Άνοιξε το… μέρισμα.. Αντιδράσεις για τη διαδικασία

Με προβλήματα άνοιξε για τους φορολογούμενους η ηλεκτρονική εφαρμογή για το «κοινωνικό μέρισμα», το οποίο θα δοθεί σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.
Για να συμπληρώσει κάποιος την αίτηση θα πρέπει να...
μπει στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και να συμπληρώσει τα προσωπικά του στοιχεία, όσο και αυτά των μελών που συνοικούν μαζί του.
Κατά το άνοιγμα της εφαρμογής παρουσιάστηκαν προβλήματα, λόγω του αυξημένου αριθμού χρηστών που εισήλθαν στο σύστημα, μιας και σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης η καταβολή του επιδόματος θα γίνει ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
Ειδικότερα, για αιτήσεις που θα υποβληθούν έως και την 30/4/2014, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και την 10/5/2014, για αιτήσεις που θα υποβληθούν από την 1/5/2014 έως και την 31/5/2014, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και την 10/6/2014, ενώ για αιτήσεις που θα υποβληθούν από την 1/6/2014 έως και την 30/6/2014, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και την 10/7/2014.

Αντιδράσεις για τη διαδικασία
Το πολυδιαφημισμένο από την κυβέρνηση κοινωνικό μέρισμα αποδείχθηκε εμπαιγμός για τους Έλληνες φορολογούμενους και προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων από συνδικάτα και ειδικούς.
Το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων επέλεξε το facebook και το twitter για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τα κριτήρια καταβολής του κοινωνικού μερίσματος, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ασάφεια και γεννούν πλήθος ερωτημάτων.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Θεοχάρης αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του:
«Οι φιλοξενούμενοι ούτε το δικαιούνται ούτε δεν το δικαιούνται. Απλώς δεν εξετάζονται μεμονωμένα αλλά στα πλαίσια όλου του νοικοκυριού που συνοικεί μαζί τους. Έτσι, παππούς, γιαγιά, παιδί, νύφη και δύο εγγόνια μαζί εξετάζονται σαν μια μονάδα, αρκεί να μένουν όλοι μαζί.
»Όσοι ζουν σε παραχωρημένη οικία (μόνοι τους δηλαδή σε σπίτι χωρίς ενοίκιο) εξετάζονται μεμονωμένα από το νοικοκυριό αυτού που τους παραχωρεί το σπίτι. Αυτό είναι μια βασική -φορολογική- διάκριση που πολλοί μπερδεύουν: φιλοξενία είναι η παραχώρηση δωματίου ώστε να συνοικείς με κάποιον (π.χ. τον παππού), ενώ η δωρεάν παραχώρηση είναι το δώσιμο ολόκληρου σπιτιού/διαμερίσματος χωρίς κόστος, ώστε να γλιτώσει κάποιος το ενοίκιο».

efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια