Χοντρό παρασκήνιο με τις άδειες – Τύμπανα πολέμου κυβέρνησης καναλαρχών

Για πόλεμο ετοιμάζονται κυβέρνηση και ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών.
Το σχέδιο μεταφοράς της έδρας των εταιρειών στην Κύπρο είναι στο στάδιο της αναλυτικής επεξεργασίας, ενώ η κυβέρνηση προετοιμάζει τα δικά της όπλα για να απαντήσει με τους ίδιους όρους, διακόπτοντας τις μεταδόσεις!
Δύο τηλεοπτικοί σταθμοί, μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ, έχουν αρχίσει να προωθούν το συγκεκριμένο σχέδιο, υποστηρίζοντας πως αν πάνε να εκπέμψουν σε κράτος-μέλος της ΕΕ, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να επιτρέψει την αναμετάδοση του σήματός τους από το επίγειο τηλεοπτικό της δίκτυο, δηλαδή μέσω της Digea, την οποία ελέγχουν οι ίδιοι.
Με άλλα λόγια, υποστηρίζουν πως με άδεια από την Κύπρο, που κοστίζει πολύ λιγότερα χρήματα, και με μειωμένη φορολογία, θα μπορούν να εκπέμπουν κανονικά στην Ελλάδα μέσω Digea, Nova και OTE TV, όπως και σε κάθε άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ, όπως αναφέρουν οι typologies.
Υπενθυμίζεται ότι τo «Παρόν» στις 22 Νοεμβρίου με το πρωτοσέλιδό του «Πάνε στην Κύπρο οι νταβατζήδες» είχε αποκαλύψει το σχέδιο:
«Το φορολογικό καθεστώς είναι πολύ ευνοϊκό, όπως και το νομικό πλαίσιο για την ίδρυση offshore εταιρειών, ενώ το ποσό για την απόκτηση μιας τηλεοπτικής άδειας είναι αστείο σε σύγκριση με το ποσό που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση με τον νέο νόμο, το οποίο θα είναι γύρω στα 75.000.000 ευρώ, όταν στην Κύπρο η τιμή είναι μόλις 300.000 ευρώ. Επίσης, η τιμολόγηση των διαφημίσεων σε πολυεθνικές εταιρείες έχει πάρα πολλά… ατού!».
Η γνωμοδότηση που έχει στα χέρια της η ΕΙΤΗΣΕΕ δείχνει να αγνοεί μια σειρά από φορολογικά και εργασιακά ζητήματα που προκύπτουν, από την τιμολόγηση των διαφημίσεων μέχρι την πληρωμή της εργασίας, αλλά φαίνεται πως θα επιχειρήσουν να τα υπερβούν εμφανίζοντας τις υφιστάμενες εταιρείες ως εταιρείες πώλησης περιεχομένου στις αδειούχες κυπριακές τηλεοπτικές εταιρείες.
Οι απώλειες για το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία προς το παρόν δεν μπορούν να εκτιμηθούν.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση, έχοντας λάβει γνώση του σχεδίου, λέγεται ότι θα κηρύξει την Digea έκπτωτη της σύμβασης με το Δημόσιο και διακόπτοντας την πρόσβαση των σταθμών στο επίγειο τηλεοπτικό σήμα.
Στη συνέχεια θα αποφασιστεί τι θα συμβεί με Nova και OTE TV, καθώς η μετάδοση του σήματος των καναλιών τυγχάνει έγκρισης του ΕΣΡ επί του προγράμματος. Σίγουρα δε, θα υπάρξει επικοινωνία με την κυβέρνηση της Κύπρου για την από κοινού αντιμετώπιση ενός τέτοιου ενδεχομένου.
tribune.gr