονάδων πάνω-κάτω σε ο,τι αφορά το δημόσιο έλλειμμα (που και πάλι θα αποτελούσε ουσιαστική διαφορά), αλλά όπως ξέρετε το κρισιμότατο αυτό δημοσιονομικό μέγεθος, αποδείχθηκε σχεδόν τριπλάσιο. Από 4,5 που το παρουσίαζε ο Αντώνης Σαμαράς λίγους μήνες πριν φυγομαχήσουν και από 6 που το παρουσίαζε η απελθούσα κυβέρνηση τις ημέρες των εκλογών, τελικά ήταν 16.
Και αν σκεφτεί κανείς ότι το 4,5% έλλειμμα αντιστοιχούσε στα 10 δις ευρώ, περίπου και τα 16% στα 36 δις, η διαφορά που προκύπτει είναι 26 δις. Να τα λεφτά.
Σας αντιστρέφω, λοιπόν, το ερώτημα. Τι θα έπρεπε να κάνει μια κυβέρνηση; Να εμμείνει τυφλά στον προγραμματικό της λόγο ή να ακολουθήσει τον μονόδρομο που ακολούθησε για να αποτρέψει την ανεπανόρθωτη ζημιά για τη χώρα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια συναίνεσης ή πρέπει να ξεχάσουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Η συναίνεση αντιστοιχεί στο ζητούμενο μίας σοβαρής όσο και γενναίας πρότασης του Γιώργου Παπανδρέου προς τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και πρωτίστως της μείζονος Αντιπολίτευσης.
Συνεπώς, φυσικά και υφίσταται, αφού θα αποτελούσε το ισχυρότερο διαπραγματευτικό ατού της χώρας μας σ’ αυτή την ανένδοτη μάχη που δίνει για τη διάσωσή της.
Ο κ. Σαμαράς, όμως, όμηρος της προσωπικής του φιλοδοξίας, έχει κάνει σημαία του την άρνηση και πολιτεύεται με γνώμονα τις δημοσκοπήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κυβέρνηση έχει όλα τα κόμματα απέναντί της και σχεδόν το σύνολο των πολιτών να διαφωνεί με τις πολιτικές της. Μπορεί να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές;
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς θα διαφωνήσω ότι το σύνολο των πολιτών αρνείται τις πολιτικές μας. Θα έλεγα ότι υπάρχει μια διάχυτη δυσαρέσκεια για τα εφαρμοζόμενα μέτρα που και σκληρά είναι και δυσάρεστα. Ωστόσο, είναι ζωτικής ανάγκης και σημασίας για να κατορθώσει η χώρα να πατήσει και πάλι μόνη της στα πόδια της για να μπορεί και πάλι να ελπίζει σε μέρες που θα μας επιτρέψουν να ξαναδώσουμε στους πολίτες αυτά που αναγκαστήκαμε να τους στερήσουμε. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι οι πρόωρες εκλογές σε καμία περίπτωση δεν θα υπηρετούσαν αυτό τον ιερό στόχο.
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου