Επιστολή Νατάσας Γκαρά προς κ. Χαίκάλη- κ. Θεωνά για το ΙΚΑ Ορεστιάδας

Προς:
-Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων
κ. Χαϊκάλη Παύλο

-Διοικητή ΙΚΑ,
κ. Θεωνά Ιωάννη

Αναστασία (Νατάσα) Γκαρά
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Έβρου
Μητροπόλεως 1, Αθήνα, τ.κ. 10557
Τηλ. 210-3227292, fax 210- 3709745

Πρόκου 2, Ορεστιάδα, τ.κ. 68200
Τηλ.- fax 25520-29704

Μιαούλη 15, Αλεξανδρούπολη, τ.κ. 68100
Τηλ. – fax 2551080625

κ. Χαϊκάλη,
κ. Θεωνά,
Με έκπληξη πληροφορήθηκα χθες, Πέμπτη 30/7/2015, το έγγραφο, το οποίο  υπογράφει ο υποδιοικητής του ΙΚΑ, Χαράλαμπος Καλαματιανός, και σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε αυτό, οι εννέα εργαζόμενοι του ΙΚΑ Ορεστιάδας θα πρέπει μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου να “μετακομίσουν” μαζί με τα αρχεία της υπηρεσίας, στα κτήρια του ΙΚΑ Διδυμοτείχου.
Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι οι σχεδιασμοί της προηγούμενης κυβέρνησης να συγχωνευτεί το ΙΚΑ Ορεστιάδας με το αντίστοιχο ΙΚΑ Διδυμότειχου, ναυάγησαν, μετά από τους δυναμικούς αγώνες των κατοίκων και τις έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της.
Σε απάντηση  μάλιστα, σε σχετική ερώτησή μου στις 18/3/2015, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Δ. Στρατούλης,  σημείωνε στις 8/6/2015, ότι εξετάζεται «αρμοδίως η δυνατότητα συστέγασης των διοικητικών υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στο ιδιόκτητο κτίριο του ΟΑΕΔ στην Ορεστιάδα», προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι και να μην υπάρχει η αρνητική, για την τοπική κοινωνία, εξέλιξη, να κλείσει δηλαδή το υποκατάστημα του ΙΚΑ Ορεστιάδας.
Η σημερινή κατάσταση του ΙΚΑ Ορεστιάδας είναι άμεσα συνδεδεμένη με μια σειρά από ζητήματα που ταλανίζουν όχι μόνο το εν λόγω υποκατάστημα του ΙΚΑ, αλλά συνολικότερα τον φορέα ασφάλισης στη χώρα μας. Η έλλειψη προσωπικού, οι υποβαθμισμένες υλικοτεχνικές υποδομές, η ανεπαρκής χρηματοδότηση και οι μειωμένες παροχές είναι ζητήματα πάνω στα οποία η νέα κυβέρνηση πρέπει να ενσκήψει και να μεριμνήσει για την κατά το συντομότερο δυνατόν επίλυση τους.
Ωστόσο το κλείσιμο του υποκαταστήματος δεν είναι λύση, καθώς η Ορεστιάδα αριθμεί περί τους 40.000 κατοίκους, ενώ το οικείο ΙΚΑ εξυπηρετεί 12.500 ασφαλισμένους, 2.500 συνταξιούχους, 1.500 ενεργές επιχειρήσεις και εκατοντάδες οικοδομικά έργα εν ενεργεία. Είναι αδιανόητο, ειδικά σε μια περιοχή με ακραία καιρικά φαινόμενα και άθλιο οδικό δίκτυο χωρίς ουσιαστική σιδηροδρομική σύνδεση, να εξαναγκασθούν χιλιάδες συμπολίτες μας να διανύουν ως και 70 χιλιόμετρα για να μεταβούν στο Διδυμότειχο, προκειμένου να θεωρήσουν βιβλιάριο ασθένειας ή να διεκπεραιώσουν συνταξιοδοτικά θέματα ή να πληρώσουν τις εισφορές τους.
Η αποστέρηση της περιοχής από τις πλέον βασικές δημόσιες υπηρεσίες οδηγεί στην κοινωνική ερήμωση αυτής της ακριτικής περιοχής.
Παρακαλώ να λάβετε σοβαρά υπόψη τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει για την τοπική κοινωνία, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους το ενδεχόμενο κλεισίματος και να μην προχωρήσετε σε αυτή την αιφνιδιαστική κίνηση, ώστε να παραμείνουν οι υπηρεσίες του ΙΚΑ στην Ορεστιάδα.

Είμαι στη διάθεσή σας,
με εκτίμηση,
Νατάσα Γκαρά,
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Έβρου

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια