Ελευθερία ή ασφάλεια. Ένας νέος, όχι γενναίος, κόσμος...

Και ξαφνικά διέρρευσε αυτό που όλοι υποπτευόμασταν αλλά θεωρούσαμε ότι "δεν μας αγγίζει". Οι Η.Π.Α. μέσω ειδικού προγράμματος συνεργασίας μυστικών υπηρεσιών με εταιρίες πληροφορικής συλλέγουν και επεξεργάζονται προσωπικά δεδομένα από όλο τον κόσμο.

Μάλιστα η κατακραυγή ήταν τέτοια που αναγκάστηκε ο ίδιος ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. να βγει και να πει ότι "οι μυστικές υπηρεσίες δεν παρακολουθούν τα email των Αμερικανών πολιτών"!!! Λίγο βέβαια μας καθησυχάζει αυτό εμάς, καθώς δεν είμαστε Αμερικανοί πολίτες.

Ποια όμως είναι η αλήθεια; Υπάρχει πράγματι η δυνατότητα να κάνουν κάτι τέτοιο οι μυστικές υπηρεσίες; Τεχνικά είναι εφικτό σήμερα. Μάλιστα επειδή ο μεγαλύτερος όγκος επικοινωνιών του διαδικτύου περνάει από το Αμερικάνικο έδαφος, η παρακολούθηση αυτή μπορεί να γίνει εύκολα, αρκεί να έχουν συνεργασία με τις εταιρίες που διαχειρίζονται και αποθηκεύουν τις πληροφορίες.

Αν ρωτάτε γιατί είναι αναγκαία η συνεργασία των εταιριών, πολύ απλά γιατί το διαδίκτυο είναι τόσο χαοτικό που είναι αδύνατο να πιάσουν την πληροφορία στην πηγή της ή κάπου στο ενδιάμεσο (καθώς δεν ξέρουν από που θα περάσει). Όμως επειδή αυτή η πληροφορία αποθηκεύεται κατά κύριο λόγο σε κεντρικούς server των μεγαλύτερων εταιριών στον κόσμο, αρκεί η συνεργασία τους για να πιάσουν τον μεγαλύτερο όγκο της.

Ποια τώρα είναι η δικαιολογία νομιμοποίησης που δίνουν για να γίνει αυτή η παρακολούθηση και επεξεργασία; Απλό. Η ασφάλειά μας. Πρέπει να χάσουμε ελευθερία για να έχουμε ασφάλεια!!! Δεν γίνεται λέει να έχουμε 100% ελευθερία και 100% ασφάλεια. Αυτό μας λένε.

Όμως η ουσία είναι ότι δεν προστατεύουν εμάς. Προστατεύουν απλά ένα διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και τους μεγάλους οικονομικούς κολοσσούς που το χρηματοδοτούν.

Είναι αδύνατον να έχουμε 100% ασφάλεια, ακόμα και 100% της ελευθερίας μας να χάσουμε. Και φυσικά όσο περισσότερη ελευθερία χάνουμε τόσο περισσότερο θα κινδυνεύει το σύστημα, οπότε τόσο περισσότερο θα προσπαθεί να περιορίσει την ελευθερία μας. Είναι ένας φαύλος κύκλος που δεν τελειώνει παρά μόνο με μία κοινωνία όπως αυτή που περιέγραψε ο Τζώρτζ Όργουελ στο 1984. 
http://vaspersview.blogspot.gr/2013/06/blog-post_10.html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια