Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, περίπου 75% των φυτογενετικών πόρων της γης έχουν ήδη εξαφανιστεί, ενώ το ένα τρίτο της φυτικής βιοποικιλότητας αναμένεται να “μας εγκαταλείψει” μέχρι το 2050.
Μερικοί επιστήμονες κάνουν προβλέψεις ότι μέχρι το 2050 ενδέχεται να μην έχουμε τι να φάμε… Πιο πιθανό να επιβιώσουν -εν μέσω υπερθέρμανσης του πλανήτη- είναι οι καλλιέργειες όπως καλαμπόκι, σιτάρι, σόγια και άλλα αμυλούχα τρόφιμα, αν και λόγω καταστροφικής ξηρασίας, ακόμα και αυτά τα πιο ανθεκτικά φυτά, μπορεί να μην αντέξουν.
Ίσως θα αναγκαστούμε να στραφούμε σε ξεχασμένες τοπικές καλλιέργειες. “Αυτές όπως ο αμάραντος είναι ήδη ανθεκτικές σε υψηλές θερμοκρασίες, ξηρασία, κ.λπ., τονίζει η Danielle Nierenberg από το Food Tank, “Πρόκειται για καλλιέργειες που έχουν ξεχαστεί για πολύ καιρό και θεωρούνται τρόφιμα των φτωχών. Όμως, είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, όπως και ανθεκτικά σε υψηλές θερμοκρασίες, παράσιτα, ασθένειες, ξηρασία και άλλα”.
Ιδού τα 5 τρόφιμα, τα οποία ίσως χρειαστεί να εγκαταλείψουν το μενού μας, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη:
Ψάρια
Πολλά είδη ψαριών μειώνονται ραγδαία, λόγω της υπεραλίευσης και της κλιματικής αλλαγής. Ο σολομός και η πέστροφα, τα οποία εξαρτώνται από τα κρύα ρεύματα των ποταμών για να επιβιώσουν, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, όπως και τα ψάρια που δεν εγκαταλείπουν ποτέ τον ωκεανό.
Ήδη τα μεγαλύτερα ψάρια δεν μεγαλώνουν τόσο πολύ όσο στο παρελθόν -υπολογίζεται ότι είναι 25% μικρότερα πλέον- επειδή οι θερμότεροι ωκεανοί έχουν ως αποτέλεσμα τη μικρότερη ποσότητα διαλυμένου οξυγόνου. Άλλα ψάρια αποφεύγουν ψαράδες, μεταναστεύοντας σε πιο ζεστές θάλασσες. Μια λύση για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, είναι να προτιμήσουμε τα παραδοσιακά λιγότερο επιθυμητά είδη τροφίμων.
Σοκολάτα
Περισσότερο από το ήμισυ της σοκολάτας που καταναλώνεται παγκοσμίως παράγεται στην Γκάνα και την Ακτή του Ελεφαντοστού.
Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι η αύξηση των θερμοκρασιών στις περιοχές αυτές -εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής- θα επηρεάσουν την ανάπτυξη του κακάο, βασικού συστατικού της σοκολάτας. Η παραγωγή του αγαπημένου γλυκού πιθανόν θα μειωθεί σημαντικά έως το 2030.
Φιστίκια
Τα φιστίκια είναι μάλλον “ιδιότροπα φυτά”, καθώς χρειάζονται ιδιαίτερες συνθήκες καλλιέργειας, όπως σωστή υγρασία και δροσερές θερμοκρασίες, για να “πετύχουν”. Οι αυξημένες θερμοκρασίες και η ξηρασία, απειλούν σοβαρά τον τελευταίο καιρό τις περιοχές όπου αναπτύσσεται το αγαπημένο σνακ της παρέας.
Καφές
Δυστυχώς, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ακόμα και μια αύξηση της θερμοκρασίας της τάξεως του μισού βαθμού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καλλιέργεια του καφέ σε όλο τον κόσμο. Ακόμα χειρότερα, αύξηση των βροχών που οφείλονται σε υψηλές θερμοκρασίες, έχει ήδη μειώσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών, π.χ. η παραγωγή στην Ινδία μειώθηκε κατά 30% από το 2002 έως το 2011.
Κρασί
Οι ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες από τις οποίες έχουν επωφεληθεί περιοχές γνωστές για την παραγωγή κρασιού, όπως η Γαλλία, αλλάζουν μειώνοντας τις αποδόσεις των σταφυλιών και ακόμα και αλλοιώνοντας την ποιότητα του κρασιού. Οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να καταστρέψουν τον τρύγο, μειώνοντας π.χ. το οργανικό οξύ, ζωτικό συστατικό για την ποιότητα σταφυλιού
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου