Οι ηττημένοι του Δεκέμβρη βγάζουν τον νικητή του Γενάρη, οι πρώην ορκισμένοι εχθροί γίνονται εξ ανάγκης σύμμαχοι και η τελική μάχη για την εκλογή αρχηγού στη ΝΔ καταδικάζεται να περάσει μέσα από ηχηρές ανατροπές στο «ιστορικό» τρίγωνο των βαρωνιών και φατριών Καραμανλή – Μητσοτάκη – Σαμαρά.
Πάνω σ’αυτές τις ανατροπές χτίζουν και την προεκλογική τακτική των τελευταίων δέκα ημερών οι δύο μονομάχοι της 10ης Ιανουαρίου,με τον μεν Βαγγέλη Μεϊμαράκη να ποντάρει σταθερά στο χρίσμα Καραμανλή και στην προίκα του «λαϊκού», μεσαίου χώρου, τον δε Κυριάκο Μητσοτάκη να χρειάζεταιαναγκαστικά και την τελευταία εκ δεξιών ψήφο – δηλαδή, τα στελέχη και τους ψηφοφόρους της στενής επιρροής Σαμαρά.
Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, ο μεγαλύτερος ίσως ηττημένος του πρώτου γύρου δεν προτίθεται να πάρει δημόσια θέση, από τα μηνύματα που εκπέμπει το περιβάλλον του ωστόσο γίνεται σαφές ότι δεν προτίθεται και να στηρίξει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ως εκ τούτου, και παρά την βαριά προϊστορία των (μη) σχέσεών του με την οικογένεια Μητσοτάκη, οι – στενά ελεγχόμενες τουλάχιστον – κομματικές του δυνάμεις δείχνουν να στέφονται ήδη υπέρ Κυριάκου. Ο οποίος, άλλωστε, διαθέτει εξ αχής την δεδηλεωμένη στήριξη και του Αδωνι Γεωγιάδη, καθώς και την πολιτική συμπάθεια του – διατελέσαντος και υπαρχηγού του Απόστολου Τζιτζικώστα – Μάκη Βορίδη.
Κατά τους – λίγους – ουδέτερους παρατηρητές εντός ΝΔ, αυτή η φορτισμένη υπερδεξιά σφραγίδα συνιστά αναπόφευκτο μεν, υψηλό δε ρίσκο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το επιτελείο Μεϊμαράκη, άλλωστε, σχεδιάζει να θέσει σε πρώτο πλάνο το δίλημμα «λαϊκή δεξιά» ή «θατσερικός νεοφιλελευθερισμός», με αρκετά στελέχη όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης να επισημαίνουν ήδη τα υψηλά ποσοστά που έλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις μεγαλοαστικές περιοχές και τα προάστια της ελίτ έναντι της πρωτιάς του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στις λαϊκές και μεσοαστικές συνοικίες.
Ταυτόχρονα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα διεκδικήσει την διεύρυνση των ποσοστών του και στα «προπύργια» του Απόστολου Τζιτζικώστα στη βόρειο Ελλάδα, επενδύοντας στην ισχυρή επιρροή του Κώστα Καραμανλή στην τοπική κομματική βάση.
Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εδώ θα έρθει σε δύο επίπεδα: Αφ'ενός με την προεκλογική του άνοδο στη Θεσσαλονίκη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και αφ’ ετέρου με την – σταθερή – αντεπίθεση του «νέου» κόντρα στο «παλιό». Μέσα απ’ αυτή την αντεπίθεση το επιτελείο του εκτιμά ότι θα αποκρούσει και τις αιτιάσεις περί θατσερικού πολιτικού μοντέλου, αντιπαρατάσσοντας το επιχείρημα ότι η πλευρά στερείται προγραμματικού οράματος και καλύπτει το έλλειμμά της αυτό μέσα από την ανακύκλωση των παλιών τζακιών.
Το όνομά του – όπως ο ίδιος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης φρόντισε να υπενθυμίσει – δεν τον βοηθά σ’ αυτή την προσπάθεια, οι συνεργάτες του όμως αντιτείνουν ότι στον πρώτο γύρο κατάφερε να απεγκλωβιστεί από τα οικογενειακά «δεσμά» με τρόπο που αιφνιδίασε. Παράλληλα, διαμηνύουν ότι το στρατόπεδο Μεϊμαράκη δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένες ούτε τις, καραμανλικών καταβολών, ψήφους του Απόστολου Τζιτζικώστα, καθώς πολλοί από τους ψηφοφόρους του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας τον στήριξαν ακριβώς στο όνομα της ανανέωσης και του απεγκλωβισμού του κόμματος από τις παλιές φατρίες.
Στη φαρέτρα του Κυριάκου Μητσοτάκη θα παραμείνουν και οι σταθερά υψηλοί τόνοι για τον Αλέξη Τσίπρα, με την έμμεση και άμεση επισήμανση ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και η ομάδα Καραμανλή εμφανίζονται υπέρ του δέοντος συναινετικοί προς τον πρωθυπουργό…