Συναίνεση: Σε ποια πολιτική; ...

Η ορμητική ανάπτυξη του πολιτικού ρεύματος της δημοκρατικής ανατροπής αποδεικνύεται καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων.
Νέα αδιάψευστα στοιχεία αποκαλύπτουν το ανάγλυφο της κοινωνικής καταστροφής μέσα στο οποίο περιδινίζεται η Ελλάδα του Μνημονίου. Η UNESCO καταγράφει το θλιβερό ρεκόρ με το ποσοστό της παιδικής φτώχειας να έχει εκτοξευθεί κατά 50% μόνο τα δύο πρώτα χρόνια του Μνημονίου, με αποτέλεσμα ένα στα δύο Ελληνόπουλα να ζει μέσα στη στέρηση και την ανέχεια. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, χάθηκε το ένα τρίτο του εισοδήματος, δηλαδή 50 δισ. ευρώ. Και η καταστροφή συνεχίζεται. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποχή που να υφαίνει κατευθύνσεις παραγωγικής ανασυγκρότησης. Χρειάζονται και άλλα στοιχεία για να τεκμηριωθεί ο μακάβριος απολογισμός του περίφημου success story;
Ο βρόχος του δημόσιου χρέους σφίγγει γύρω από την κοινωνία. Όσο περνάει ο καιρός, όσο η κυβέρνηση στήνει τετελεσμένα, τόσο γίνεται δυσχερέστερη η πορεία αναστροφής. Δυσχερέστερη, αλλά αναγκαία, διότι η έξοδος από το μνημονιακό έρεβος, με πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, συνιστά προϋπόθεση εθνικής και κοινωνικής επιβίωσης.
Ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος μεθοδεύουν επικοινωνιακά παιχνίδια "συναίνεσης". Προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, ώστε να προλάβουν, μέχρι τις εκλογές το αργότερο τον Μάρτιο, να δημιουργήσουν συνθήκες πολιτικής αστάθειας, που οι επιπτώσεις της θα συνοδεύουν την αναπότρεπτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Σχεδιάζουν με βάση το κομματικό - προσωπικό συμφέρον τους. Δεν διστάζουν να ξαναζεστάνουν σενάρια περί εξόδου της χώρας από το ευρώ, ενώ αδιαφορούν για κινήσεις που ξυπνάνε μνήμες ακόμα και θερμών επεισοδίων στο Αιγαίο. Δρουν με βάση τον "κωδικό Κούγκι"...
Η εθνική, κοινωνική και πολιτική συναίνεση είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της πολλαπλής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα. Αυτό προϋποθέτει συζήτηση και συμφωνία για το περιεχόμενο της ακολουθητέας πολιτικής. Μέσα στο μνημονιακό σκοτάδι δεν υπάρχει φως για τη χώρα και τον λαό. Είναι αναγκαίο να συνομολογηθεί ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ότι χρειάζεται δραστική πολιτική απομείωσής του, όπως μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση, κούρεμα και άλλα.
Μια τέτοια δυναμική διαπραγμάτευση με τους δανειστές προϋποθέτει ισχυρή ελληνική εκπροσώπηση. Κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, αυτοδύναμη και όσο το δυνατόν ισχυρότερη, ικανή να δημιουργεί μεγάλες συναινέσεις πάνω σε ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης και δημοκρατικής αναγέννησης της χώρας. Μόνον έτσι η Ελλάδα μπορεί να γίνει σεβαστή και να επηρεάσει τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, που ήδη αντιμετωπίζει το φάσμα της κρίσης και αναζητεί νέους βηματισμούς.
Συναίνεση, λοιπόν, στη βάση καθαρής λαϊκής εντολής και όχι ως πρόσχημα για τη διαιώνιση της κρίσης εκπροσώπησης και της λιτότητας. Αύριο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα μεταβούν διαδοχικά ο Αλ. Τσίπρας και ο Αντ. Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός άλλαξε την ώρα της επίσκεψής του, πήγε μετά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδεχόμενος με τη συμπεριφορά του ότι έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ετεροκαθορίζεται με βάση την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Προπονείται για ρόλο αντιπολίτευσης!
Οι εκλογές θα γίνουν το αργότερο τον Μάρτιο. Μπορεί όμως ο πρωθυπουργός να συρθεί και νωρίτερα αν διαπιστώσει ότι διευρύνεται το ήδη διψήφιο εκλογικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ. Στην περίπτωση αυτή θα οργανώσει ηρωική έξοδο αιτιώμενος την τρόικα επειδή αυτή επιμένει στην υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεών του, με κίνδυνο να οδηγηθεί η κυβέρνηση σε κατάρρευση. Μέσα σε ένα τέτοιο σκηνικό, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές μέχρι τον Μάρτιο, η κυβέρνηση μεταλλάσσεται σε παράγοντα ανεξέλεγκτης πολιτικής αστάθειας.
Η ορμητική ανάπτυξη του πολιτικού ρεύματος της δημοκρατικής ανατροπής αποδεικνύεται καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων. Οι πιστωτές, αλλά και η εγχώρια πολιτική και οικονομική ελίτ, αναγκάζονται να αναπροσαρμόσουν τα σχέδιά τους. Πανικόβλητος ο Σαμαράς απαντά καταφεύγοντας σε σενάρια ψυχρής ή και θερμής κρίσης, με στόχο να προκαλέσει υψηλό πολιτικό κόστος ενόψει της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η τελευταία υπηρεσία του... Η αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί φραγμό στα σχέδια πολιτικής αστάθειας και υπονόμευσης. Συνιστά όρο για την εθνική και κοινωνική ανάταση της χώρας. Όρο δημοκρατίας.

avgi.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια