Ο James Bond ανατρέπει την κατάσταση στη Συρία;

Αυτό κι αν ήταν έκπληξη. Η Μεγάλη Βρετανία, το ξαδερφάκι των ΗΠΑ ή καλύτερα λόγω ιστορικής διαδρομής η αγαπημένη θεία τους, να κατσψηφίζει με αρκετές ψήφους διαφορά την εμπλοκή της χώρας στον πιθανό πόλεμο της Συρίας.




του Στρατή Μαζίδη
stratisΜια ανατροπή σαν τις κινηματογραφικές που προσφέρει το εθνικό καμάρι των βρετανών, ο Τζέημς Μποντ που άλλωστε αποστολή έχει να ξεμπλέκει και όχι να θέτει την πατρίδα του σε περιπέτειες.
Η Βρετανία όσο κι αν θεωρείται ως η συνέχεια της άλλης πλευράς του Ατλαντικού, δεν κατοικείται από ηλίθιους ανθρώπους και τώρα προσέθεσε κι άλλες ώρες σκέψεις στο Μπάρακ Ομπάμα που…το σκέπτεται.
Οι βουλευτές της για παράδειγμα γνωρίζουν τα προβλήματα της οικονομίας της χώρας τους και ξέρουν πως οι όποιες πολεμικές επιχειρήσεις δε βοηθούν.
Ακόμη φαίνεται πως διδάχθηκαν από το “ναι σε όλα” περασμένων περιπετειών όταν αργότερα ο Τόνυ Μπλερ ομολογούσε πολέμους που στηρίχθηκαν σε ψεύδη μπλέκοντας τα σενάρια του παραπάνω πράκτορα με την πραγματικότητα.
Επίσης ξέρουν καλά ότι οι επιχειρήσεις των λίγων ημερών, μπορούν να διαρκέσουν εβδομάδες, μήνες ή και περισσότερο.  Έχουν κι αυτοί την αίσθηση πως η Συρία βρίσκεται αρκετά επίπεδα πιο πάνω σε σχέση με προηγούμενους “εχθρούς της ανθρωπότητας”.Έχουν γνώση λοιπόν ότι μπορεί να εμπλακούν σε ένα πόλεμο που ακόμη κι αν έχει να τους δώσει κάτι σε περίπτωση θετικής έκβασης, στην αρχή θα μπορούσε να τους προσφέρει αρκετά θύματα. Και αυτό δε θα άρεσε στο βρετανικό λαό.
Επιπρόσθετα αφουγκράζονται την κοινή γνώμη και γνωρίζουν πως δεν μπορούν να την αγνοούν. Ειδικά σε τόσο σοβαρά ζητήματα όπως η συμμετοχή ή μη, σε ένα πόλεμο.
Με λίγα λόγια δηλαδή οι Βρετανοί διδαγμένοι από τα περασμένα, φαίνεται πως είδαν ένα πρόβλημα και αποφάσισαν -έστω κι αν ο πρωθυπουργός τους ήθελε διαφορετικά- το αυτόνοητο. Να μην ανακατευθούν σε αυτό.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια