Την αποδέσμευση κονδυλίου 64 εκ. ευρώ για αγορά ενέργειας, ζήτησε η ΑΗΚ από την Επιτροπή Οικονομικών. Την αποδέσμευση κονδυλίου από τον προϋπολογισμό της ΑΗΚ για το 2012, ύψους 64 εκατομμύριων ευρώ, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η συνέχιση της αγοράς ενέργειας από τρίτους αλλά και από τα κατεχόμενα, σε περίπτωση που χρειαστεί, ζήτησε σήμερα η ηγεσία της Αρχής από την
Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Ωστόσο, ύστερα από αντιδράσεις βουλευτών για το ύψος του ποσού, αλλά και το ότι η ΑΗΚ προτίθεται να συνεχίσει την αγορά ενέργειας από τα κατεχόμενα, ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ Στέλιος Στυλιανού ζήτησε την αποδέσμευση 5 εκ. ευρώ, τα οποία έχουν ήδη δαπανηθεί καθώς και την αποδέσμευση επιπλέον 20 εκ. ευρώ για να αντιμετωπιστούν ανάγκες για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κατά τους τρεις μήνες του καλοκαιριού σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη.
''Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, μπορεί να μην χρειασθούν τα 20 εκ. ευρώ μέχρι τη λήξη του καλοκαιριού'', ανέφερε ενώπιον των μελών της Επιτροπής ο κ. Στυλιανού, ο οποίος παράλληλα δεσμεύτηκε να μην χρησιμοποιηθεί η ενέργεια από τα κατεχόμενα, ''εκτός και αν χρειαστεί'', ενώ διαβεβαίωσε ότι η ΑΗΚ προβαίνει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για τη διασφάλιση απρόσκοπτης παροχής ενέργειας το καλοκαίρι. ''Αν όλα πάνε με βάση το σχέδιο'' που έχει καταρτιστεί και στο οποίο προβλέπονται οι ανάγκες και η κάλυψη ενέργειας ''δεν υπάρχει καμιά ανάγκη για σύνδεσης με τα κατεχόμενα'', σημείωσε. Τελικά, ύστερα από νέες αντιδράσεις βουλευτών, ο κ. Στυλιανού ζήτησε την αποδέσμευση από τον προϋπολογισμό ποσού ύψους 7,6 εκ. ευρώ για να χρησιμοποιηθεί για ένα μήνα, σε περίπτωση που χρειαστεί η αγορά ενέργειας κατά την καλοκαιρινή περίοδο και επιπλέον 5 εκ. ευρώ, τα οποία έχουν ήδη δαπανηθεί.
Σε δηλώσεις, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών με θέμα την αποδέσμευση κονδυλίων από τον προϋπολογισμό της ΑΗΚ για το 2012, που αφορούν, μεταξύ άλλων, δαπάνες που διενεργεί η Αρχή για σκοπούς διαφημίσεων και δημοσίων σχέσεων, για την ευημερία του προσωπικού και για την πληρωμή 64 εκατομμυρίων ευρώ προς τρίτους που αφορά την μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από τα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι ''η Βουλή έχει για ακόμη μια φορά διατυπώσει την έντονη άποψη την οποία είχε ήδη εκφράσει στην Ολομέλεια του Σώματος ότι δεν μπορεί ένα ευνομούμενο το κράτος, ισότιμο κράτος της ΕΕ να εξαρτάται σε ό,τι αφορά την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από το ψευδοκράτος'', προσθέτοντας ότι ''αυτό αποτελεί εξευτελισμό της πολιτείας μας''.
''Η Κυβέρνηση είχε ήδη ένα χρόνο από την έκρηξη στο Μαρί για να διαπιστώσει τα κενά στην παροχή του ρεύματος και του όλου συστήματος και να βρει νόμιμες και αξιοπρεπείς λύσεις για να αντιμετωπίσει αυτή την αυξανόμενη ζήτηση ιδιαίτερα το καλοκαίρι'', πρόσθεσε. Ανέφερε ότι ''δέσμευση της ΑΗΚ είναι ότι δεν έχουν πρόθεση να πάρουν ρεύμα από τα κατεχόμενα και τα 64 εκ. ευρώ τα ζητούν ως μαξιλαράκι ασφαλείας σε περίπτωση που προκύψει αναπάντεχο πρόβλημα'', προσθέτοντας ότι αυτό το ποσό μειώθηκε σήμερα στα 25 εκ. ευρώ. Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ύστερα από περαιτέρω ερωτήσεις από πλευράς των μελών της Επιτροπής, ''η ΑΗΚ δήλωσε ότι αν της δοθεί έγκριση κονδυλίου ύψους 7 εκ. ευρώ, να επανέλθει στη Βουλή και να ζητήσει περαιτέρω χρήματα σε περίπτωση που δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές επιλογές, αποδοχής ρεύματος από τα κατεχόμενα''.
Ανέφερε ότι το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί περαιτέρω, καθώς ενώπιον της Επιτροπής θα βρεθούν σύντομα ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός της ΑΗΚ και θα συζητηθούν όλα τα προβλήματα και ζητήματα που προέκυψαν το 2011 λόγω της έκρηξης στο Μαρί, ενώ ''θα ακούσουμε τις θέσεις ΡΑΕΚ και Νομικής Υπηρεσίας''. Πρόσθεσε ότι ''είναι παράνομο για τον οποιονδήποτε να προμηθεύσει ηλεκτρική ενέργεια χωρίς την άδεια της ΡΑΕΚ, η οποία μέχρι σήμερα δεν έδωσε άδεια για το ρεύμα από τα κατεχόμενα, ενώ η σύμβαση που έχει η ΑΗΚ για αυτό το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι με τα κατεχόμενα ούτε με τους Τουρκοκύπριους, αλλά με Ελληνοκύπριους πολίτες που οφείλουν να συμμορφώνονται με τη νομοθεσία της Δημοκρατίας''.
Αναφορικά με κονδύλι 300.000 ευρώ για χορηγίες που δίδονται σε φιλανθρωπικά, πολιτιστικά ιδρύματα και σε εκστρατείες για τις δημόσιες σχέσεις και την εικόνα της Αρχής, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η διοίκηση της ΑΗΚ ρωτήθηκε κατά πόσον υπάρχει δυνατότητα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η Αρχή, να περιοριστεί αυτό το ποσό, με τον Γενικό Διευθυντή της Αρχής Στέλιο Στυλιανού να δηλώνει ότι ήδη έχουν περιοριστεί τα συγκεκριμένα κονδύλια στο χαμηλότερο δυνατό σημείο. Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το ΔΗΚΟ είναι έτοιμο να εξετάσει μόνο τα απολύτως αναγκαία κονδύλια που έχουν σχέση με ανακοινώσεις προς το κοινό για διακοπή ρεύματος ή για προκήρυξη προσφορών, προσθέτοντας ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω περικοπές και ζητούμε από το ΔΣ της ΑΗΚ να επαναξετάσει αυτά τα ζητήματα.
Οσον αφορά τα κονδύλια για την ευημερία του προσωπικού, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ''προέκυψαν ερωτήματα σε σχέση με τον τρόπο που επιχορηγούνται οι καντίνες στα διάφορα υποστατικά της ΑΗΚ'', προσθέτοντας ότι ''αντίθετα με το τι γίνεται σε άλλους οργανισμούς, αντί οι καντινιέρηδες της Αρχής να πληρώνουν ενοίκιο, η ΑΗΚ τους πληρώνει χρήματα για να κρατούν χαμηλά τις τιμές'' των προϊόντων τους. ''Είναι μια παράδοξη τακτική την οποία το ίδιο το ΔΣ της ΑΗΚ έχει υποσχεθεί ότι θα αλλάξει'', πρόσθεσε. Επί του προκειμένου, ο ΓΔ της ΑΗΚ ανέφερε ενώπιον των μελών της Επιτροπής ότι ζητεί την αποδέσμευση του κονδυλίου ύψους 300.000 ευρώ που αφορά υφιστάμενες συμβάσεις για 2012 προς ιδιώτες κυλικειάρχες και ότι με τη λήξη των συμβολαίων θα γίνουν νέες ρυθμίσεις ώστε να εκλείψει αυτή η επιχορήγηση.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι η ΑΗΚ αυτό το διάστημα βρίσκεται στην κορύφωση μιας μεγάλης προσπάθειας να επαναλειτουργήσει τον σταθμό του Βασιλικού μετά την καταστροφή στο Μαρί. Είμαστε, είπε, δίπλα στο προσωπικό της ΑΗΚ σε αυτή την προσπάθεια, συμπαραστάτες με κάθε τρόπο. Αλλά αυτό, πρόσθεσε, δεν αίρει την ανάγκη και υποχρέωση ως Βουλή να θέτουμε κάποια ερωτήματα για δαπάνες τις οποίες η ίδια η ΑΗΚ θεωρεί αναγκαίες. «Τίθεται για παράδειγμα το ερώτημα, δικαιολογείται η εκταμίευση ενός ποσού 230 χιλ. ευρώ για διαφήμιση και δημόσιες σχέσεις εκ μέρους ενός Οργανισμού, που ,όπως και να το κάνουμε, είναι μονοπώλιο, ώστε να προσπαθήσει να διαφημίσει να κρατήσει ή να διευρύνει την πελατειακή του βάση;», πρόσθεσε.
Επίσης, τίθεται ερώτημα, ανέφερε, «για το πολύ παράδοξο φαινόμενο τα κυλικεία στα κατά τόπους γραφεία της ΑΗΚ αντί να αποδίδουν έσοδα στον Οργανισμό μέσω μιας σύμβασης ενοικίασης, να παραχωρούνται τα κυλικεία δωρεάν και να πληρώνουν από πάνω 400 χιλ. ευρώ για να επιχορηγούνται οι εργαζόμενοι σε αυτά τα κυλικεία».
Για το θέμα που εγείρει η Ενωση Δήμων για δέσμευση κονδυλίων, ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι «η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν έχει περικόψει κανένα κονδύλι ειδικά από την Ενωση Δήμων». Την στιγμή όμως, συνέχισε, που επιβάλλαμε φορολογίες και αποκόπταμε επιδόματα από ανθρώπους που έχουν ανάγκη, η πλειοψηφία της Βουλής θεώρησε τις λειτουργικές δαπάνες ως ελάχιστη ανταπόκριση, να τις περιορίζαμε. «Είναι ευθύνη της εκτελεστικής εξουσίας να αποφασίσει την κατανομή του Προϋπολογισμού», συμπλήρωσε.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάμπος Παπαγεωργίου χαιρέτισε «το γεγονός ότι μας έχουν διαβεβαιώσει ότι το πρόγραμμα επαναφοράς των σταθμών παραγωγής ενέργειας προχωρούν κανονικά και δεν θα χρειαστούμε να πάρουμε ρεύμα από τα κατεχόμενα». Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαίδης είπε ότι μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που περνά ο τόπος μας θεωρούμε ότι υπάρχουν περιθώρια για να προχωρήσει η ΑΗΚ σε περαιτέρω μειώσεις των δαπανών της ιδιαίτερα σε παρεμφερή κονδύλια χωρίς να θέσει σε κίνδυνο το πολύ σημαντικό έργο που έχει να επιτελέσει . Όσον αφορά την αποδέσμευση του κονδυλίου για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τρίτους, ο κ. Νικολαίδης υπενθύμισε πως όταν η Βουλή συζητούσε τους προϋπολογισμούς της ΑΗΚ δεσμεύοντας το σχετικό κονδύλι έστειλε καθαρό πολιτικό μήνυμα ότι αυτή η πολιτεία για λόγους εθνικούς και πολιτικούς δεν μπορεί και δεν επιθυμεί να εξαρτάται σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική της ενέργεια από το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα.
«Η ΑΗΚ είχε υποχρέωση στο μεσοδιάστημα να προχωρήσει σε εκείνες τις ενέργειες έτσι ώστε να ευθυγραμμιστεί με αυτή την απόφαση. Αυτό δεν έγινε στο βαθμό που η Βουλή ανέμενε, και σήμερα η ΑΗΚ ζητά να αποδεσμευθεί ένα κονδύλι, το οποίο θα έχει στη διάθεση της αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τα κατεχόμενα στην περίπτωση που θα χρειαστεί για κάθε ενδεχόμενο», είπε. Η θέση της ΕΔΕΚ, ανέφερε, είναι ότι επιμένουμε πως ανεξάρτητα από τους όποιους τεχνικούς λόγους - εθνικά και πολιτικά - είναι απαράδεκτο η Κυπριακή Δημοκρατία να εξαρτάται από τα κατεχόμενα για αγορά ρεύματος. «Η ΑΗΚ οφείλει να είναι έτοιμη και να προχωρήσει σε ενέργειες έτσι ώστε στο ενδεχόμενο πρόκλησης κάποιας βλάβης το καλοκαίρι να μπορεί να ανταπεξέλθει χωρίς να διακυβευτεί η αξιοπρέπεια της Κυπριακής Προεδρίας και χωρίς να ταλαιπωρηθεί ο Κύπριος πολίτης πέραν από την ταλαιπωρία που μπορεί να αποφευχθεί», συμπλήρωσε.
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι όσον αφορά την ΑΗΚ «υποστηρίζουμε να στηριχθεί ο Οργανισμός στην προσπάθεια της για ενημέρωση του κοινού, για χρηματοδότηση εκστρατειών για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και να της δώσουμε τα απαραίτητα οικονομικά μέτρα». Αυτό που δεν είμαστε διατεθειμένοι, είπε, είναι να χρηματοδοτήσουμε τη συνέχιση της σκανδαλώδους πολιτικής σπατάλης με ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτό που συμβαίνει με τα κυλικεία της ΑΗΚ.
«Είναι ένα από τα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι για πολύ καιρό αυτό που επικρατούσε σε αυτόν τον Οργανισμό ήταν η σπατάλη και οι αχρείαστες δαπάνες», πρόσθεσε. Δεν θα υποστηρίξουμε σε καμία περίπτωση, είπε ο κ. Περδίκης, τη συνέχιση της συμφωνίας με τα κατεχόμενα για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, γιατί έχει σοβαρούς πολιτικούς κινδύνους και διότι η Κυβέρνηση και η ΑΗΚ δεν έχουν υλοποιήσει την δέσμευση τους για άμεση προώθηση των προγραμμάτων τοποθέτησης φωτοβολταϊκών στεγών.
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου