Ερώτηση του Πρόεδρου της Δράσης και Ευρωβουλευτή Θόδωρου Σκυλακάκη για την υπερφορολόγηση του ιδιωτικού τομέα, τις εξαγωγές και την παροχολογία με το "πρωτογενές πλεόνασμα", κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον Πρόεδρο του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Θ. Σκυλακάκης: Άκουσα όσα είπατε αγαπητέ Πρόεδρε για την Ελλάδα και με εντυπωσιάσατε. Πρέπει να ζούμε εμείς σε άλλη χώρα. Γιατί στη δική μας χώρα, ο ιδιωτικός τομέας καταστρέφεται από την υπερφορολόγηση και τα πανάκριβα επιτόκια, την ώρα που η ευρωπαϊκή πλευρά συνεχίζει να χρηματοδοτεί καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου. Πολύ σύντομα κάποια στοιχεία: Έχουμε σήμερα στην Ελλάδα 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενους που δεν πληρώνουν κανονικά τις οφειλές τους στην εφορία. Ένα εκατομμύριο νοικοκυριά που δεν πληρώνουν κανονικά τις οφειλές τους για ηλεκτρικό ρεύμα. Οι μισοί επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενοι δεν πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους στα ασφαλιστικά τους ταμεία (χρωστούν 8 δισεκατομμύρια). 2 εκατομμύρια δάνεια δεν εξυπηρετούνται και πάνω από 500 χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα μένουν απλήρωτοι.
Το ερώτημα λοιπόν είναι πώς μπορεί ένας συντετριμμένος ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα να καταφέρει να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Οι εξαγωγές το 2013 έμειναν στάσιμες, παρά το γεγονός ότι όλοι προέβλεπαν ότι θα αυξηθούν και ενώ οι μισθοί έχουν πέσει. Πώς θα υπάρξει ανάπτυξη χωρίς εξαγωγές και τέλος γιατί αποδέχθηκε η ευρωπαϊκή πλευρά να μειωθεί φέτος το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων στην Ελλάδα, για να αυξηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, που θα μοιραστεί προεκλογικά, προ των ευρωεκλογών, ως παροχές;
J. Dijsselbloem: Νομίζω ότι ορισμένα από τα σημεία που αναφέρατε στην ουσία δείχνουν κάποια από τα θεμελιώδη προβλήματα στη λειτουργία του ελληνικού δημόσιου τομέα, όπως και του ιδιωτικού. Είναι αδύνατον να υπάρχει υγιής οικονομία και υγιής δημόσια χρηματοδότηση, χωρίς ένα λειτουργικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, στο οποίο όλοι συμβάλλουν. Είναι αδύνατον να έχεις έναν λειτουργικό ιδιωτικό τομέα και μία λειτουργική οικονομία, όταν υπάρχουν κάποιοι που δεν πληρώνουν τις οφειλές τους. Αυτά είναι θεμελιώδη ζητήματα που αποτελούν στην ουσία στοιχεία του προγράμματος. Ολόκληρη η οικονομία στηρίζεται στην αρχή της εμπιστοσύνης, σύμφωνα με την οποία οι πολίτες συνεισφέρουν στη βάση ενός λειτουργικού φορολογικού συστήματος, πληρώνουν τους λογαριασμούς τους κλπ. Αυτά είναι θεσμικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Είναι στην ουσία βασικά μέρη του προγράμματος. Αν αυτό δεν βελτιωθεί, (για παράδειγμα στο φορολογικό σύστημα πρέπει να γίνει πολλή δουλειά) βλάπτεται η οικονομική ανάπτυξη. Για τους ιδιώτες επενδυτές είναι σημαντικό (εάν ξεκινήσουν μια επιχείρηση στην Ελλάδα) να γνωρίζουν ποιο είναι το φορολογικό σύστημα, να ξέρουν ότι οι οφειλές θα πληρώνονται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τις άλλες επιχειρήσεις και από τους πολίτες.
Θ. Σκυλακάκης: Δεν έχουν τα χρήματα για να πληρώσουν τις οφειλές τους. Δεν μιλάω για το πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Αναφέρομαι στην έλλειψη χρημάτων και το πραγματικό ερώτημα που έθεσα είναι γιατί δεν αυξάνονται οι εξαγωγές. Εσείς πώς προβλέπετε ανάπτυξη από τη στιγμή που δεν αυξάνονται οι εξαγωγές;
J. Dijsselbloem: Νομίζω ότι η πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας αυξάνεται και ότι η ανάπτυξη επιστρέφει. Είμαι πιο αισιόδοξος από εσάς, αλλά το ζήτημα της φοροδιαφυγής είναι υπαρκτό. Μπορεί να λέτε ότι οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους και αυτό είναι εν μέρει ακριβές για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αλλά υπάρχει και ένα άλλο μέρος του πληθυσμού που δεν πληρώνει τους φόρους του ή δεν πληρώνει τους φόρους στον βαθμό που θα έπρεπε. Και αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα για κάθε οικονομία που πρέπει να λειτουργεί δίκαια και να έχει ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα. Γι'αυτό υποστηρίζουμε την Ελλάδα στην ενίσχυση αυτού του συστήματος.
Ο Πρόεδρος της Δράσης και Ευρωβουλευτής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Ο κ. Dijsselbloem, μη απαντώντας επί της ουσίας στις ερωτήσεις που του τέθηκαν, επιβεβαίωσε στην πραγματικότητα ότι η Ευρώπη, σε σχέση με τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα, ακολουθεί παραμονές ευρωεκλογών τη λογική «η εγχείρηση πέτυχε και δεν πειράζει αν ο ασθενής (ιδιωτικός τομέας) απέθανε». Το έχουμε ξαναζήσει αυτό κατά τη διάρκεια των γερμανικών εκλογών."
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου