“Το πρόβλημα της ιστορικότητας του Ιησού“, Μηνάς Παπαγεωργίου, (Δαιδάλεος)

Είδος: Έρευνα
Συγγραφέας: Μηνάς Παπαγεωργίου
Εκδοτικός Οίκος Δαιδάλεος
Βαθμολογία: 9/10
Περισσότερα: εδώ
Το πρόβλημα της ιστορικότητας του Ιησού, το ρεύμα των μυθικιστών είναι το καινούριο βιβλίο του Μηνά Παπαγεωργίου. Ένα βιβλίο έρευνα στο οποίο περιγράφονται όλες οι απόψεις και τα επιχειρήματα του ρεύματος του Μυθικισμού.
Από τη σύντομη ανάλυση που παρουσιάζεται στο βιβλίο σελίδες 22-23…
  •  Στο κεφάλαιο 1 μια εισαγωγή στην έννοια του Μυθικισμού και αναλύονται σύντομα οι κυριότερες τάσεις που έχουν αναπτυχθεί από τα μέσα του 18ου αιώνα και εξής στο συγκεκριμένο ρεύμα σκέψης. Επίσης, παρατίθεται ένας κατάλογος επιστημόνων και ερευνητών που ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο πεδίο, σχηματίζοντας μια “αλυσίδα ιδεών” μέσα στον χρόνο.
  • Στο κεφάλαιο 2 πραγματοποιείται ένα ταξίδι 2000 χρόνων στο παρελθόν και εξετάζονται οι συνθήκες μέσα στις οποίες γεννήθηκαν οι ευαγγελικές εξιστορήσεις για τον Ιησού, παρουσιάζονται ορισμένα αρχαιολογικά αινίγματα για δυνατούς λύτες και αναλύεται το διαχρονικό αρχέτυπο του ήρωα. Ο αναγνώστης θα συναντήσει και την πρώτη μικρής έκτασης συνέντευξη στην οποία τίθενται ερωτήματα αναφορικά με την αυθεντικότητα των λόγων που αποδίδονται στον Ιησού…
  • Στο κεφάλαιο 3 παρουσιάζονται οι σύγχρονες τάσεις του Μυθικισμού μέσα από διεθνή συνέδρια, εκδοτικά projects, κινηματογραφικές παραγωγές και διαδικτυακά εξειδικευμένα blogs, ενώ παρατίθενται δύο σχετικές μίνι συνεντεύξεις που καλύπτουν επαρκώς αυτά τα ζητήματα.
  • Στο κεφάλαιο 4 γίνεται εκτενής αναφορά στην ιστορία της διάδοσης των μυθικιστικών ιδεών στην Ελλάδα…
  • Το κεφάλαιο 5 είναι ο κεντρικός πυρήνας της παρούσας μελέτης. Μέσα από την ανάγνωση δώδεκα μεγάλης έκτασης συνεντεύξεων με μυθικιστές και ειδικούς ερευνητές από όλο τον κόσμο…
  • Στο κεφάλαιο 6 εξετάζονται μια σειρά από άκρως ενδιαφέροντα ζητήματα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την εγκαθίδρυση της διαχρονικής άποψης για την ύπαρξη ενός ιστορικού Ιησού…
  • Στο τέλος ο αναγνώστης θα συναντήσει τον επίλογο του βιβλίου. Παρατίθενται τα συμπεράσματα και ορισμένες παρατηρήσεις από την πολυετή ενασχόληση του συγγραφέα με το ζήτημα του Μυθικισμού…
Επιπρόσθετα…
Στην αρχή θα βρείτε ένα πρόλογο του καθηγητή Στέφανου Παιπέτη, επίσης στο 6ο κεφάλαιο συμμετέχει και ο Γιώργος Ιωαννίδης, ψυχολόγος και αρχισυντάκτης του περιοδικού mystery με κείμενο του το οποίο έχει τίτλο “Οι κοινωνικές και ψυχολογικές προεκτάσεις προεκτάσεις των Simulacrum του Ιησού.
Το συγκεκριμένο ρεύμα έχει αναπτυχθεί στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα τα τελευταία έτη υπάρχει και εξελίσσεται. Οπότε είναι πολύ σημαντικές οι συνεντεύξεις που παρουσιάζονται Ελλήνων ερευνητών ανάμεσα σε αυτές των ξένων ερευνητών και ακαδημαϊκών.

Διαβάστε το κείμενο από το οπισθόφυλλο του Βιβλίου:

Ένα από τα θεμελιώδη στοιχεία του Χριστιανισμού είναι η πίστη στον Ιησού ως ιστορικό πρόσωπο που γεννήθηκε σε συ­γκεκριμένη εποχή και τόπο, πραγματοποίησε απτά θαύματα, μαρτύρησε στο σταυρό και στη συνέχεια αναστήθηκε έτσι ακριβώς όπως αναφέρει η Καινή Διαθήκη. Υπάρχουν όμως εξωβιβλικές αποδείξεις για όλα τα προηγούμενα; Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία ή για έναν ακόμα μύθο;
Το ερώτημα αυτό εξετάζει ο Μυθικισμός, ένα ρεύμα ιδεών που πρε­σβεύει ότι πολλοί θεοί της αρχαιότητας, ανάμεσά τους και ο Ιησούς, δεν υπήρξαν πραγματικά πρόσωπα, αλλά μυθολογικοί χαρακτήρες που παρουσίαζαν μεταξύ τους κοινά αρχετυπικά στοιχεία και σε αρκετές περιπτώσεις συμβόλιζαν φυσικά φαινόμενα όπως ο Ήλιος, οι καιρικές συνθήκες, οι γεωλογικές μεταβολές κ.ά.
Οι πρώτοι Μυθικιστές ξεκίνησαν να ερευνούν το πρόβλημα της ιστορι­κότητας του Ιησού στα τέλη του 18ου αιώνα. Έκτοτε έχουν καταγραφεί επιπλέον στοιχεία από ακαδημαϊκούς, ιστορικούς, θεολόγους και ανε­ξάρτητους ερευνητές, που ρίχνουν περισσότερο φως στο μυστήριο της ζωής του Ιησού.
Στο βιβλίο αυτό συγκεντρώνονται οι απόψεις αρκετών σύγχρονων εκ­προσώπων του Μυθικισμού που παρουσιάζουν για πρώτη φορά στο ελ­ληνικό κοινό τις θέσεις τους. Η δημοσιογραφική έρευνα του Μηνά Πα­παγεωργίου αποτελείται από δεκαεπτά συνεντεύξεις μελετητών και πα­νεπιστημιακών που απαντούν με εμπεριστατωμένα στοιχεία και σοβαρά επιχειρήματα στο ερώτημα: ήταν ο Ιησούς ιστορικό πρόσωπο ή όχι;
Στην έρευνα αυτή, συμμετέχουν με αποκλειστικές συνεντεύξεις οι: Δρ. Robert Price (θεολόγος), Δρ. Maria Dzielska (ιστορικός), Δρ. Gerd Ludemann (θεολόγος), Δρ. Gunnar Samuelsson (θεολόγος), Δρ. Lena Einhorn (βιολόγος και ιστορική ερευνήτρια), Δρ. Payam Nabarz (συγ­γραφέας και αναβιωτής του ναού του Μίθρα), Earl Doherty (ιστορι­κός), D.M. Murdock / Acharya S (συγγραφέας και ερευνητής συγκρι­τικής μυθολογίας), Kenneth Humphreys (συγγραφέας και ερευνητής), Joseph Atwill (συγγραφέας και ερευνητής), Neil Godfrey (συντονιστής του Μυθικιστικού blog Vridar), Fritz Heede (σκηνοθέτης), Fransesco Carotta (γλωσσολόγος και ερευνητής), Daniel Unterbrink (συγγραφέας και ερευνητής), Ιωάννης Μπουσίου (ερευνητής και τελετάρχης των «Κήπων του Αδώνιδος»), Χρήστος Μόρφος (συγγραφέας και ερευνητής), και Χαρίτα Μήνη (φιλόλογος και συγγραφέας).

Who is Who Μηνάς Παπαγεωργίου

Ο Μηνάς Ν. Παπαγεωργίου γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην ακριτική Κάρπαθο. Σπούδασε Στατιστική στο πανεπιστήμιο Αιγαίου και Δημοσιογραφία στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας. Από το 2010 είναι ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Φαινόμενα» στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος». Είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος επικοινωνίας της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού (metafysiko.gr), του μεγαλύτερου ελληνικού διαδικτυακού φορέα μελέτης και αναζήτησης φιλοσοφικών, ιστορικών και παράξενων θεμάτων. Αποτέλεσε, επίσης, ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος επικοινωνίας της φοιτητικής ομάδας Κ.Α.Π.Α (Κέντρο Αναζήτησης Πανεπιστημίου Αιγαίου). Έχει συνεργαστεί με αρκετά περιοδικά του χώρου της πνευματικής αναζήτησης, δημοσιεύοντας μελέτες, γνώμες και συνεντεύξεις που έχει πάρει από ανθρώπους της διανόησης σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αποτελεί έναν εκ των παραγωγών της ραδιοφωνικής εκπομπής «Αστρική Πύλη», ενώ έχει οργανώσει και συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις και ομιλίες, ντοκιμαντέρ και εξορμήσεις που σχετίζονται με τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά του. Αυτό είναι το τρίτο του βιβλίο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια