“ Το ανακριτικό πόρισμα στη Βουλή ”
Της Ειρήνης Λαζαρίδου
Της Ειρήνης Λαζαρίδου
Καταπέλτης για την Χρυσή Αυγή είναι το πόρισμα των ανακριτριών Ιωάννας Κλάππα και Μαρίας Δημητροπούλου με το οποίο ζητείται η άρση της ασυλίας για το σύνολο της εναπομείνασσας κοινοβουλευτικής ομάδας προκειμένου να τους απαγγελθεί η κακουργηματική κατηγορία για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Το σχετικό αίτημα διαβιβάστηκε χθες στη Βουλή η οποία αναμένεται να λάβει άμεσα την απόφαση. Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας που θα εισηγηθεί προς την Ολομέλεια, η οποία με την σειρά της θα αποφασίσει την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.
Το ανακριτικό πόρισμα στη Βουλή
Σύμφωνα με το πόρισμα, η συνταγματική προστασία για τα πολιτικά κόμματα "δεν προστατεύει την οργάνωση αυτή, η οποία υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος, έχει ως επιδίωξη την πραγμάτωση των στόχων της, με τη χρήση σωματικής ή ένοπλης βίας, εκτόξευση απειλών κατά της ανθρώπινης ζωής και εν γένει ανάπτυξη εγκληματικής δραστηριότητας με την οποία πραγματοποιείται ή και απλώς σκοπείται η διασάλευση της δημόσιας τάξης".
Χωρίς να αφήνουν καμία αμφιβολία για τις ναζιστικές καταβολές και πρακτικές του κόμματος, οι δύο ανακρίτριες κάνουν αναδρομή στο 1980, οπότε και ιδρύθηκε η Χρυσή Αυγή και επικαλούνται το καταστατικό του νεοναζιστικού μορφώματος στο οποίο αναγνωρίζεται ο αρχηγός ως "Ανώτατος Ηγέτης", το πρόσωπο του οποίου "είναι απολύτως απαραβίαστο". Πρόκειται για το καταστατικό το οποίο αναφέρει ότι "υποψήφια μέλη της Χρυσής Αυγής δύνανται να είναι μόνο Άριοι κατά το αίμα, Έλληνες στην καταγωγή" και το οποίο στις απολογίες τους οι βουλευτές της χαρακτήρισαν ως "ψευδεπίγραφο". Αναφορά γίνεται και στον εσωτερικό κώδικα της οργάνωσης στον οποίο τονίζεται ότι "το δίπτυχο προς το οποίο ένας εθνικοσοσιαλιστής μένει απαρασάλευτα προσηλωμένος μέχρι θανάτου είναι το φυλετικό - ηθικό δίπολο: αίμα τιμή"
Στο πόρισμα αναφέρεται επίσης ότι η Χρυσή Αυγή διαθέτει κάθετη ιεραρχική δομή με βάση την οποία λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια με κατανομή καθηκόντων και αρμοδιοτήτων που αφορούν στη διάδοση των θέσεων και των ιδεών της και στην εκπαίδευση των μελών της. Τα δε μέλη της που απευθύνονται μεταξύ τους με ναζιστικούς χαιρετισμούς καλούνται σε κάθε δράση ή εκδήλωση της οργάνωσης με SMS που έχουν εμπιστευτική διαβάθμιση όπως προκύπτει από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των ήδη κατηγορουμένων.
Όσον αφορά την στρατιωτική δομή της οργάνωσης οι δύο ανακρίτριες επικαλούνται έγγραφο του προφυλακισμένου Χρίστου Παπά που εντοπίστηκε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του Γιώργου Γερμενή σύμφωνα με το οποίο "θα πρέπει να λειτουργήσουμε με τα όργανα του κινήματος σαν ένας πολιτικός απελευθερωτικός στρατός του Εθνικισμού και να εφαρμόσουμε πιστά την πάγια αρχή του στρατιωτικού δόγματος που λέγεται απαρέγκλιτη πίστη και υπακοή στην ιεραρχία. Ζήτω η νίκη! Ζήτω ο αρχηγός!"...
Προτού καταλήξουν στο πόρισμά τους οι κυρίες Κλάππα και Δημητροπούλου έλαβαν ένορκες καταθέσεις από 115 μάρτυρες που εξετάστηκαν μέχρι σήμερα ενώ μελέτησαν πειστηρίων στα οποία περιλαμβάνονται όπλα, έγγραφα, βιβλία, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, συσκευές αποθήκευσης USB, κινητά τηλέφωνα κ.ά. Επίσης αξιολογήθηκαν και οι απολογίες των κατηγορουμένων.
Χαράλαμπος Αθανασίου: "Όλοι κρινόμαστε"
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Κασιδιάρη μετά την απόφαση των ανακριτριών να ζητήσουν την άρση ασυλίας και των υπολοίπων εννέα βουλευτών της Χρυσής Αυγής ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου δήλωσε:
"Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε τέτοιες δηλώσεις από βουλευτές της Χρυσής Αυγής, δηλώσεις οι οποίες απαξιώνουν το πολιτικό σύστημα, αλλά και το νομικό και πολιτικό πολιτισμό της χώρας μας. Η ελληνική δικαιοσύνη είναι παντελώς ανεξάρτητη. Δεν επηρεάζεται από κανέναν. Οι δε ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές που έχουν επιφορτιστεί με τη διερεύνηση τυχόν αδικημάτων που έχουν διαπράξει τα μέλη της Χρυσής Αυγής, ενεργούν τα καθήκοντά τους με αμεροληψία και ψυχραιμία. Τέτοιες δηλώσεις δεν αγγίζουν τη δικαιοσύνη αλλά χαρακτηρίζουν αυτούς οι οποίοι τις εκφέρουν. Ο ελληνικός λαός είναι αρκετά γνώστης όλων των καταστάσεων και θα τους κρίνει όλους. Όλοι κρινόμαστε. Άλλο δεν μπορώ να πω τίποτε".
Υπενθυμίζεται ότι στο παραλήρημα του Ηλία Κασιδιάρη είχε απαντήσει χθες και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας κάνοντας λόγο για "λυπηρή απόδειξη καινοφανούς αντίληψης της λειτουργίας των Πολιτειακών θεσμών -μεταξύ των οποίων και της Δικαιοσύνης- από εν ενεργεία βουλευτές".
ΠΗΓΗ: avgi.gr
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου