Έγκαυμα από εξάτμιση μηχανής. Πρώτες βοήθειες, τι πρέπει να προσέξετε και τι δεν πρέπει να κάνετε

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, Μ.D., medlabnews.gr
Πολύ συνηθισμένα έχουν γίνει τα εγκαύματα από εξάτμιση μηχανής. Συνήθως συμβαίνει σε γυναίκες είτε γιατί κάθονται στο πίσω κάθισμα χωρίς να προσέξουν την εξάτμιση είτε γιατί φορώντας φούστα ή σορτσάκι η εξάτμιση έρχεται σε επαφή απευθείας με το δέρμα.
Επειδή η εξάτμιση της μηχανής αναπτύσσει πολύ υψηλές θερμοκρασίες, είναι πολύ πιθανό να σας προκαλέσει κάποιο σοβαρό έγκαυμα, αν ακουμπήσετε κατά λάθος πάνω της. 

Το έγκαυμα που δημιουργείται είναι θερμικό. Ανήκει στην δεύτερη πιο γνωστή κατηγορία εγκαυμάτων με αιτία την επίδραση της θερμότητας στο δέρμα (όπως είναι εγκαύματα από φωτιά, καυτά αντικείμενα και υγρά, εγκαύματα από τριβή (σύρσιμο), κλπ)

Το έγκαυμα από μηχανή είναι συνήθως Πρώτου ή Δευτέρου βαθμού
Πρώτου Βαθμού (Α)
Είναι στα πρώτα επίπεδα του δέρματος και προκαλεί ερεθισμό που κάνει το δέρμα κόκκινο και στεγνό. Συνήθως πονάει λίγο και μπορεί να είναι ελαφρώς πρησμένο. Η πιο διαδεδομένη αιτία για τέτοια εγκαύματα είναι ο ήλιος και ζεστές επιφάνειες.
Δευτέρου Βαθμού (Β)
Τα εγκαύματα Β βαθμού έχουν σχεδόν πάντα και εγκαύματα πρώτου βαθμού. Το βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι εισχωρούν σε βαθύτερα στρώματα του δέρματος και προκαλούν φουσκάλες καθώς τα πρώτα στρώματα του δέρματος καταστρέφονται Το αίσθημα πόνου είναι λίγο πιο έντονο από αυτό στα εγκαύματα πρώτου βαθμού.

Συμπτώματα
• Σε ήπιες και απλές περιπτώσεις το έγκαυμα από εξάτμιση θα εκδηλωθεί με ελαφρύ κοκκίνισμα του δέρματος, και πόνο.
• Αρχικά, το δέρμα γίνεται κόκκινο. 
• Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις  παρουσιάζονται σοβαρά δερματικά προβλήματα όπως κάψιμο και φουσκάλες), 


Πρώτες βοήθειες και θεραπεία
Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ρίξετε άφθονο τρεχούμενο νερό ή φυσιολογικό ορό (για 15 με 20 λεπτά τουλάχιστον) πάνω από την επιφάνεια με το έγκαυμα. 
Βάλτε στο σημείο μια υγρή κομπρέσα
Με αυτόν τον τρόπο θα περιορίσετε τη διείσδυση του εγκαύματος και θα ανακουφιστείτε
Αυτό θα ρίξει τη θερμοκρασία της περιοχής, περιορίζοντας το έγκαυμα και θα σας ανακουφίσει από τον πόνο. 
Χρησιμοποιήστε μαλακές πετσέτες να στεγνώσουν απαλά το σημείο του εγκαύματος. 
Μην τρίβετε!
Εφαρμόστε ένα προϊόν που να βοηθάει την επούλωση, ενυδατώνοντας το δέρμα, ενώ παράλληλα προστατεύει από μικρόβια και βακτηρίδια. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ειδική αλοιφή για εγκαύματα. Η πιο αποτελεσματική είναι να κάνετε άμεσα επάλειψη με κορτιζονούχο αλοιφή ή μεικτή αλοιφή που, εκτός από κορτιζόνη, περιέχει και αντιβίωση. Αν δεν έχετε στο φαρμακείο σας μια τέτοιου τύπου αλοιφή, μπορείτε να βάλετε στο έγκαυμα λίγη φρέσκια ντομάτα ή γιαούρτι, τα οποία όμως συστήνονται μόνο για απλά, επιφανειακά εγκαύματα, γιατί δεν έχουν θεραπευτική δράση, αλλά απλώς ανακουφίζουν το πάσχον σημείο. 
Αν και πολλοί συστήνουν την επάλειψη του εγκαύματος με οδοντόκρεμα, εντούτοις είναι πιθανό η χρήση της να το ερεθίσει ακόμα περισσότερο, γιατί οι οδοντόκρεμες περιέχουν συνήθως εκχυλίσματα μέντας και δυόσμου, που δεν ενδείκνυνται σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Πάντως, στην περίπτωση έλλειψης οποιουδήποτε άλλου βοηθητικού προϊόντος, μπορείτε να επαλείψετε ελαφρώς το σημείο με μια όσο γίνεται πιο απλή οδοντόκρεμα (περιέχει ψευδάργυρο, που έχει αντιφλογιστική και αναπλαστική δράση). 
Καλύψτε στη συνέχεια με μια αποστειρωμένη γάζα για να αποφύγετε περαιτέρω μόλυνση. Όλα τα υπόλοιπα, απλώς, θα αλλοιώσουν το τραύμα και ενδεχομένως θα το μολύνουν. Το βαμβάκι μπορεί να ερεθίσει την περιοχή. Τυλίξτε τη χαλαρά ώστε να μην ασκηθεί πίεση στο καμένο δέρμα. Η γάζα επιτρέπει στην περιοχή να αναπνέει, μειώνει τον πόνο και προστατεύει το γεμάτο φουσκάλες δέρμα.
Πάρτε παυσίπονα που δε χρειάζονται ιατρική συνταγή. Απλά παυσίπονα μπορεί να μειώσουν τον πόνο και τη φλεγμονή ειδικά όταν αρχίσετε να τα παίρνετε νωρίς. Αν όμως ο πόνος είναι ισχυρότερος και δεν σας ανακουφίζουν τα κλασικά παυσίπονα, επικοινωνήστε με ένα γιατρό ή πηγαίνετε στα επείγοντα.
Να πλένετε το έγκαυμα με νερό και σαπούνι
Να αποφεύγετε την παρατεταμένη βάδιση και ορθοστασία
Τα μικρά εγκαύματα επουλώνονται συνήθως μετά από 1 με 2 εβδομάδες χωρίς περαιτέρω θεραπεία. Το μόνο που πρέπει να προσέχετε είναι για σημάδια μόλυνσης. 

Και η αποκατάσταση της βλάβης με την σύγχρονη ιατρική τεχνολογία
Μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία τα τελευταία χρόνια για τα εγκαύματα ιδιαίτερα τα δευτέρου και τρίτου βαθμού είναι η μέθοδος της φωτοδυναμικής θεραπείας. 
Η φωτοδυναμική θεραπεία είναι μια επαναστατική μέθοδος αισθητικής δερματολογικής θεραπείας με απόλυτα καθαρό φως, χωρίς UVA ή UVB, για την φυσική αναζωογόνηση του δέρματος. Είναι η καθαρότερη φασματικά πηγή φωτός στον κόσμο που όμως δεν είναι λέιζερ, και αναζωογονεί φυσικά το δέρμα έχοντας τα εξής αποτελέσματα:
•   Αύξηση της παραγωγής ινοβλαστών
•   Αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης που εκκρίνεται από τους ινοβλάστες
•   Ενίσχυση αγγειοδιαστολής, κυκλοφορίας του αίματος και οξυγόνωσης των ιστών
•   Μείωση της ροής σμήγματος
•   Εξόντωση των βακτηριδίων που προκαλούν μολύνσεις σε  περιπτώσεις ακμής
Η φωτοδυναμική θεραπεία αποτελεί μια τελείως φυσική μέθοδο αναζωογόνησης του δέρματος και βοηθά με ανώδυνο τρόπο την αποκατάσταση του εγκαύματος 
χωρίς να αφήνει σημάδια. 

Προσοχή
•  Δεν βάζετε βούτυρο ή λάδι στο έγκαυμα
•  Μη χρησιμοποιήσετε πάγο. Αν βάλετε πάγο απευθείας στο κάψιμο, μπορεί να προκληθεί κρυοπάγημα και επιπλέον βλάβη του δέρματος. Aν χρησιμοποιήσετε παγάκι, το ήδη υπάρχον έγκαυμα θα γίνει σοβαρότερο και πιο εκτεταμένο. 
•  Μη σπάτε τις φουσκάλες. Οι γεμάτες υγρό φουσκάλες προστατεύουν από τη μόλυνση. Αν σπάσουν, πλύνετε την περιοχή με μαλακό σαπούνι και νερό και μετά βάλτε λίγη αντιβιοτική κρέμα και μια γάζα. 
•  Να καθαρίζετε και να αλλάζετε τους επιδέσμους καθημερινά.
• Να ελέγχετε το σημείο που κάηκε για τυχόν επιμόλυνση.
• Να μη χρησιμοποιείται λευκοπλάστης.
• Να μην εφαρμόζονται αντισηπτικά με χρώμα πάνω στο κάψιμο.
• Να μη χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά για την πρόληψη των επιμολύνσεων.
• Να μη χρησιμοποιείτε οξυζενέ ή οινόπνευμα πάνω στην πληγή.
• Δεν βάζετε ιωδιούχο διάλυμα ή σπρέι για τραύματα στο έγκαυμα. Tο σπρέι για τραύματα «κλείνει» το έγκαυμα, εγκλωβίζοντας ξένα σώματα μέσα στην πληγή. Έτσι, μεγαλώνουν οι πιθανότητες να προκληθεί μόλυνση. Kάτι ανάλογο συμβαίνει και με το ιωδιούχο διάλυμα, που επίσης μπορεί να επιτείνει το έγκαυμα. Eπίσης, και τα δύο προϊόντα εμποδίζουν την απορρόφηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων, που όντως μπορούν να επουλώσουν την πληγή. 


Εάν η περιοχή εγκαύματος είναι μεγάλη σε έκταση ή σε βαθμό, τότε πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα την πλησιέστερη μονάδα υγείας

Read more: http://medlabgr.blogspot.com/2015/07/burns-wound-engine-exhaust.html#ixzz3goz1bl6Z

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια