Καλλικράτη συνέχεια.

Απάντηση του Νικόλαου Γκότση σε άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη.


κ. Μανδραβέλη σας είχα εξηγήσει τις καταστροφικές συνέπειες της εφαρμογής του Καλλικράτη, όχι σε Ελληνικό έδαφος αλλά στην χερσόνησο της Καλλίπολης. Όταν πηγαίναμε στην Μάδυτο, μαζί με τον συνάδερφό σας κ. Σεραφείμ Φυντανίδη, τότε που ακόμα σχεδιαζόταν. Δεν ήμουν μάντης, απλώς έλεγα αυτό που ήξερε και ο κάθε αυτοδιοικητικός της επαρχίας. Δυστυχώς για την Επαρχία οι συνέπειες είναι καταστροφικές. Ίσως η μόνη έκφραση που θα ταίριαζε απόλυτα και θα απεικόνιζε την πραγματική διάσταση αυτού του μορφώματος, συνοψίζεται σε μια έκφραση. «Ρημάζει η ύπαιθρος». Η ετεροδιοίκηση σε όλο της το μεγαλείο.
Γιατί δεν λέτε την αλήθεια ότι απλώς ήθελε ο κατά τα άλλα αυτοδιοικητικός Ραγκούσης να πουλήσει μεταρρύθμιση στην Γερμανία. Γιατί δεν λέτε ότι όμοιο αυτοδιοικητικό μοντέλο δεν υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι αυτό το μόρφωμα αποτελεί πατέντα Ραγκούση; Πως είναι δυνατόν να συνενώνεις αγροτικούς Δήμους με μεγάλα αστικά κέντρα. Σε ποια πανεπιστήμια γίνεται η διδαχή ότι τα ανόμοια συνενώνονται;
Ότι χρειαζόταν μεταρρύθμιση ο κώδικας της τοπικής αυτοδιοίκησης αυτό το γνωρίζαμε και το αντιλαμβανόμαστε. Μπορούσαν να επέλθουν όμως και χωρίς την βάναυση αλλαγή του χωροταξικού. Μπορούσαν να μειωθούν οι σύμβουλοι στα Δημοτικά συμβούλια, οι Αντιδήμαρχοι, να γίνουν συνενώσεις επιχειρήσεων κλπ. Πιστεύεται τώρα ότι στην ουσία η πολιτεία γλύτωσε χρήματα; Πόσες θέσεις γενικών γραμματέων δημιουργήθηκαν; πόσες θέσεις συμπαραστατών των Δημοτών; Κατά πόσο αυξήθηκαν οι ειδικοί συνεργάτες των Δημάρχων που συναρτώνται με τις θέσεις των Αντιδημάρχων; Και όλα αυτά, με την βούλα του Καλλικράτη.
Διαβάζοντας και τα σχόλια των παραπάνω κυρίων που δεν γνωρίζω, μου δίνουν όμως την εντύπωση πως είναι χιλιόμετρα μακριά από την αυτοδιοίκηση. Προτείνουν κατάργηση Δημοτικών Ενοτήτων, αλλά και άλλη μείωση του αριθμού του Δήμου και διάφορα άλλα τέτοια ωραία πράγματα. Εγώ θα σας προτείνω και κάτι άλλο. Να έχουμε ένα δήμο ανά νομό και αν δεν σας βολεύει, όλους εσάς στο ιδιαίτερο κράτος των Αθηνών, που ζείτε μέσα σε μια δική σας πραγματικότητα, να έχουμε έναν Δήμο σε επίπεδο Περιφέρειας. Ξέρετε πόσα χρήματα θα σας περισσέψουν ακόμη; Δεν μπορείτε να αντιληφτείτε ότι ο συγκεντρωτισμός ποτέ δεν ωφέλησε κανέναν. Οι απόψεις σας είναι σεβαστές, αλλά η ζημιά που γίνεται στην ύπαιθρο χώρα θα χρειαστούν χρόνια για να διορθωθεί .

Ο Καλλικράτης θα καταρρεύσει από μόνος του. Ο κ. Ραγκούσης με τους συνεργάτες του, κατόρθωσε να σπιλώσει το όνομα ενός μεγάλου αρχαίου αρχιτέκτονα, που σε αντίθεση με εκείνον, αυτός υπήρξε Αρχιθύτης της αυτοδιοίκησης της πατρίδας μας. Υπήρξε δηλαδή αυτός που πρώτος θυσίασε την αυτοδιοίκηση στην πατρίδας μας.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Πολύ καλή η θέση του κ. Γκότση αλλά πρέπει να μας πει πως θα αλλάξει ο "Καλλικράτης" με τον Λαμπάκη δήμαρχο και τη Ν.Δ στην κυβέρνηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου