Η 25η Γενάρη ως Αφετηρία

Οι εκλογές της 25ης  Γενάρη  είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσουν σταθμό στη σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία. Από το αποτέλεσμά τους θα κριθεί εάν η χώρα θα συνεχίσει να βαδίζει την ατραπό που με μαθηματική ακρίβεια την οδηγεί στην καταστροφή, ή θα αλλάξει πορεία αποτινάζοντας τα δεσμά της υποτέλειας, τα οποία της έχουν επιβάλλει οι τοκογλύφοι δανειστές σε αγαστή συνεργασία με την ντόπια ολιγαρχία και το πολιτικό προσωπικό που δουλικά την υπηρετεί.
Επί πέντε ολόκληρα χρόνια ο Ελληνικός Λαός ζει κυριολεκτικά σε μία κόλαση. Ο συνεχής δανεισμός για τη δήθεν απομείωση του χρέους σε συνδυασμό με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές της λιτότητας έχουν οδηγήσει την οικονομία στην καταστροφή και μεγάλα στρώματα του πληθυσμού στην εξαθλίωση. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Η Ανεργία έχει εκτοξευθεί πάνω από το 30% και στους νέους αγγίζει το 60%. Οι συντάξεις έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο σχεδόν 40%. Οι μισθοί έχουν κυριολεκτικά συρρικνωθεί, αφού οι μειώσεις ξεπερνούν το 50% στο δημόσιο και το 35% στον ιδιωτικό τομέα. Ιδιαίτερα στο δεύτερο, χιλιάδες εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες. Τα προνοιακά επιδόματα ακόμη και για τα άτομα με προχωρημένη αναπηρία έχουν εκπέσει στην κατηγορία του φιλοδωρήματος.
Η δημόσια παιδεία και το εθνικό σύστημα υγείας έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές.
Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια υπολειτουργούν και η νεολαία μας δεν έχει πρόσβαση στη σύγχρονη γνώση, στα ιδανικά της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, στα δίκαια της πατρίδας και στις πανανθρώπινες αξίες της ειρήνης και της αλληλεγγύης. Δεν δίνουμε στα παιδιά μας τη δυνατότητα να αναπτύξουν όλες της πλευρές του χαρακτήρα τους, τα ταλέντα τους και τη συνείδηση του ενεργού πολίτη.
Τα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία να παράσχουν και τις πιο στοιχειώδεις ιατρικές υπηρεσίες στους ασθενείς, ενώ η πρωτοβάθμια υγεία έχει διαλυθεί και ουσιαστικά δεν υφίσταται. Σημαντικά περιφερειακά  νοσοκομεία αναγκάζονται να κλείνουν τμήματα όπως του τεχνητού νεφρού και μονάδες εντατικής θεραπείας, με ανυπολόγιστες συνέπειες για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού της περιφέρειας.
Ό,τι συνιστά το κοινωνικό κράτος διαλύεται και παραδίδεται βορά στους κερδοσκόπους στο όνομα της ιδιωτικοποίησης.
Στην εργατική και τη μεσαία τάξη έχει επιβληθεί η πιο σκληρή και άδικη  φορολογία, με την κατάργηση του αφορολογήτου, τις περικοπές στις φοροαπαλλαγές και την επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης, με τις συνεχείς αυξήσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ, την επιβολή του ειδικού φόρου στα καύσιμα, τις συνεχείς αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας, στα δημοτικά τέλη και στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Κορωνίδα στη φορολογική αναλγησία της Κυβέρνησης αποτελεί ο φόρος στην ακίνητη περιουσία, ο γνωστός ΕΝΦΙΑ, ο οποίος στην ουσία αποτελεί το κλειδί για να βάλουν στο χέρι την ακίνητη περιουσία των πολιτών.
Με το πρόσχημα των επενδύσεων που θα συμβάλλουν στην τουριστική υποτίθεται αξιοποίηση περιοχών της πατρίδας μας και θα μειώσουν την ανεργία, τα πιο ωραία κομμάτια της ελληνικής γης πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές σε έλληνες και ξένους καρχαρίες. Στο στόχαστρο των κερδοσκόπων και τα λιμάνια μας, τα αεροδρόμια, ολόκληρη η υποδομή της χώρας που φτιάχτηκε με τεράστιες θυσίες του Ελληνικού Λαού. Οι μουτζαχεντίν του νεοφιλελευθερισμού δεν συγκινούνται ούτε από τους τόπους αγώνων και θυσιών του Λαού μας, π.χ. το Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Χωρίς καμιά ευαισθησία βγάζουν και αυτούς στο σφυρί προκειμένου να επιτύχουν με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια: εκτός από το ξεπούλημα να εξαλείψουν την εθνική μνήμη που τόσο ενοχλεί τους υποτελείς ξένων συμφερόντων.
Η μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας λειτούργησε λυτρωτικά για τον πολύπαθο Ελληνικό Λαό. Επιτέλους, στις 25 του Γενάρη προσερχόμενος στις κάλπες θα μπορέσει να απαλλαγεί από αυτούς που δεν τον σεβάστηκαν και τον παρέδωσαν ανυπεράσπιστο στους κερδοσκόπους των αγορών. Η καταρρέουσα πολιτική και κομματική εξουσία βλέπει το έδαφος να υποχωρεί κάτω από τα πόδια της και προσπαθεί να επιβιώσει έστω και οριακά, μετερχόμενη τις αθλιότερες μεθόδους της κινδυνολογίας, του εκφοβισμού και των εκβιασμών περί εξόδου από την Ευρωζώνη και χρεοκοπίας των τραπεζών. Την επομένη των εκλογών, σε ρόλο πολιτικού προβοκάτορα, θέλει να ασκήσει τη βρώμικη και υπονομευτική πολιτική της με στόχο να αποτρέψει τις αλλαγές πού μπορεί να δρομολογήσει το θριαμβευτικό εκλογικό αποτέλεσμα.
Στην κρίσιμη αυτή συγκυρία η στήριξη των δημοκρατικών και αριστερών  αντιμνημονιακών δυνάμεων και δη του ΣΥΡΙΖΑ, με όλες τις επιφυλάξεις και τις αντιρρήσεις που διατηρούμε ως πολιτικός φορέας, αποτελεί τη μόνη ορθή πολιτική στάση προκειμένου να ενισχυθεί το μέτωπο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
 Ο ΣΥΡΙΖΑ επωμίζεται ιστορικές ευθύνες απέναντι στον Ελληνικό Λαό, ο οποίος από την επομένη των εκλογών θα παρακολουθεί με προσοχή την εκπλήρωση των συγκεκριμένων υποχρεώσεων που το Κόμμα αυτό ανέλαβε δια του Προέδρου του στη Θεσσαλονίκη:
•       η κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, το άνοιγμα της ΕΡΤ,
•       η απόρριψη του κατάπτυστου e-mail του Χαρδούβελη προς τους δανειστές, με το οποίο οι Σαμαράς και Βενιζέλος έσπευσαν να δεσμευθούν για την εφαρμογή νέων σκληρών μέτρων σε βάρος του Λαού,
•       η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 750 ευρώ,
•       η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της μετενέργειας στις  συλλογικές συμβάσεις,
•       η απαίτηση προς τους «εταίρους» για την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων προκειμένου σε σύντομο χρονικό διάστημα να υπάρξει λύση η οποία θα περιλαμβάνει τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους και ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του υπολοίπου και τέλος
•       η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ,
αποτελούν ενέργειες που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα χωρίς πισωγυρίσματα, για να μην απογοητευθεί ο Λαός και να μην δοθεί η δυνατότητα στις νεοφιλελεύθερες και στις ακραίες, φασίζουσες δυνάμεις που θα καιροφυλακτούν να σηκώσουν κεφάλι.
Για τη Σοσιαλιστική Προοπτική ζητούμενο δεν είναι απλώς η κυβερνητική, αλλά η πολιτική αλλαγή. Οι προαναφερόμενες αρχικές ενέργειες συμπληρώνονται για εμάς απαραιτήτως με:
•       την αναγκαία ριζική εξυγίανση και τον άμεσο εκδημοκρατισμό του συστήματος πληροφόρησης,
•       τη συθέμελη ανοικοδόμηση της δημοκρατίας και των θεσμών,
•       την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με προοδευτικό πρόσημο και σοσιαλιστικό χαρακτήρα,
•       την επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους και των δημοσίων αγαθών, αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία και τεχνογνωσία,
•       το συνδυασμό της συνεργατικής αντίληψης μας για τις σχέσεις των λαών και τη διεθνή ειρήνη με την υπεράσπιση των δικαίων της πατρίδας μας.
Η Σοσιαλιστική Προοπτική διαβεβαιώνει τα μέλη της, τους / τις φίλους -ες της και όσους -ες συμφωνούν με τις απόψεις της ότι θα παρακολουθεί τα βήματα της νέας κυβέρνησης και θα στηρίζει κριτικά τις αποφάσεις και τα μέτρα που θα λαμβάνει με γνώμονα την επαναφορά της ομαλής δημοκρατικής πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής στη χώρα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια