ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
"Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΔΙΟΡΘΩΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ" ΤΟΝΙΣΕ Ο Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ
Εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της ΕΕ Μ. Barosso ζήτησε ο Guy Verhofstadt Πρόεδρος της Ομάδας της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE), στη διάρκεια
της συζήτησης που έγινε σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο για την κρίση στην Ευρωζώνη, σχετικά με την απόφαση της ελληνικής Βουλής να χορηγήσει προεκλογικά 29 εκατομμύρια ευρώ σε παλιά πολιτικά κόμματα, μολονότι τοΜνημόνιο για το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα ζητά ρητά τη μείωση των εκλογικών δαπανών (θέμα για το οποίο έκανε σχετική καταγγελία στη Βουλή και η πρόεδρος της Δημοκρατικής ΣυμμαχίαςΝτόρα Μπακογιάννη).
Ο Guy Verhofstadt αναφέρθηκε επίσης και στο ολοκληρωμένο σχέδιο του ALDE για την Ελλάδα που συνδυάζει ριζική διαρθρωτική μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα με πρακτική βοήθεια στις ιδιωτικέςεπιχειρήσεις.
Στην ίδια συζήτηση, ο Θόδωρος Σκυλακάκης, ευρωβουλευτής της Ομάδας της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας της Δημοκρατικής Συμμαχίας, αφού τόνισε κι αυτός ότι τα δύο κόμματα ρύθμισαν με νόμο τα τεράστια χρέη τους στις τράπεζες με την ανοχή της Τρόικας, αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία υπογράμμισε ότι "εκτός από το αδιόρθωτο κρατικοδίαιτο πελατειακό σύστημα υπάρχει και μια θετική, παραγωγική, δημιουργική Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να επενδύσει σ΄αυτήν".
Η συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έγινε παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso ο οποίος παρουσίασε το σχέδιο της Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Ελλάδας.
Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ GUY VERHOFSTADT
Στην τοποθέτησή του, ο Guy Verhofstadt Πρόεδρος της Ομάδας της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) ανέφερε:
"Το στρατηγικό σχέδιο της Επιτροπής για την Ελλάδα δίνει σάρκα και οστά στο Μνημόνιο που συμφωνήθηκε ως μέρος του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής. Το ALDE έχει τονίσει την ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την Ελλάδα που να συνδυάζει ριζική διαρθρωτική μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα με πρακτική βοήθεια στις επιχειρήσεις. Οι πόροι που έχουν διατεθεί στην Ελλάδα για να καλύψει τα χρέη της ήταν τεράστια αλλά χρειαζόμαστε επίσης μια σημαντική οικονομική δέσμευση προκειμένου να στηριχθούν η ανάπτυξη και οι επενδύσεις. Το ALDE ζήτησε τη δημιουργία ενός Ταμείου Ενίσχυσης της Ανάπτυξης, ύψους περίπου 30 δις ευρώ και χρηματοδοτούμενο από έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, τα Ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αυτό το ταμείο θα κινητοποιήσει ιδιωτικές επενδύσεις συγχρηματοδοτώντας ή ακόμα μικρο-χρηματοδοτώντας την ιδιωτική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης."
Ο Πρόεδρος Verhofstadt ζήτησε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής περεταίρω εξηγήσεις σχετικά με την απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου να χορηγήσει προεκλογικά 29 εκ. ευρώ στα υφιστάμενα πολιτικά κόμματα, μολονότι το Μνημόνιο για το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα ζητά ρητά τη μείωση των εκλογικών δαπανών, τονίζοντας: "Τα ελληνικά πολιτικά κόμματα πρέπει ακριβώς τώρα να αρχίσουν να δίνουν το καλό παράδειγμα και να μη βάζουν για μία ακόμα τελευταία φορά τα χέρια τους στο βάζο με το μέλι. Το Μνημόνιο επιβάλλει τη "μείωση των λειτουργικών δαπανών της κεντρικής κυβέρνησης και των σχετικών με τις εκλογές δαπανών τουλάχιστον κατά 370 εκ. ευρώ (σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό του 2012), εκ των οποίων τουλάχιστον 100 εκ. ευρώ σε στρατιωτικές δαπάνες και τουλάχιστον 70 εκ. ευρώ σε εκλογικές δαπάνες."
Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΟΥ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ
Στην τοποθέτησή του ο ευρωβουλευτής Θ. Σκυλακάκης ανέφερε:
"Επικεντρώνομαι στην Ελλάδα. Τα κράτη μέλη δαπάνησαν τεράστια ποσά. Οι έλληνες έκαναν βαριές θυσίες οι στόχοι όμως δεν εκπληρώθηκαν. Γιατί; Γιατί η προσαρμογή έπεσε κυρίως όχι στο κρατικοδίαιτο πελατειακό σύστημα, αλλά στην παραγωγική Ελλάδα και στους πιο αδύναμους. Επιχειρήσεις, μισθωτοί, χαμηλοσυνταξιούχοι. Υπερφορολόγηση και πλήρης έλλειψη χρηματοδότησης οδηγούν σήμερα σε κλείσιμο ανταγωνιστικές εξαγωγικές ελληνικές επιχειρήσεις. Το κράτος καθυστερεί χρέη 6 δις στον ιδιωτικό τομέα. Τα δύο κόμματα που κυβερνούν, κάνουν προεκλογικές προσλήψεις και ρύθμισαν με νόμο χαριστικά τα τεράστια χρέη τους στις τράπεζες με την ανοχή της Τρόικας. Η Επιτροπή δεν φαίνεται να προτείνει σήμερα τίποτε ουσιαστικά καινούριο για την Ελλάδα, όπως το σχέδιο 2020 που παρουσίασε πρόσφατα το ALDE. Σχέδιο για περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις, ρευστότητα και θέσεις εργασίας. Εκτός όμως από το αδιόρθωτο κρατικοδίαιτο πελατειακό σύστημα υπάρχει και μια θετική, παραγωγική, δημιουργική Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να επενδύσει σ΄ αυτήν".
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου